Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 28

„Testament“ koncertas Vilniuje: „Ar jūs tikrai norite seno thrash metal energijos užtaiso?“

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje grojusi thrash metal legenda „Testament“ įrodė, kad kelios dešimtys metų scenoje – ne priežastis prarasti energiją ir sunkų skambesį. Salėje šėlo jaunoji metalistų karta ir nostalgijos čia atvesti sunkiosios muzikos mėgėjai, puikiai prisiminę pirmuosius grupės albumus, o „Testament“ grojo taip, kaip iš jų ir laukta – galingai, suderindami senąjį thrash metal su modernesniu skambesiu.
„Testament“ Vilniaus scenoje
„Testament“ Vilniaus scenoje / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Turbūt ne vienas kiek vyresnės metalistų kartos atstovas dar prisimena 1988 metais rodytą Kazimiero Šiaulio laidą „Estrados orbitoje“, kuri tais muzikinės informacijos bado laikais buvo nors ir blankus, bet visgi šioks toks langas į pasaulį. 

Kartą K.Šiaulys netgi paskyrė visą laidą tuomet sparčiai pas mus populiarėjusiam metalo žanrui. Žinoma, daugiausia laiko buvo skirta lengvesnėms heavy metal grupėms, tačiau laidoje buvo ir vienas klipas, kurį K.Šiaulys pristatė kaip „muzikinę aklavietę“. Ironiška, tačiau būtent ta „aklavietė“ neretam metalistui atvėrė akis – oho, šitie vyrai varo rimtai. Tai buvo grupės „Testament“ klipas (jei atmintis neapgauna, „Trial by Fire“ iš jų 1988 metų albumo „The New Order“), nemažai daliai lietuvaičių ilgaplaukių tapęs pažintimi su thrash metal.

Ir štai, praėjus 25 metams nuo to laiko, „Testament“ atvažiavo koncertuoti į Vilnių. Per tuos metus grupės stovykloje buvo daug ko – ir šuolio į thrash metal viršūnes, kartu su tokiomis grupėmis kaip „Metallica“, „Slayer“ ar „Megadeth“ įvardinimo thrash metal elitu, šimtais tūkstančių kopijų parduodamų albumų ir juodo laikotarpio, kai vokalistui Chuck Billy buvo diagnozuotas vėžys ir „Testament“ kuriam laikui buvo priversti pristabdyti veiklą. Tačiau Chuck Billy ligą pavyko įveikti, o nauji „Testament“ albumai parodė, kad grupė vis dar kupina energijos ir nė nemėgina sustoti – atvirkščiai, jų skambesys netgi tapo sunkesnis. 

Energijos dozė

Į Vilnių „Testament“ atvyko pristatyti savo naujojo praėjusiais metais išleisto jubiliejinio dešimtojo albumo „Dark Roots of Earth“. 

„Forum Palace“, kur vyko šis koncertas, prieš „Testament“ pasirodymą turbūt ne vienas metalistas su nuostaba stebėjo prie pastato sustojančius limuzinus, kitus brangius automobilius ir iš jų išlipančius kostiumuotus vyrus ar prašmatniomis suknelėmis apsirengusias moteris. „Gerai, laikai pasikeitė, tačiau ar tai tikrai naujieji „Testament“ gerbėjai?“ – krypo akys į ne visai įprastą publiką tokiuose koncertuose. Ne, viskas tvarkoje, tame pačiame pastate vyko uždaras vakarėlis, gana komiškai kontrastavęs su čia susirinkusia metalistų minia, kurioje buvo galima išvysti ir jaunosios kartos ilgų plaukų kratytojų, ir jau praplikusių nostalgijos vedamų metalistų, palaimingai linguojančių su alaus bokalais rankose. 

„Gerai, mano draugai Kalifornijoje išgirdo jus“, – lietuvių staugimo decibelus teigiamai įvertino Chuck Billy

„Testament“ Vilniuje apšildė latvių grupė „Relicseed“, sugrojusi energingą heavy metal/thrash metal lydinį – neblogai, tačiau ne to čia visi susirinko. 

Kai „Testament“ išėjo į sceną, tapo aišku, kad artimiausios pusantros valandos bus tiesmukiškos jėgos ir seno gero thrash metal dozė. Kaip ir įprasta šiame ture, koncertą „Testament“ pradėjo daina „Rise up“ iš paskutiniojo albumo „Dark Roots of Earth“. Publikos užvesti labai ir nereikėjo, ji prie scenos pradėjo siautėti jau nuo pirmojo kūrinio. Chuck Billy prieš šį turą sakė, kad šįkart jie, skirtingai nuo prieš tai buvusių koncertų, nusprendė groti daugiau naujų kūrinių. Taip ir buvo – koncerto pradžioje grupė iš garsiojo Kalifornijos Bay Area kvartalo grojo dainas iš paskutinių diskų „Dark Roots of Earth“ ir „Formation of Damnation“. 

Puikios nuotaikos ir nuolat skatinęs žiūrovus gerai leisti laiką Chuck Billy akivaizdžiai dominavo scenoje. „Tai yra ypatingai svarbi man daina“, – pristatydamas „Native Blood“ sakė indėniško kraujo turintis Chuck Billy. Tuo tarpu daina „Dark Roots of Earth“ priminė, kuo išgarsėjo ši grupė – sugebėjimu sujungti thrash metal sunkumą ir energiją su melodingumu, o gitaristo Alexo Skolnicko soluotės dar kartą įrodė, kad jis – vienas geriausių, jei ne geriausias gitaristas metalo žanre. 

„Ar norite senų laikų thrash metal?“

Tačiau didžiausią žiūrovų euforiją sukėlė Chuck Billy klausimas: „Ar jūs norite senų laikų thrash metal?“ O taip! Pradėjus groti kūrinį „Into the Pit“ iš antrojo grupės albumo „The New Order“, staigiai prie scenos ėmė virti tikra pekla. Ir tai buvo tik pradžia. Fiesta senojo thrash metal gerbėjams tik prasidėjo – „Practice What You Preach“ keitė „The New Order“, „The Haunting“ – „Alone in the Dark“. Šią dainą, beje, kurią grupė sugroja ne visuose šio turo koncertuose, „Testament“ tradiciškai pakvietė sudainuoti kartu ir publiką. „Gerai, mano draugai Kalifornijoje išgirdo jus“, – lietuvių staugimo decibelus teigiamai įvertino Chuck Billy. 

Vienu iš aukščiausių koncerto taškų tapo daina iš pirmojo grupės albumo „The Legacy“ „Over the Wall“, buvusi ir pirmuoju grupės vaizdo klipu. Matant, kaip šią dainą groja grupė, kurios sudėtis bėgant metams nelabai ir pasikeitė, apėmė jausmas, kad laikas šiek tiek sustojo. Tiesa, klasikinius savo kūrinius „Testament“ groja net energingiau, sunkiau nei jaunystėje, o koncerto pabaigoje sugroti gabalai iš „Formation of Damnation“ albumo išsunkė paskutinius prakaito lašus.

Apsisiautę gerbėjų dovanota trispalve su užrašu „Testament“ grupės nariai pažadėjo sugrįžti. Gal tuomet jų čia jau lauks nebe dvi, o trys metalistų kartos? 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento