Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 18

Šv. Valentino vakaras su Giedre Kilčiauskiene ir grupe –bossa novos ritmu

Žodis „bossa“ reiškia polėkį, įkvėpimą, įgimtą žavesį ir lengvumą. Regis, šie epitetai puikiai apibūdina ir vieną tauriausių jausmų – meilę. Kokia sintezė gimtų, jei scenoje sujungtume elegantišką bossa nova su meile muzikai, gyvenimui, žmogui? Į šį klausimą ne žodžiais, o muzikos kalba Šv. Valentino išvakarėse atsakys romantiškoji džiazo puoselėtoja Giedrė Kilčiauskienė su džiazo virtuozų grupe (A. Polevikov, V. Nivinsku, D. Rudžiu).
Giedrė Kilčiauskienė
Giedrė Kilčiauskienė / ILONA Photography

Svinguojančių garsų švelnumo, gyvenimo saldumo ir jausmų harmonijos kupinas koncertas mylimus, mylinčius ir norinčius mylėti pasitiks vasario 13 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje, praneša renginio organizatorius „Auksiniai Renginiai“.

Šįkart Giedrė su geriausiais Lietuvos džiazmenais pristato romantinės bossa novos prisodrintą vakarą, kuriame skambės nuostabaus grožio penkiolikametei mergaitei skirtoji „The Girl from Ipanema“, vylinga, į nuostabų Rio de Žaneiro kalną pakelianti žvilgsnį „Corcovado“, atlaidaus liūdesio persmelkta „Triste“. Koncerte klausytojas išgirs muzikos ir meilės paralelę brėžiančią „Desafinado“, meilės prisipažinimą „Dindi“ – šie Antonijaus Karlo Žobimo kūrybos perlai, sudarantys koncerto programos branduolį, pavertė brazilų muziką viena geidžiamiausių visame pasaulyje.

Giedrės vardas tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų žinomas gana plačiai. Vieni atlikėją pažįsta kaip grupės „Empti“ lyderę, kiti ją prisimena kaip „Pieno lazerių“ sielą. Kai kurių mintyse Giedrė iškyla kaip unikali, talentinga, išskirtinį muzikos braižą turinti atlikėja. Elegancija scenoje, profesionalumas ir nepaprastas balso tembras nepalieka abejingų. Muzika atlikėją lydėjo nuo mažų dienų. Būdama aštuonerių Giedrė žinojo, kuo nori būti užaugusi: estrados dainininke ir dainavimo mokytoja. Viskas išsipildė lyg pamojus burtų lazdele. Jau būdamas šešiolikos Giedrė pradėjo dainuoti scenoje, 2013 m. laimėjo metų atlikėjos nominacijoje muzikiniuose apdovanojimuose M.A.M.A. Tais pačiais metais ji išleido ir pirmąjį savo solinį albumą pavadinimu „Optinė apgaulė“, kuris susilaukė puikių įvertinimų.

Manto Headshooter nuotr./Giedrė Kilčiauskienė
Manto Headshooter nuotr./Giedrė Kilčiauskienė

Nors dažnas Giedrę pažįsta kaip džiazo muzikos mūzą, pati atlikėja prisipažįsta, jog nėra prisirišusi prie vieno muzikos stiliaus. Dažnai pasirodanti džiazo amplua moteris sako mėgstanti ir roką, ir elektroniką. Džiazas suteikia improvizacijos laisvę, rokas leidžia išlieti emocijas, o elektronika, pasak Giedrės, reikalauja tikslumo ir stabilumo. Dainuodama pankroko grupėje „Muse-Sick“, vėliau – roko grupėje „Summerland“, ji niekada negalvojo, kad savo noru įžengs į pop muzikos sceną. Regis, posakis „niekada nesakyk niekada“ vėl įrodė esąs realus.

Giedrė, nuolat paskendusi veiklose, jau devynerius metus dirba dainavimo dėstytoja Vilniaus kolegijoje. Moteris vokalo paslapčių mokė ne vieną Lietuvos scenos žvaigždę: Justę Arlauskaitę-Jazzu, Viliją Matačiūnaitę, Mantvydą Čiuplį (dabartinis „Makchu Pikchu“ vokalistas), Imantą Slėnį (pirmasis „Makchu Pikchu“ vokalistas), Eglę Gadeikytę, Kamilę Tumelytę (grupės „Echoes“, „Sel“). Pasak Giedrės, mokantis muzikinio meno, svarbiausia ne gerai skaityti natas ir būti nepriekaištingai įvaldžiusiam balsą. Ne ir, kad būtume tikri, dar kartą ne. Svarbiausia yra galva ir širdis, o natos ir balsas tėra tik priemonė išreikšti tai, ką jauti. Be gyvybės joks virtuozas nebus niekam įdomus.

Koncerte dainininkė pasirodys su ryškiausiais Lietuvos džiazmenais: Andrej Polevikov, Vyčiu Nivinsku ir Dariumi Rudžiu. Pianistas Andrej Polevikov kuria originalias kompozicijas bei aranžuotes, groja įvairių stilių muziką – nuo tradicinio džiazo iki šiuolaikinės akademinės muzikos. Atlikėjas yra įvairių konkursų bei festivalių dalyvis, dažnai koncertuoja su įvairiais Lietuvos bei užsienio muzikantais. 2007 ir 2009 metais vykusiame tarptautiniame pianistų konkurse „Jazz improvizacija“ (Vilnius, Lietuva) tapo konkursu laureatu, laimėjo antrąją ir pirmąją vietas. Taip pat dalyvavo Kauno, Birštono, Vilniaus, Šiaulių, Daugpilio, Miunsterio, Liuksemburgo džiazo festivaliuose.

Vytis Nivinskas – kontrabosininkas, pasižymintis muzikinio mąstymo brandumu, garso sodrumu bei ekspresyvumu. Džiazo scenoje pasirodęs 1994 m., bosistas veikiai įgijo svarią patirtį, grodamas su iškiliausiais Lietuvos džiazo muzikais, dalyvaudamas džiazo, roko, akademinės klasikos bei šiuolaikinės muzikos projektuose. Vytis Nivinskas – kūrybiška asmenybė, inicijavęs išskirtinius projektus: „Coltrane Impressions”, kuriuo debiutavo kaip lyderis (2000), tarptautinė grupė „Baltic Asteroids”, suburta studijuojant JAV, kur jis atsiskleidė ir kaip kompozitorius. Pastaruoju metu daugiausia groja su grupėmis „Saga”, „Riot”, komponuoja, dirba pedagoginį darbą.

Darius Rudis, džiazo scenoje debiutavęs 1999 metais, neretai įvardijamas kaip vienas geriausių būgnininkų Lietuvoje. Darius Rudis grojo arba groja su įvairias Lietuvos ir užsienio atlikėjais: Vaidu Baumila, Sasha Son, Linu Adomaičiu, Kymo Arbas, Skamp, Mantu Jankavičiumi, Rūta Ščiogolevaite, Onsa, Virgilijumi Noreika, Arina, Capella A, Gyčiu Paškevičiumi, Daiva Starinskaite, Rasa Kaušiūte, Pieno Lazeriais, Federico Manzanares, Eduardo Gimenez, Shorena, Monika Liubinaite, Philip Hamilton, Istvan Kvik, Austin Becker, Egidijumi Sipavičiumi, Martynu Levickiu bei daugeliu kitų.

Muzikantas dažnas įvairių festivalių svečias. Darius Rudis grojo festivaliuose „Kaunas Jazz“, „Nida Jazz“, „Tundra“, „Granatos“, „Galapagai“, „Be2gether“, „Black Elephant“ (Moldova), „Jazz Colors“ (Prancūzija), „Cafe Universel“ (Prancūzija) bei daugelyje kitų.

Romantiškas koncertas vasario 13 d., 19:00 val., užpildys Šv. Kotrynos bažnyčios skliautus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento