Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 22

Vintažinių dainų vakaras su Neda ir „4Tango“

Senos dainos – geros dainos, o prikeltos naujam skambesiui jos tik dar „skanesnės“. Jau vasario 26 d. Neda, jėgas vienydama su scenos virtuozais „4Tango“, po Šv. Kotrynos bažnyčios skliautais pristatys unikalų projektą, kuriame senieji lietuviškos estrados šedevrai sužibės naujomis spalvomis, praneša organizatoriais „Auksiniai renginiai“.
Koncerto „Vintažinės dainos“  akimirka
Koncerto „Vintažinės dainos“ akimirka / Evgenijos Le vin nuotr.

 Koncerte skambės puikiai žinomi, tačiau naujai interpretuoti, laiko patikrinti kūriniai, kuriuos patys atlikėjai vadina vintažiniais. Koks vintažinis penktadienio vakaras pasitiks klausytojus?

Vintažinės dainos – rinktiniai senosios lietuvių estrados šedevrai, aranžuoti specialiai „4Tango“ kvartetui ir atliekami Nedos Malūnavičiūtės balsu ir fleita. Koncerte skambės B.Gorbulskio, M.Noviko, L.Vilkončiaus, M.Vaitkevičiaus, T.Makačino, A.Kulikausko kūryba.

Anot atlikėjų, klausytojus palies estradinės dainos, įvilktos į neįprastą rūbą: programoje bus ir džiazo, ir tango, ir kamerinės muzikos, lengvo estradinio skambesio. Atlikėjai pasiryžę įrodyti, kad nėra blogų žanrų. Esti tik įdomus atlikimas. Kam įsisprausti į rėmus?

Prieš kelis dešimtmečius gimusios dainos pakeri jausmingų, bet ne sentimentalių eilėraščių tekstais, apie meilės ilgesį kalbančiais metaforiškai. Atlikėjai, kurdami intrigą, neatskleidžia viso koncerto programos, tačiau puse lūpų prasitaria, kad ausis bei mintis palies žavūs lietuviškos estrados standartai bei įdomių sprendimų palytėti, didžiojoje scenoje rečiau skambantys kūriniai. Jausmingoji, nesuvaidintų jausmų kupina „Į tave“, į svajas pakelianti „Vėjas man pasakė“, energinga ir lengva it pūkas „Lauk manęs“... Tai tik maža kūrybiniais perlais nusagstyto koncerto dalis.

Evgenijos Le vin nuotr./Koncerto „Vintažinės dainos“  akimirka
Evgenijos Le vin nuotr./Koncerto „Vintažinės dainos“ akimirka

Originalaus projekto idėja gimė gaivališkai ir netikėtai. Akordeonistė Kristna Žebrauskaitė pasakojo, kad programos idėja kilo besupant dukrytę sūpuoklėse ir jai dainuojat visas žinomas dainas. Uždainavus kūrinį „Nuo saulės suskeldėjo lūpos“, į galvą atėjo mintis, kad reikėtų surinkti ir atlikti programą dainų, kurias klausė ir dainavo tėvai. Tuomet Kristina šią idėją pristatė Nedai Malūnavičiūtei. Pasiūlė atlikti žinomas, tačiau rečiau scenoje sutinkamas dainas, sukurti specialias aranžuotes „4Tango“ kvartetui: kontrabosui, akordeonui, pianinui ir altui.

Neda prisimena, kad nuo šios minties jai visų pirma pakirto kojas.

„Šiaip aš sakyčiau, kad tai yra ne man, tai pasenę ir neįdomu, bet kai Kristina pasakė, kad tame įsivaizduotų ir mano mylimas Kulikausko dainas, kurioms jau yra po 20 ir daugiau metų, aš susidomėjau“, – pasakoja dainininkė. Anot atlikėjų, didelis darbas buvo atrinkti dainas, o dar didesnis sukurti aranžuotes. Ruoštasi bei dirbta buvo daug ir tikrai ne veltui: kai kurie kompozitoriai, kurių dainas naujai perinterpretavo Neda ir „4Tango“, lankėsi koncertuose ir netgi sveikino idėjos sumanytojus su puikiu pasirinkimu bei atlikimu.

Koncerto kaltininkai – scenos profesionalai, kuriuos muzika lydi nuo vaikystės. Neda Malūnavičiūtė viena ryškiausių Lietuvos džiazo vokalisčių ir meistriška fleitininkė. Pasiekimai ir laimėjimai džiazo pasaulyje patraukia akį: 1991 m. paskelbtoje „Lietuvos Jazz Top” anketoje Nedai atiteko „perspektyviausio muzikanto”, „geriausio vokalisto” ir „geriausio fleitisto” nominacijos. Atlikėją pripažinimas lydėjo ir daugelyje „BRAVO“ apdovanojimų, o kur dar indėlis į ne vieno albumo gimimą, dalyvavimo prestižiniuose džiazo festivaliuose sąrašas... Dažnas Nedą pažįsta ne tik kaip džiazo muzikos puoselėtoją, bet ir kaip dainuojamosios poezijos mylėtoją. Atlikėja scenoje ne kartą koncertavo su tokiais scenos grandais kaip Kostas Smoriginas, Olegas Ditkovskis, V.Labučio oktetas, „Vilnius Jazz Quartet“ bei daugelis kitų.

Ne mažiaus įdomus bei spalvingas „4Tango“ kolektyvas, kurio nariai yra respublikinių konkursų laureatai ir 2002 metų tarptautinio konkurso „A.Piazzolla Music Award“ Italijoje finalininkai. Kolektyvo muzikantai — Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventai: Kristina Žebrauskaitė (akordeonas), Feliksas Zakrevskis (fortepijonas), Birutė Bagdonienė (altas), Donatas Bagurskas (kontrabosas). Pastarieji du atlikėjai — Šv. Kristoforo orkestro koncertmeisteriai.

Pripažinimą atlikėjai pelnė tarptautiniuose akordeono muzikos festivaliuose, Didžiajame muzikų parade, Kristupo vasaros festivalių koncertuose. 2002 metais su solistu J.E.Gimenezu įrašė tradicinių tango dainų, o 2004-aisiais su fleitininke iš Taivano Li Ming Chen — A.Piazzollos tango kompaktinę plokštelę. 2005 m. išleistas A.Piazzollos dainų diskas, kurį „4TANGO“ įgrojo su soliste B.Bublyte.

Vasario 26 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje aukščiausios prabos muzikantai kvies pasinerti į nostalgiškus prisiminimus, naujus atradimus bei klausytis ne tik ausimis, bet ir širdimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento