Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Amilcar Rivera M. Anapus veidų

Praėjusį sekmadienį baigėsi dešimt dienų vykusi meksikiečių dailininko Amilcar Rivera M. paroda „In one peace” (Didelio formato piešinys). Paroda vyko Lukiškių kalėjime, puošnioje šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvės salėje.
Paroda „In one peace”
Paroda „In one peace” / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 3 Meksika Menas Paroda

„Kūrinys atsirado apmąstant šių dienų problemas, su kuriomis susiduriame: pandemija, humanitarinė krizė, migracija, pabėgėliai ir kt. bei būtinybę viską priimti stoiškai ir oriai, kad galėtume toliau gyventi, – sako dailininkas. – Kasdien susiduriame su naujais iššūkiais, todėl kiekvienas iš mūsų turi stengtis būti geriausia savo versija ir dovanoti, skleisti gerumą kitiems.“

Savo darbą autorius piešė pasidėjęs popierių ant vieno iš originalių Lukiškių kalėjime esančių piešimo stalų, todėl matosi reljefinės linijos, kurios kartojasi kas 130 cm per visą piešinio ilgį. Šie pasikartojimai tarsi primena natų penklinę, kurioje surašyti bėgančio laiko ritmai.

Asmeninio albumo nuotr./Paroda „In one peace”
Asmeninio albumo nuotr./Paroda „In one peace”

Pasikartojantys personažai – simboliai, stovintys vienas kitam už nugarų, tarsi nužengę iš F. Kafkos romanų. Jie dėvi kostiumus ir kaklaraiščius pabrėždami savo orumą ir provokuoja naujoms reakcijoms ir apmąstymams.

Anot italų rašytojo ir kalbotyrininko Umberto Eco (1932–2016), įvairios Kafkos simbolių interpretacijos – egzistencinės, teologinės, klinikinės, psichoanalitinės – tik iš dalies atskleidžia kūrinio galimybes: jis lieka begalinis ir atviras, nes nevienareikšmis. Ši citata tinka ir Amilcar Rivera M. kūriniui apibūdinti. Susimąstę, sustingę vienoje pozoje stovintys paveikslo personažai atliepia ir vieną iš „Procese” akcentuotų minčių: „Nereikia visko laikyti tiesa, reikia tik viską laikyti būtinybe.” Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog figūros atkartoja viena kitą, tačiau atidžiau įsižiūrėjus ima ryškėti skirtumai. Norisi skaityti istorijas, pasislėpusias anapus personažų veidų.

Paveikslas kviečia stabtelti meditacijai. Juolab, kad jo vizualinį ritmą papildo menininkų Manuel Valázquez ir Roberto Becerra bei klarnetininko Igno Danulio audio interpretacija. Garso instaliacijoje įrašyti skirtingų žmonių balsai ispanų, lietuvių ir anglų kalbomis. Ši garsų interpretacija dar labiau sustiprina mintį, – nors ir dažnai manome, kad niekas mūsų nesieja, visgi kiekvienas esame visumos dalis.

Asmeninio albumo nuotr./Paroda „In one peace”
Asmeninio albumo nuotr./Paroda „In one peace”

Paroda Vilniuje baigėsi, tačiau ji tęs kelionę toliau. Autorius tikisi, jog greitu laiku ją išvys Slovakijos meno mylėtojai.

Trumpai apie parodos kūrėjus:

Amílcar Rivera M. (Meksika) – studijavo vizualiuosius menus Verakruso universitete, o taip pat fotografiją Aktyviojoje fotografijos mokykloje (Escuela activa de fotografía) ir dramaturgiją Kuboje. Surengė personalines parodas Meksikoje, Slovakijoje, Lenkijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, JAV, Ispanijoje, Tailande, Lietuvoje. Prieš kelis metus įkūrė galeriją Munive Arte Contemporáneo Tlaxcala (Meksika) mieste, kuriai iki šiol vadovauja.

Instagram: @amilcarriveram

Asmeninio albumo nuotr./Paroda „In one peace”
Asmeninio albumo nuotr./Paroda „In one peace”

Roberto Becerra (Meksika) – menininkas, inžinierius, technologas, tarpdisciplininkas ir garsų kūrėjas. Kaip menininkas dalyvavo parodose Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Švedijoje, Lietuvoje, bei dirbo garso inžinerijos industrijoje Meksikoje / JAV ir Lietuvoje.

Manuel Velázquez (Meksika) – kompozitorius, aranžuotojas ir muzikos, teatro, kino bei animacijos projektų prodiuseris. Jo muzikos premjeros skambėjo daugelyje pasaulio šalių. 2016 m. Barselonoje įrašytas jo albumas Into Madness. Dalyvauja įvairiuose projektuose, kuriuose sukūrė ir prodiusavo albumus The Kendrick Effect ir Music Where the Music Lies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas