Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atidaryta paroda „Lietuvių kalba. Myliu…“. Geriausią plakatą dar gali rinkti lankytojai

Rugsėjo 25 dieną Vilniaus Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje atidaryta šalies vyresniųjų klasių mokinių plakatų paroda „Lietuvių kalba. Myliu…“. Parodoje eksponuojami Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) kartu su Vilniaus dailės akademija (VDA) šiemet organizuoto plakato konkurso „Lietuvių kalba. Myliu…“ baigiamojo etapo darbai.
Mokinių plakatų paroda „Lietuvių kalba. Myliu...“.
Mokinių plakatų paroda „Lietuvių kalba. Myliu...“. / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Į atidarymo renginį suvažiavo mokiniai iš visos Lietuvos, pavasarį kartu su dailės, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojais arba savarankiškai piešę plakatus, kuriuose stengėsi perteikti savo lietuvių kalbos viziją.

Konkursui buvo pateikta per 40 darbų, o į parodą, kurią aplankyti Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos II aukšte bus galima iki spalio 9 d., iš jų buvo atrinkta trylika.

Į atidarymo renginį suvažiavo mokiniai iš visos Lietuvos.

Toks buvo bendras vertinimo komisijos sprendimas. Komisiją sudarė VLKK pirmininkė dr.Violeta Meiliūnaitė, VLKK narė dr.Jurga Trimonytė-Bikelienė, VDA Grafikos katedros profesorius Rimvydas Kepežinskas, iliustratorė, VDA Grafikos katedros lektorė Ieva Babilaitė. Vertinimo komisijai vadovavo VDA Grafikos katedros vedėja prof.Marija Marcelionytė-Paliukė.

Visi šie darbai taps reprezentacinio VLKK 2024-ųjų metų kalendoriaus dalimi. Per Lietuvių kalbos dienas, kasmet rengiamas vasario–kovo mėn., šie kalendoriai pasklis po tolimiausius pasaulio kampelius, nes bus padovanoti užsienio lietuviams, Lietuvių kalbos dienų renginių dalyviams ir organizatoriams.

Moksleiviai savo požiūrį į kalbą atskleidė per literatūrą, garsius lietuvių autorius bei jų kūrinius, per gamtą, įvairius kalbos reiškinius ir simbolius. Kurdami plakatus moksleiviai galėjo pasitelkti kokias tik nori technikas – kūrybiškumas nebuvo ribojamas. Plakatas yra vizualus kūrėjo teiginys, kuriuo galima daug pasakyti aplinkiniams. Konkurso organizatoriai orientavosi į 15–19 m. jaunuolius, kuriems identiteto, tapatumo klausimai labai aktualūs.

Apdovanojimų ceremonija buvo pradėta akustiniais muzikiniais numeriais, o po to sveikinimo žodžius susirinkusiems moksleiviams tarė VLKK pirmininkė dr. V. Meiliūnaitė bei konkurso komisijos pirmininkė prof. M. Marcelionytė-Paliukė.

Kurdami plakatus moksleiviai galėjo pasitelkti kokias tik nori technikas – kūrybiškumas nebuvo ribojamas.

„Noriu pasidalinti su jumis dalyku, kurį man papasakojo mano disertacijos vadovas. Ar žinote, kas sudaro didžiausią deimanto vertės dalį? Įtrūkimai. Nes kiekvienas iš jų tada tampa skirtingas. Tai yra tas unikalumas, dėl kurio jie taip pašėlusiai brangiai kainuoja. Ir kuo daiktai retesni, tuo brangesni.

Manau, kad lietuvių kalba jau yra prabangus dalykas. Kiek pasaulyje nedaug žmonių, kurie moka šią kalbą. Kartais pamirštame, kokia dovana ją mokėti“, – į susirinkusiuosius kreipėsi VLKK pirmininkė.

„Prisipažįstu, kad gyvenime niekada taip atidžiai neskaičiau savo elektroninių laiškų, kaip tą dariau susirašinėdama su VLKK, – pajuokavo konkurso komisijos vadovė. – Visi komisijoje turime skirtingą humoro jausmą, skirtingas idėjas, kas yra plakatas ir kas yra lietuvių kalba. Šitai mūsų vertinime matyti. Visi šie trylika plakatų, kurie eksponuojami, yra nugalėtojai“, – moksleivius sveikino ir kiekvieną prieiti arčiau savo kūrinio kvietė M.Marcelionytė-Paliukė.

Visi komisijoje turime skirtingą humoro jausmą, skirtingas idėjas, kas yra plakatas ir kas yra lietuvių kalba.

Laureatai buvo apdovanoti diplomais ir specialiais VLKK ir VDA įsteigtais prizais. 3 vietą laimėjo Dominyka Griciūtė, Greta Pučinskaitė, Šarūnas Urbonas, Rusnė Vingraitė, Vilniaus Pilaitės gimnazijos mokiniai. Dirbę savarankiškai, jie sudėtinga linoraižinio technika sukūrė plakatą „Lietuvių kalba kasdieniame gyvenime“.

2 vietos laimėtoju tapo Rokas Bočkus, Šilutės meno mokyklos mokinys, šiuo metu jau VDA pirmakursis, su plakatu „Kurk“. Jam pasirengti konkursui padėjo Šilutės meno mokyklos dailės mokytojas metodininkas Andrius Sirtautas. Vaikiną įkvėpė laiko nepajudinamas lietuvių menininkų pasiryžimas laikytis kalbos, kultūros ir istorijos šaknų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mokinių plakatų paroda „Lietuvių kalba. Myliu...“.
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mokinių plakatų paroda „Lietuvių kalba. Myliu...“.

„Šis ryžtas jau du kartus pripildė mūsų širdis parako ir išlaisvino tautą iš okupantų“, – darbo apraše rašė jis. Pirmoji vieta priskirta Saulei Gaudėšiūtei, Kauno „Saulės“ gimnazijos mokinei, už plakatą „Baltos lankos, juodos avys“. Konkursui ruoštis jai padėjo dailės mokytoja metodininkė Asta Matukynaitė-Varnauskienė. Saulė savo plakatą kūrė pagal vaikystėje išgirstą mįslę.

„Tekstas yra tai, ką paliekame po savęs. Tai tarsi apibrėžia žmogaus egzistenciją, nes iš tam tikros perspektyvos žiūrint gyvenimas ir yra tai, ką palieki po savęs. Gerai pagalvojus, kalba gali tapti raktu į amžinybę. Tačiau ir avelės kartais miršta“, – taip savo kūrinį pristatė aukščiausią įvertinimą gavusi mokinė.

Taip pat išdalinti apdovanojimai pagal specialiąsias nominacijas: Salomėja Davydova, Lukrecija Bunoraitė, Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos mokinės, sukūrusios plakatą „Išsaugok mūsų unikalią kalbą“, apdovanotos už aktualią mintį. Jas ruošė dailės mokytoja metodininkė Audronė Čeponienė.

Patricija Šalkovska, Medartas Kotlovskis, Dominyka Loič, Karolina Sinkevič, Vilniaus šv. Jono Pauliaus II gimnazijos mokiniai, sukūrę plakatą „Raidė „ė“, apdovanoti už netikėtą sąsają; juos ruošė dailės vyresnioji mokytoja Luiza Volodko.

Kamilė Ringaitytė, Kauno „Saulės“ gimnazijos mokinė, sukūrusi plakatą „Lietuvių kalba. Myliu...“, apdovanota už platų žvilgsnį. Ją ruošė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Ilona Pliopienė. Kiti dalyviai sulaukė padėkų už dalyvavimą konkurse. Padėkomis atsidėkota ir plakatų autorių mokytojams.

Už mėgstamiausią darbą iki spalio 9 d. gali balsuoti visi Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos lankytojai.

Konkursu „Lietuvių kalba. Myliu…“ VLKK pradėjo visą rudenį vyksiantį renginių ciklą, skirtą valstybinės kalbos statuso atkūrimo 35-mečiui. Šiemet lapkričio 18 dieną sukanka lygiai 35-eri metai, kai 1988 m. Lietuvos komunistų partijos vadovybė Lietuvos žmonių spaudžiama LSSR Aukščiausiosios Tarybos sesijoje pripažino lietuvių kalbą valstybine – tuometė Konstitucija buvo papildyta straipsniu, įteisinančiu lietuvių kalbos vartojimą viešojo gyvenimo srityse.

Pagrindinis sukakties minėjimo renginys „Kartu kalboje ir valstybėje“ suplanuotas Seime.

Renginių plane numatyti keli proginiai renginiai šalies regionuose. Pagrindinis sukakties minėjimo renginys „Kartu kalboje ir valstybėje“ suplanuotas Seime Kovo 11-osios Akto salėje lapkričio 17 dieną. Tą pačią dieną Seimo lankytojų centre bus atidaryta istorinių fotografijų paroda.

Renginius organizuoja Valstybinė lietuvių kalbos komisija kartu su Valstybine kalbos inspekcija, partneriai – LR Seimas, Kultūros ministerija, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija.

Informaciją apie būsimus renginius rasite Valstybinės lietuvių kalbos komisijos interneto svetainėje www.vlkk.lt ir feisbuko paskyroje VLKK. Lietuvių kalbos dienos.

Straipsnis parengtas iš VLKK vykdomos Lietuvių kalbos prestižo stiprinimo programos lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas