Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsilankyti ten, kur įprastai nepatenkama: Bažnytinio paveldo muziejus švęs 15-ąjį gimtadienį

Bažnytinio paveldo muziejus spalio 15–19 d. švęs 15-ąjį gimtadienį. Šia proga muziejus rengia išskirtines ekskursijas ir kviečia apsilankyti ten, kur įprastai nepatenkama: Viešpaties Žengimo į dangų bažnyčioje ir misionierių vienuolyno ansamblyje, Sapiegų šeimos kriptoje Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, Vilniaus katedros zakristijoje ir kupole virš jos.
Lobyno ekspozicijoje
Lobyno ekspozicijoje / Evaldo Lasio nuotr.

Spalio 18 d. vakare po muziejaus skliautais skambės vargonų muzika – kompozitorius Gintaras Sodeika atliks specialiai šia proga sukurtą kūrinį „Aperta Clausura“.

Bažnytinio paveldo muziejus ne tik saugo, restauruoja ir tyrinėja, bet ir įvairių įsitikinimų, tautų ir amžiaus žmonėms pristato meninę ir istorinę vertę turintį bažnytinį paveldą, nepažeisdamas šių vertybių sakralumo. Šiemet vizualinį identitetą atnaujinusio muziejaus šūkis skelbia: „Daugiau, nei manai.“ Jis ragina atsikratyti stereotipų apie siauras bažnytines temas ir leistis būti nustebintam istorijų ir pasakojimų įvairovės.

Artėjantis muziejaus gimtadienis – dar viena proga priminti ir parodyti visuomenei, kad sakralinio meno kūriniai yra vertinga kultūros paveldo ir istorijos dalis, siejanti mūsų šalį su krikščioniškąja Vakarų Europa. Apsilankius muziejaus padaliniuose – Katedros varpinėje, požemiuose, lobyne – ir atveriamose Vilniaus restauruojamų bažnyčių erdvėse rasis daugiau priežasčių domėtis šalies istorija ir kultūros paveldu.

Spalio 15–19 d. gimtadienio proga muziejus kvies pažinti ir nagrinėti bažnytinį paveldą: vyks ekskursijos įprastai uždarytoje Sapiegų šeimos kriptoje Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, bus galimybė pamatyti retai pasiekiamą Katedros zakristiją ir kupolą virš jos, o savaitgalį muziejaus gidės pirmąkart kvies apsilankyti uždarytoje Viešpaties Žengimo į dangų bažnyčioje ir misionierių vienuolyno ansamblyje. Katedroje prasidėsiančios ir muziejuje tęsiamos ekskursijos atskleis jos lobyno atradimo ir išsaugojimo istoriją. Gimtadienio vakarą, spalio 18 d., po Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios skliautais skambės čia saugomi neapolietiškos tradicijos Galasso dinastijos meistrų XIX a. sukurti vargonai. Šį išskirtinį instrumentą prakalbins muziejaus bičiulis kompozitorius G. Sodeika: jis atliks specialiai muziejui sukurtą kūrinį „Aperta Clausura“; koncertas nemokamas.

Keli faktai apie muziejų

Bažnytinio paveldo muziejus įsteigtas kardinolo Audrio Juozo Bačkio 2005 m. spalio 7 d. pasirašytu dekretu. Muziejus, įsikūręs Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje ir buvusio bernardinių vienuolyno ansamblyje, visuomenei atvėrė duris 2009 m. spalio 18 dieną. Jo ekspozicijos šerdis – kadaise slapta užmūrytas ir 1985 m. Vilniaus katedros sienoje rastas lobynas bei liturginiai reikmenys, patikėti saugoti ir atvežti iš kitų Vilniaus arkivyskupijos bažnyčių. Šiuo metu muziejaus fonduose saugoma apie 7000 vertybių.

Per 15 veiklos metų muziejus atvėrė lankytojams sostinės simboliais tapusius objektus – Vilniaus katedros požemius bei varpinę; įrengė nuolatinę ekspoziciją „Dangaus miestas“, pasakojančią apie septyniolika Vilniaus vienuolynų. Muziejaus gidams patikėta rengti ekskursijas Vilniaus Šv. Jurgio bažnyčioje ir buvusiame senosios regulos karmelitų vienuolyne; muziejaus komanda surengė apie 70 keičiamų parodų, išleido apie 20 leidinių; nuolat organizuojamos ekskursijos, edukaciniai užsiėmimai, koncertai, paskaitos ir kiti renginiai. Muziejų kasmet aplanko daugiau nei 70 000 žmonių.

Gimtadienio programa

Spalio 16 d.

16.00 ir 18.15 val. Ekskursija „Surasti paslėptą – paslėpti surastą. Nepaprasta Katedros lobyno istorija“ (susitikimo vieta – prie centrinio įėjimo į Katedrą)

Spalio 17 d.

16.30 ir 17.00 val. Ekskursija „Memento mori – Sapiegų giminės kripta“ (muziejuje, Šv. Mykolo g. 9)

Spalio 18 d. Nemokamas lobyno (Šv. Mykolo g. 9) lankymas.

12.00 ir 14.00 val. „Pietūs muziejuje“ – nemokama ekskursija Vilniaus katedros lobyne (muziejuje, Šv. Mykolo g. 9)

18.00 val. G. Sodeikos kūrinio vargonams „Aperta Clausura“ premjera (muziejuje, Šv. Mykolo g. 9)

Spalio 19 d.

10.00 ir 12.00 val. Ekskursija Viešpaties Žengimo į dangų bažnyčioje ir buvusiame misionierių vienuolyne (susitikimo vieta – Viešpaties Žengimo į dangų bažnyčia, vartai ties Subačiaus ir Žiupronių g. sankirta)

13.30 ir 14.30 val. Ekskursija „Surasti paslėptą – paslėpti surastą. Nepaprasta Katedros lobyno istorija“ (susitikimo vieta – prie centrinio įėjimo į Katedrą)

Spalio 15–19 d. muziejaus edukacinėje erdvėje bus rodomi dokumentiniai filmai. Juose – prisiminimai apie vienos vertingiausių Lietuvoje meno kolekcijų – Vilniaus katedros lobyno – atradimo istoriją, pasakojimai apie Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią ir bernardinių vienuolyną. Filmų peržiūra nemokama.

Bilietus į ekskursijas rekomenduojame įsigyti muziejaus kasoje arba „Paysera Tickets“ sistemoje iš anksto, nes dalyvių skaičius ribotas. Registruotis į nemokamus renginius nereikia. Daugiau informacijos rasite muziejaus „Facebook“ paskyroje, svetainėje bpmuziejus.lt, taip galite teirautis el. p. muziejus@bpmuziejus.lt ar tel. +370 526 97 800.

Muziejaus veiklą finansuoja Vilniaus arkivyskupija ir Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas