2015 11 05

Vilnius Mama Jazz finale – pasaulinio masto džiazo vizionierius Avishai Cohenas

Pasaulinio masto džiazo vizionierius Avishai Cohenas užbaigs tarptautinį Vilnius Mama Jazz festivalį – lapkričio 23 d., pirmadienį, Kongresų rūmuose nuskambės finaliniai keturioliktojo festivalio akordai.
Avishai Cohenas
Avishai Cohenas / „Vilnius Mama Jazz“ nuotr.

Žymiausio Izraelio kontrabosininko, vokalisto ir kompozitoriaus Avishai Coheno trio koncerto laukia ne tik festivalio, bet ir visos šalies džiazo gerbėjai. Vilniuje jis koncertuos su pianistu Omri Moru ir būgnininku Danieliumi Doru.

„Avishai – didis kompozitorius ir šiaip genijus“, – taip šį įstabų muzikantą kukliai apibūdina džiazo legenda Chickas Corea, viešėjęs Vilnius Mama Jazz 2008-aisiais.

Tiesa, A. Coheno reputacijai įrodyti net nebūtinos įžymių kolegų liaupsės. Šįmet išleistas jau 15-asis jo albumas „From Darkness“ tęsia kritikus ir gerbėjus iš viso pasaulio stebinančių įrašų seriją, atskleidžiančią šio muziko talentą. Albumo kompozicijas išgirsime ir Vilniuje.

A.Cohenas yra grojęs ne tik su Bobby McFerrinu, Herbie Hancocku, Paquito D'Rivera, Kurtu Rosenwinkeliu, Roy Hargrove'u ir kitais džiazo didmeistriais, bet ir su Londono simfoniniu orkestru bei JAV popmuzikos dievaite Alicia Keys.

Šiandien A.Cohenas yra žymiausias Izraelio muzikinio eksporto reiškinys. Tai patvirtina ir įtakingas žurnalas „Downbeat“, tituluojantis muzikantą „pasaulinio masto džiazo vizionieriumi“, o leidinys „Bass Player“ – vienu įtakingiausių XX amžiaus bosistų.

Pripažinto virtuozo karjeros pradžia nebuvo lengva, už svajones teko sunkiai pakovoti. Pirmuosius metus JAV didmiestyje Avishai vadina sunkiausiais savo gyvenime. Kad sudurtų galą su galu, jam teko dirbti statybose, o po darbo groti parkuose, gatvėse ir metro stotelėse.

Iš pradžių į savo grupę muzikantą pakvietė pianistas Danilo Perezas. Lemtinga pažintis atvedusi į džiazo olimpą su Ch.Corea įvyko beveik atsitiktinumo dėka. Būtent Ch.Corea savo leidykloje išleido keturis pirmuosius Avishai albumus ir pastumėjo pradėti solinę karjerą.

„Vilnius Mama Jazz“ nuotr./Avishai Cohenas
„Vilnius Mama Jazz“ nuotr./Avishai Cohenas

„Man labai pasisekė, kad sutikau šį žmogų. Chickas – mano mokytojas, kolega ir draugas“,– sako Vilnius Mama Jazz svečias.

Virtuoziškumas, tobula scenos partnerystė ir ryškus talentas, jau palikęs svarbų įrašą džiazo istorijoje – festivalio organizatorės Juditos Bartoševičienės teigimu, tinkamesnį šių metų Vilnius Mama Jazz finalą būtų net sunku įsivaizduoti.

„Vilnius Mama Jazz“ nuotr./Avishai Cohenas
„Vilnius Mama Jazz“ nuotr./Avishai Cohenas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento