Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 27 /2020 10 28

Apeliaciniam teismui pripažinus „Laisvės kalvos“ laimėjimą, Kultūros ministerija dar tik ruošiasi detaliai susipažinti su nutarimu

Antradienį Letuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad skulptoriaus Andriaus Labašausko paminklas „Laisvės kalva“ pagrįstai laimėjo Lukiškių aikštės memorialo konkursą. Kultūros ministerija sako, kad artimiausiu metu detaliai susipažins su Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi.
Andrius Labašauskas
Andrius Labašauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Netrukus neslėpdamas džiaugsmo savo komentaru feisbuke pasidalino ir menininkas.

Pokalbio su A.Labašausku metu, nuo išsamesnių komentarų jis susilaikė bei teigė, jog šiuo metu valstybė turi svarbesnių reikalų ir jis tiesiog lauks, kas vyks toliau.

15min Kultūros ministerijos klausė, kokių sprendimų imsis institucija, kokia kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko pozicija šiuo klausimu bei kada žadama projektui paskirti žadėtus 0,5 mln. eurų? Beje, Seimas priėmęs specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu. Pagal šį įstatymą erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei. Atsižvelgiant į Seimo priimtą sprendimą, taip pat 15min klausė Kultūros ministerijos, ar „Laisvės kalva" pažeidžia viešąją tvarką bei neatitinka „geros moralės"?

Į visus šiuos klausimus Kultūros ministerija pateikė lakonišką atsakymą:

„Kultūros ministerija artimiausiu metu detaliai susipažins su Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi dėl Lukiškių aikštės Vilniuje memorialo konkurso ir spręs, kokiomis sąlygomis projektas gali ir ar gali būti įgyvendintas, atsižvelgiant į galiojančias Lukiškių aikštės įstatymo nuostatas.

Ministerija ir kitos atsakingos institucijos taip pat dalyvaus derinant Vilniaus miesto savivaldybės ir Nacionalinės žemės tarnybos pasirašytoje Lukiškių aikštės panaudos sutartyje numatytą priemonių planą, įgyvendinant Lukiškių aikštės įstatymo nuostatas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros ministerija

Situaciją komentavo ir Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Paklausus, kaip šis sprendimas paveiks savivaldybės poziciją dėl Lukiškių aikštėje turėjusius būti demokratiškai išrinktos „Laisvės kalvos“ bei pasiteiravus, ar projektas apskritai bus įgyvendintas, P.Poderskis atsako:

Idėja jokių įstatymo nuostatų nepažeidžia, įskaitant ir numatytus Lukiškių aikštės įstatyme.

„Teismo sprendimas apgynė projekto idėją, idėjos konkurso procedūras, tačiau nesprendė jos įgyvendinimo klausimo, tai yra byloje nebuvo sprendžiama kaip ir kada projektas bus įgyvendintas. Įgyvendinimas priklausys nuo eilės veiksnių pradedant techninių projektų derinimu su kitomis sprendimų teisę turinčiomis institucijomis ir užbaigiant naujo Lukiškių aikštės įstatymo nuostatomis.“

Ar, savivaldybės požiūriu, „Laisvės kalva“ pažeidžia viešąją tvarką bei neatitinka „geros moralės“? Jo teigimu, „idėja jokių įstatymo nuostatų nepažeidžia, įskaitant ir numatytus Lukiškių aikštės įstatyme“.

Anot P.Poderskio, kol kas nereikėtų skubėti su vertinimais, o kalbėti apie projekto įgyvendiminą – anksti. „Vyksta procesas, kuriame dalyvauja ir trečiosios šalys, kitos institucijos, kurių sprendimas taip pat turės įtakos projekto įgyvendinimui“, – rašė jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis

15min primena, jog 2017 m. Kultūros ministerija ir Šiuolaikinio meno centras paskelbė kūrybines dirbtuves, kvietusias siūlyti idėjas Lukiškių aikštės memorialui, kuris turėjo įamžinti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą. Komisija iš daugiau nei trisdešimties siūlytų idėjų išrinko penkias. Konkurso, kurio rezultatus lygiomis dalimis nulėmė žiuri ir internetinis balsavimas, nugalėtoju buvo paskelbtas A.Labašausko projektas „Laisvės kalva“.

Vilniaus apygardos teismas atmetė „Vyčio“ memorialo kūrėjų skundą prašant atšaukti sprendimus, patvirtinusius Lukiškių aikštės memorialo konkurse laimėjus „Laisvės kalvos“ projektui. Šis sprendimas buvo apskųstas.

Nors buvo planuojama, jog konkurso laureatas Lukiškių aikštėje iškils iki 2018 gruodžio 1-osios, tačiau jo aikštėje vis dar nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas