Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atidaryta austrų menininko A.Brauerio paroda: jautrios dukros dainos ir garbūs svečiai

Trečiadienį Samuelio Bako muziejuje atidaryta žymaus Austrijos menininko Ariko Brauerio tapybos darbų paroda „Arik Brauer. Pesacho pasakojimai“. Eksponatai – iš Vienos žydų muziejaus ir privačios Brauerių šeimos kolekcijos. Renginyje skambėjo ir Timnos Brauer, menininko dukros, atliktos dainos, jautrias kalbas skyrė garbūs svečiai, tarp kurių – ir Austrijos ambasadorė Lietuvai.
Renginio akimirka
Danguolė Lingytė, Timna Brauer, Felixas Nagode, Deividas Raipa, dr. Danielle Spera, Rimantas Mikaitis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus padalinyje – Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10, Vilnius) – trečiadienį buvo atidaryta vieno iš Vienos fantastinio realizmo mokyklos įkūrėjų, dailininko, scenografo, freskų autoriaus, architekto, poeto, šokėjo Ariko Brauerio tapybos paroda iš kolekcijos „Arik Brauer. Pesacho pasakojimai“.

Prie renginio fotosienelės nusidriekė būrys garbingų svečių, tarp kurių – kultūros viceministras Rimantas Mikaitis, užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas, Austrijos Respublikos ambasadorė Lietuvai Yvonne Toncic-Sorinj, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, „Compensa“ atstovai Deividas Raipa ir Felix Nagode, bei kiti.

Nuotraukas galite pamatyti galerijoje:

Įvadinį žodį tarusi muziejaus direktorė dr. Kamilė Rupeikaitė pabrėžė, kad lietuviškų šaknų turintis A.Braueris kėlė fundamentalius istorinės atminties klausimus, ypač svarbius žydų kultūrai ir istorijai.

„Tai, ką šiandien matote parodoje, – A.Brauerio kūrybinė Pesacho interpretacija“, – teigė muziejaus direktorė. Atsižvelgdama ir į šių dienų aktualijas, įvykius Ukrainoje ir žydų istoriją, dr. K.Rupeikaitė kvietė susimąstyti apie laisvės svarbą: „Gyvendami taip patogiai, pamiršome laisvės kainą.“

Netrukus ji pakvietė susirinkusius svečius tylos minute pagerbti žuvusiuosius Ukrainos kare. Po to muziejaus direktorė pristatė bene laukiamiausią vakaro viešnią – A.Brauerio dukrą T.Brauer. Ji praturtino renginį išskirtine muzika.

„Labai džiaugiuosi būdama Vilniuje. Man tai svarbi vieta, nes čia gimė mano senelis. Esu laiminga, kad šiandien galiu atlikti Pesacho temos dainas, – kalbėjo T.Brauer. – Esu privilegijuota, nes gimiau multikultūrinėje šeimoje. Mano mama izraelietė žydė, o jos šeimos šaknys – Jemene, kur žydiška tradicija labai gaji. Mano tėvo Ariko šaknys iš čia, iš Vilniaus miesto.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ariko Brauerio dukra Timna Brauer
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ariko Brauerio dukra Timna Brauer

Renginio metu pasisakė ir kultūros viceministras Rimantas Mikaitis: „Šiandien svarbu girdėti menininkus, kalbančius garsiai ir stovinčius su savo vertybėmis. Šiandien visos mūsų renginių erdvės turėtų tapti vietomis, palaikančiomis laisvą pasaulį ir laisvus žmones. Samuelio Bako muziejus – tokia vieta. S.Bako istorija rodo, kad žmogaus siela nepalaužiama, o gėris visada laimi prieš blogį. Tai svarbu kalbant ir apie A.Brauerį bei jo gyvenimą. Kokia drąsa, ištvermė padėjo jam dirbti, nepaisant visų siaubų, nutikusių jo gyvenime...“

Anot viceministro, A.Braueris ir tokie žmonės, kūrę geresnį pasaulį, įsirėš į mūsų atmintį, o jų menas bus nemirtingas. Atskirą padėką R.Mikaitis skyrė ne tik parodos organizatoriams, bet ir menininko dukrai T.Brauer.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kultūros viceministras Rimantas Mikaitis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kultūros viceministras Rimantas Mikaitis

„Ši paroda mums byloja apie išskirtinį litvakų palikimą. Šio palikimo laukas toks platus, kad net sunku suvokti. Vis dėlto, mes turime tai padaryti, nes kuo geriau žinome savo istoriją, tuo geriau matome mūsų praeities ir dabarties sandūrą ir tampame geresniais žmonėmis“, – kalbėjo kultūros viceministras.

Svarbia proga žodį tarė užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas. Jis pabrėžė, kad tai, ką matome šiandien, mums primena apie pasaulį, galėjusį klestėti šiandieninėje Lietuvoje.

„A.Braueris – išnykusio pasaulio, atminties ir Holokausto siaubo liudininkas. Dabar pasaulyje vykstančios tragedijos, kai kultūra ir žmonės naikinami dėl neapykantos kitam, mums primena ir didžiulę Holokausto tragediją. Noriu padėkoti už tai, kad tai nėra užmirštama“, – teigė M.Adomėnas ir pridūrė besitikintis, kad tokie įvykiai pasaulyje nebepasikartos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vienos žydų muziejaus direktorė dr Danielle Spera, užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas, Austrijos ambasadorė Lietuvai Yvvone Raffaela Toncic-Sorinj
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vienos žydų muziejaus direktorė dr Danielle Spera, užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas, Austrijos ambasadorė Lietuvai Yvvone Raffaela Toncic-Sorinj

Itin laukiamas buvo Austrijos Respublikos ambasadorės Lietuvai J.E.Yvonne Toncic-Sorinj pasisakymas. „Labas vakaras“, – lietuviškai pasisveikino ji. Y.Toncic-Sorinj akcentavo diplomatijos svarbą užsienio politikoje ir Austrijos tikslą dalyvauti tarptautiniame dialoge apie laisvę, taiką, tvarumą, žmogaus teises ir kt.: „Šiandien tai svarbiau nei bet kada ir tai – mūsų pagrindinė šio vakaro žinia.“

„Ši paroda prisideda prie Lietuvos žydų paveldo sklaidos, šiuo metu, kaip niekad, tai itin svarbu. Paroda mums primena apie žydų kultūros turtingumą, apie būtinybę kovoti su rasizmu, ksenofobija, nacionalizmu“, – sakė ambasadorė.

Parodos atidaryme apsilankė ir Vienos žydų muziejaus direktorė dr. Danielle Spera. Ji plačiau papasakojo apie nelengvą, tačiau kartu šviesų menininko gyvenimą. Anot D.Spera, ją su A.Braueriu siejo artimi ryšiai – dailininkas ir jos tėvas buvo draugai, tad menininką ji pažinojo nuo vaikystės. Svečiuodamasi Brauerių šeimos namuose, moteris dar vaikystėje suprato, kad Arikas – universalus meno genijus.

„Nepaisant to, ką patyrė, Arikas išliko labai optimistiškas ir pozityvus žmogus su humoro jausmu bei džiaugėsi juo besidalydamas su kitais“, – sakė D.Spera.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Renginio akimirka
Lukas Balandis / BNS nuotr./Renginio akimirka

„Todėl manęs visiškai nenustebino jo atsakymas, kai paklausiau: visgi, apie ką yra gyvenimas? Jis atsakė: apie visą meilę. Būtent meilė yra aukščiau visko. Tai buvo pagrindinis jo viso gyvenimo principas“, – tikino Vienos žydų muziejaus direktorė.

Kas buvo Arikas Braueris?

Arikas Braueris (1929—2021) – vienas iš Vienos fantastinio realizmo mokyklos įkūrėjų, dailininkas, scenografas, freskų autorius, architektas, poetas, šokėjas. Jis gimė Vienoje, žydų išeivio iš Vilniaus Simchės Mošės Benjamino Segalo šeimoje.

Holokausto metais Ariko tėvas mirė Rygos gete. Po Antrojo pasaulinio karo A.Braueris mokėsi Vienos miesto muzikos mokykloje, Vienos vaizduojamojo meno akademijoje, kur vėliau ir dėstė. Savo kūrybą eksponavo Italijoje, Prancūzijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Austrijoje, Izraelyje ir kt. A.Braueris buvo menininkų Rudolfo Hausnerio, Ernsto Fuchso, Wolfgango Hutterio ir Antono Lehmdeno bendramintis, o kartu su žymiuoju architeku Friedensreichu Hundertwasseriu įgyvendino aplinkosaugos projektus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Renginio akimirka
Lukas Balandis / BNS nuotr./Renginio akimirka

Jis yra pelnęs Austrijos Respublikos Konrado Lorenzo prizą už gamtos ir aplinkos apsaugojimą, didįjį aukso ordiną „Už nuopelnus Austrijos Respublikai“ bei kitų garbingų apdovanojimų. Vienos svarbiausių žydų švenčių – Pesacho, primenančių išsivadavimą iš Egipto nelaisvės – tema A.Brauerį įkvėpė dar 1979 m., o visas piešinių tiražas buvo išparduotas.

2013 m. gimė naujas kūrinių ciklas „Iš kartos į kartą“, meninės kūrybos vaizdiniais interpretuojantis biblinius Pesacho pasakojimus ir leidžiantis savitai pažvelgti į svarbiausius žydų istorijos įvykius, perduodamus vis naujoms kartoms. Šis ciklas sudaro kertinę parodos „Arikas Braueris. Pesacho pasakojimai“ dalį. Parodoje taip pat eksponuojami tapybos darbai kitomis biblinėmis temomis, fotografijos iš asmeninio dailininko gyvenimo.

Paroda Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10, Vilnius) veiks iki 2022 m. birželio 6 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas