Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 10

Tarp „Grammy“ nominantų – ir Kauno miesto simfoninio orkestro vardas

Vos prieš keletą dienų buvo paskelbti „Grammy“ nominantai. Tarp jų ir vėl yra Kauno miesto simfoninio orkestro vardas. Kompaktinė plokštelė įrašyta su šviesaus atminimo bičiuliu Dmitrijumi Chvorostovskiu atrinkta tarp penkių geriausių operos įrašų.
Kauno miesto simfoninis orkestras
Kauno miesto simfoninis orkestras / KMSO nuotr.

2016 metais Kaune vyko G.Verdi operos „Rigoletto“ įrašai. Juose dalyvavo žymiausios klasikinės muzikos žvaigždės: garsiausias rusų baritonas Dmitrijus Chvorostovskis, Niujorko „Metropolitan opera“ teatro jaunosios kartos žvaigždė sopranas iš JAV Nadine Sierra, italų tenoras Francesco Demuro, tarptautinių konkursų laureatė mecosopranas iš Baltarusijos Oksana Volkova, visame pasaulyje koncertuojantis bosas iš Italijos Andrea Mastroni. Kartu su šiomis žvaigždėmis įrašuose dalyvavo ir solistai iš Lietuvos: mecosopranas Eglė Šidlauskaitė, baritonas Kostas Smoriginas, bosas Tadas Girininkas, baritonas Andrius Apšega, tenoras Tomas Pavilionis ir bosas Liudas Mikalauskas, rašoma pranešime spaudai.

Kartu su solistais operos įrašuose dalyvavo ir Kauno valstybinio choro vyrų grupė, vadovaujama meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Petro Bingelio. Visus kompaktinės plokštelės įrašymo darbus atliko akustinės muzikos garso įrašų kompanijos „Baltic Mobile Recording“ komanda: Aleksandra Kerienė ir Vilius Keras.

KMSO nuotr. /Dmitrijus Chvorostovskis
KMSO nuotr. /Dmitrijus Chvorostovskis

Solistams bei chorui įrašų sesijai pasiruošti labai padėjo ir daug laiko šiam projektui skyrė „Metropolitan opera“ teatro muzikos administracijos vadovas bei Kauno miesto simfoninio orkestro konsultantas operų ir vokalo projektams Džonas Fisheris (John Fisher) bei Maskvos Didžiojo teatro vyriausioji koncertmeisterė Svetlana Jefimova. Tačiau didžiausias krūvis teko vyriausiajam Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentui Konstantinui Orbelianui (Constantine Orbelian). Jau tada maestro tikėjo, kad šis daug jėgų pareikalavęs projektas tikrai neeilinis įvykis Kauno miestui ir visai Lietuvai, taip pat sulauks ir didžiulio atgarsio visame pasaulyje. Ir tikrai neklydo.

Verta paminėti, kad tai ne vienintelis šio operos įrašo įvertinimas. Albumas taip pat buvo įtrauktas į 2017 metų geriausių klasikinės muzikos įrašų 25 – tuką. Bei apdovanotas Rusijoje vykstančiu Tarptautiniu profesionaliosios muzikos „BraVo“ apdovanojimu, kaip geriausias 2018 m. albumas.

KMSO diskografiją sudaro daugiau nei tuzinas kompaktinių plokštelių, kurios įrašytos ir išleistos bendradarbiaujant su žymiausiais šiandienos balsais: Dmitrijumi Chvorostovskiu (baritonas, Rusija), Lawrence Brownlee (tenoras, JAV), Stefanu Secco (tenoras, Italija), Ildaru Abdrazakovu (bosas, Rusija ), Dinara Alieva (sopranas, Azerbaidžanas), Aleksandru Antonenko (tenoras, Latvija), Džonu Osbornu (tenoras, JAV), Stefanu Costello (tenoras, JAV). Kompaktinės plokštelės įrašytos Kaune buvo nominuotos „Grammy“ bei „Tarptautiniams klasikinės muzikos apdovanojimams“.

2017 metais KMSO taip pat sulaukė pasaulinio pripažinimo. Kompaktinė plokštelė „A Tribute to Gilbert Duprez“ įrašyta Kaune su visame pasaulyje žinomu „Metropolitan Opera“ solistu, tenoru Džonu Osbornu (John Osborn) pripažinta geriausia 2017 m. lapkričio mėnesio plokštele. Praėjusiais metais Kaune kartu su Niujorko „Metropolitan opera“ solistu Stefanu Costello (Stephen Costello) įrašyta ir „Delos Music“ leidybinės kompanijos išleista solinė tenoro kompaktinė plokštelė „A te o cara – Stephen Costello sings bel canto“ amerikiečių pasaulio scenos menams skirto tinklapio „Voix des arts“ pripažinta, kaip geriausias 2018 m. vokalinis albumas.

Visi šie įvertinimai – ne atsitiktinumas. Tai sunkaus ir kryptingo orkestro, vadovaujamo Algimanto Treikausko darbo vaisius. Pagrindinis šių leidybinių projektų tikslas – garsinti Kauno miesto ir Lietuvos vardą pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas