Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15min rekomenduoja: kokių Kovo 11-osios renginių nepraleisti?

Kovo 11-ąją įvairių renginių gausa tikrai neleis nuobodžiauti, svarbiausia – išsirinkti. Parodos, koncertai, kino peržiūros, edukacinės veiklos vaikams bei ekskursijos šią dieną leis pasijausti šventiškai.
Naujos Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimo ceremonija
Naujos Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimo ceremonija (asociatyvi nuotr.) / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilnius

Ekskursija „Nuo Vasario 16-osios iki Kovo 11-osios“ – 11.00 val. Signatarų namuose vyks teminė ekskursija, pasakojanti apie modernios Lietuvos kūrimą.

Koncertas „Kokia nuostabi, Lietuva, esi!“ – 11.00 val. Vilniaus rotušėje dainuos berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“, diriguos Vytautas Miškinis ir Neringa Sidaugaitė. Koncertą ves aktorė Dalia Michelevičiūtė.

Edukaciniai užsiemimai „Su Vyčiu per amžius!“ – nuo 11.00 val. Valdovų rūmų muziejus kviečia į edukacinius užsiėmimus. Šeimos su vaikais galės pasigaminti spalvingus būgnelius-tambūrinus, juos dekoruoti trispalviais žvangučiais ir nuspalvinti, kad laisvės simbolis rankose įgytų ne tik vėliavos spalvas, bet ir skambesį.

Pasivaikščiojimai „Valdovų rūmai – istorinio valstybingumo ir atgimusios Nepriklausomybės simbolis“ – nuo 11.00 val. Valdovų rūmuose bus galima susipažinti su muziejaus ekspozicijomis, atskleidžiančiomis Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos istoriją ir jos sąsajas su istoriniu valstybingumu. Taip pat sužinosite, kaip ir kodėl, atkūrus Nepriklausomybę, buvo nuspręsta atkurti ir Valdovų rūmus, kokia šio projekto simbolinė reikšmė bei mokslinė, pilietinė, pažintinė ir kultūrinė vertė.

Filmo „Už jūsų ir mūsų laisvę“ premjera – 13.00 val. Martyno Mažvydo bibliotekos konferencijų salėje, V a. Renginyje dalyvaus filmo herojai, diaspora, politikai ir diplomatai, dirbantys santykių su Ukraina ir Europos Sąjungos Rytų kaimynystės srityje.

Šventinis koncertas „Universitetas miestui“ – 15.00 val. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje parengta speciali Vilniaus universiteto kamerinio orkestro ir chorų „Virgo“, „Gaudeamus“ bei „Pro Musica“ programa.

Filmo „Mėlyna kaip apelsinas žemė“ peržiūra – 16.00 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus Lietuvos laisvę minės, rodydamas naują Ukrainos režisierės Irynos Tsilyk dokumentinį filmą „Mėlyna kaip apelsinas žemė“. Visos už filmo rodymą Lietuvoje surinktos pajamos skiriamos herojų šeimai ir nuo karo kenčiantiems filmo kūrėjams Ukrainoje.

Koncertas Ukrainos kovai už laisvę – 20.00 val. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre skambės įkvepiantys lietuvių ir ukrainiečių kompozitorių kūriniai. Teatro scenoje – baleto solistė Olesia Šaitanova, operos solistai Margarita Levčuk, Edgaras Montvidas, Jonas Sakalauskas. Pirmą kartą LNOBT dainuos Julija Tkačenko ir diriguos Margarita Hrynyvetska iš Ukrainos. Surinktos lėšos atiteks už laisvę kovojančiai Ukrainai.

Kaunas

Edukacinė programa „Mano Lietuvos vėliava“ – 12.00 val. Vaikų literatūros muziejuje Kaune bus skaitomas Vytauto Tamulaičio apsakymas „Petriuko vėliava“. Bus diskutuojama, ar buvo verta mažam berniukui taip rizikuoti, kad slapta iškeltų svarbiausią savo tautos simbolį bokšto viršūnėje. Taip pat būtinai kalbėsimės apie trispalvės atsiradimą, jos spalvų simboliką, vėliavų atsiradimą, reikšmę ir prasmę.

Kariliono koncertas – 11.30 val. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyks Kariliono koncertas. Programoje skambės lietuvių kompozitorių kūriniai karilionui bei lietuvių liaudies melodijos. Koncertą atlieka Austėja Staniunaitytė-Proietta.

Koncertas „Ukraina, mes esame su Tavimi!“ – 14.00 val. M. ir K. Petrauskų skyriuje VDU Muzikos akademijos studentų atliekamos ukrainiečių, latvių ir lietuvių kompozitorių dainos.

Šventinis chorinės muzikos koncertas „Laisvės varpas“ – 15.00 val. Kauno kultūros centro Didžiojoje salėje. Dalyvaus Kauno kultūros centro (KKC) meno kolektyvai: mišrus choras „Gintaras“ (vad. Jovita Kulakauskienė), mišrus choras „Diemedis“ (vad. Audrius Petrauskas),
vyrų choras „Perkūnas“, vyresnių žmonių mišrus choras „Ainiai“,
neoklasikinio šokio teatras „Releve“, moterų choras „Indraja“ (vad. Zinaida Gerasina).

Klaipėda

Edukacinis užsiėmimas šeimoms „Pasakos muziejuje“ – 11.00 val. Prano Domšaičio galerijoje. Skulptoriaus Vytauto Kašubos kuriamas slaptingas legendų pasaulis mena senuosius laikus. Seksime pasaką „Apie geležinį vilką ir Lietuvos kunigaikščių žygius“ bei patys kursime skulptūrines kompozicijas.

Filmo „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ peržiūra – 13.30 kino teatre „Arlekinas“ bus rodomas ukrainiečių režisieriaus Sergejaus Loznicos dokumentinis filmas.

Filmo „Kernagis“ peržiūra – 18.15 „Forum cinemas“ rodomas pirmasis dokumentinis pasakojimas apie maestro Vytautą Kernagį. Tai vieno garsiausių visų laikų Lietuvos artistų išpažintis. Tai visos jo kartos dienoraštis. Ir liudijimas, kad nepakeičiamų yra. Režisierius Andrius Lekavičius žiūrovus kviečia leistis į V. Kernagio pasaulį. Pirmą kartą bus atveriamas intymus ir nematytas šeimos archyvas.

Palanga

Ekskursija Palangos gintaro muziejuje – 11.00 val. Palangos gintaro muziejaus lankytojai kviečiami į nuolatines gintaro ir istorinių interjerų ekspozicijas. Taip pat bus galima pamatyti videoinstaliaciją „Gyvas Tiškevičių šeimos albumas“ ir aplankyti Karinos Kazlauskaitės autorinę parodą „Organiniai žaidimai“.

Ekskursija po Palangos miestą – 11.00 val. vyks „Surask savo Kovo 11-tą!“ ekskursija su muziejaus vyr. edukatore Giedre Miežetiene. Ekskursija prasidės prie Palangos muzikinio fontano.

„BIX“ koncertas – 20.00 val. Palangos koncertų salėje grupė atliks legendiniais tapusius grupės kūrinius „Tarp Europos ir Honkongo“, „Bijom“, „Akli kariai“ ir geriausias „Bix“ dainas iš visos kūrybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas