Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 19

Žemųjų Šančių bendruomenę sujungė opera: kūrinys skambės buvusiose kareivinėse 

Penkias dienas Kauno Žemųjų Šančių bendruomenė mokėsi operos meno. Planuojama, kad dar šiemet buvusių kareivinių teritorijoje, senuose kopūstų sandėliuose, pačios bendruomenės vadinamame Kopūstų lauke, suskambės opera, kuri pasakos ne tik šios vietos, tačiau ir asmenines Šančių gyventojų istorijas. Prie kūrybinio proceso prisijungė bei žiniomis dalijosi Kaune viešėję žinomi savo sričių profesionalai iš užsienio bei Šančiuose gyvenantys žinomi menininkai – Gediminas Zujus, Ramūnas Šimukauskas ir Egidijus Sipavičius. Kūrybine atspirtimi tapo operos  libretas, sukurtas pačių šančiškių.
Operos mokykla Žemųjų Šančių bendruomenėje
Operos mokykla Žemųjų Šančių bendruomenėje / Organizatorių nuotr.

Šančiuose vykę mokymai buvo skirti bendruomenės operos meno mėgėjams ir profesionalams. Renginio iniciatoriai menininkai Vita Gelūnienė ir Ed Carroll tiki, kad visi norintys kurti žmonės yra menininkai, tačiau ne visi turi vienodus įrankius bei vienodus įgūdžius jais pasinaudoti.

„Projekto esmė – bendruomenės operos mokykla. Gimė mintis, kad opera galėtų būti tas žanras, kuris dar labiau sustiprintų ir suvienytų bendruomenę, įtrauktų įvairių disciplinų atstovus, nes opera yra sritis, kurioje negali apsieiti be šokėjų, be dainininkų, be vadybininkų ar bilietų plėšytojų“, – pasakojo Žemųjų Šančių bendruomenės vadovė Vida Gelūnienė.

Organizatorių nuotr./Operos mokykla Žemųjų Šančių bendruomenėje
Organizatorių nuotr./Operos mokykla Žemųjų Šančių bendruomenėje

Paskelbus viešą kvietimą dalyvauti operos mokykloje į jį atsiliepė apie 40 žmonių, iš jų atrinkta apie 20, dauguma jų – Šančių gyventojai. Operos mokykla tęsėsi penkias dienas.

„Pakvietėme vadovus iš įvairių pasaulio šalių, kurie yra savo srities – bendruomenės meno ir disciplinos – specialistai.

Iš Didžiosios Britanijos atvyko Francois Matarasso, kuris yra vienas garsiausių pasaulio teoretikų, rašantis apie bendruomenės meną. Jis pristatė, kas apskritai yra bendruomenės menas, supažindino su bendruomenių operų analogais, kurie yra pasaulyje.

Taip pat dalyvavo šokėjas ir choreografas iš Ugandos, kurio specializacija – darbas su gatvės žmonėmis. Dar – pranešėjai iš Venecijos, kurie kalbėjo apie tai, kaip bendruomenės buriasi aplink kultūros paveldą. Prisijungė ir Šančiuose gyvenantys Egidijus Sipavičius, Gediminas Zujus, Ramūnas Šimukauskas“, – pasakojo V.Gelūnienė.

Kultūros paveldas, pasak V.Gelūnienės, Šančių bendruomenei yra labai aktualus, mat opera bus statoma atviroje erdvėje. Tai – karinė teritorija, kurioje statiniai statyti XIX amžiuje ir iki šiol yra išlikę raugintų kopūstų sandėliai. Patys šančiškiai šią vietą vadina Kopūstų lauku ir erdvę išnaudoja įvairiems kultūriniams renginiams.

Organizatorių nuotr./Operos mokykla Žemųjų Šančių bendruomenėje
Organizatorių nuotr./Operos mokykla Žemųjų Šančių bendruomenėje

„Mes žaidžiame su kopūstų idėja nuo pat pradžios. Opera taip pat bus orientuota į vietos specifiką, į vietos istoriją, pavadinimą, į daugiasluoksnį naratyvą. Norime kalbėti ne tik apie oficialią istoriją.

Operos tikslas – papasakoti asmenines Šančių gyventojų istorijas, sukurti alternatyvius naratyvus pagrindiniams mūsų suvokimams apie istoriją ir atkreipti dėmesį, kokia svarbi viešoji erdvė bendruomenėms. Kultūra yra vienas iš elementų, kuris padeda kalbėtis apie tai, kas mums aktualu“, – kalbėjo V.Gelūnienė.

Finalinį renginį – operą Kopūstų lauke – Žemųjų Šančių bendruomenė ketina pristatyti metų pabaigoje.

Pasak V.Gelūnienės, operos mokykla tapo nauja patirtimi ir dalijimosi procesu, atradimais ir nustebimais, suvokimu, kokie kultūriškai turtingi yra Šančiai.

Žemųjų Šančių bendruomenė veikia nuo 2014 metų. Bendruomenės Kopūstų lauko iniciatyvą yra vertinęs Europos Tarybos Faro konvencijos tinklas. Tai buvo pirmasis Lietuvos projektas, kurį vertino ši konvencija.

Žemųjų Šančių bendruomenė, kaip tinklo dalis, tapo matoma Europos Tarybos svetainėje ir skatinama jos veikla.

Dar vienas bendruomenės renginys – Šančių paradas – Rygos „Urbanistinių tyrimų instituto“ pripažino kaip vienas iš įspūdingiausių 2017 metų bendruomenių renginių Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas