Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aušrinė Žilinskienė: karščiausios Knygų mugės naujienos ir dėmesys Ukrainai

Ketvirtadienio rytą Vilniuje, „Litexpo“ centre, duris atvers 22-oji Vilniaus knygų mugė, dėl pandemijos neįvykusi prieš metus, tačiau šiemet lankytojus pasitinkanti su gausybe naujų leidinių bei kupina renginių programa, kurios niekaip negalima pavadinti „karantinine“.
Aušrinė Žilinskienė
Aušrinė Žilinskienė / M.Požerskytės nuotr.

Kol maždaug 200 leidėjų ant prekystalių dėlioja savo knygas, o organizatoriai derina paskutines renginių programos detales bei kitas smulkmenas, 15min pakalbino vieną iš organizatorių – Lietuvos kultūros instituto direktorę Aušrinę Žilinskienę – apie karščiausias mugės naujienas, degančius darbus bei šiemetinius lūkesčius.

Organizatorių nuotr./Vilniaus knygų mugė 2020
Organizatorių nuotr./Vilniaus knygų mugė 2020

Nuolatos atnaujinama programa

15min pasiteiravus, kokiomis nuotaikomis dieną prieš prasidedant mugei gyvena jos organizatoriai, A.Žilinskienė teigė, kad šios paskutinės valandos tiek leidėjams, tiek stendų statytojams, tiek ir kitiems organizatoriams yra labai intensyvios.

Dėmesys skiriamas ir renginių programai, mat situacija dėl covid pandemijos yra nenuspėjama. „Kasdien sulaukiame informacijos apie dalyvių susirgimus bei izoliaciją, todėl turime atsižvelgti į pasikeitusias aplinkybes. Tačiau nėra nieko dramatiško: leidėjai ieško kuo galėtų pakeisti dalyvius, kurie nebegalės dalyvauti numatytuose renginiuose arba permąsto renginio formatą, kad išliktų galimybė pristatyti leidinį bei susitikti su skaitytojais“, – teigė A.Žilinskienė.

Išlieka tikimybė, kad bus ir tokių renginių, kurie dėl esamos situacijos ir neįvyks, todėl lankytojams prieš atvykstant į mugę ji siūlo pasklaidyti nuolatos atnaujinamą mugės programą.

Pasak vienos organizatorių, išlieka tikimybė, kad bus ir tokių renginių, kurie dėl esamos situacijos ir neįvyks, todėl lankytojams prieš atvykstant į mugę ji siūlo pasklaidyti nuolatos atnaujinamą mugės programą bei sekti informaciją prie renginių salių.

„Yra ir keletas užsieniečių, kurie dėl ligos ar kitų priežasčių nurodė negalėsiantys atvykti į mugę. Tačiau ir tame nėra nieko tragiško: visa keturių dienų renginių programa yra labai turininga, esame visiškai pasirengę susitikimams su knygų mylėtojais bei skaitytojais“, – kalbėjo Lietuvos kultūros instituto vadovė.

Partnerio nuotr./Vilniaus knygų mugė
Partnerio nuotr./Vilniaus knygų mugė

Reguliuojami, bet ne ribojami srautai

Pradėjus ruoštis mugei, jos organizatorei suvokė, kokiomis neprognozuojamomis aplinkybėmis bus dirbama, todėl ir šiandien bando adekvačiai vertinti galimus lankytojų srautus. Kaip teigė A.Žilinskienė, prieš dvejus metus vykusi knygų mugė sutraukė daugiau nei 70 tūkst. lankytojų ir tai per du šio renginio gyvavimo dešimtmečius buvo rekordinis skaičius.

Šiais metais lūkesčiai yra mažesni, o organizatoriai viliasi, kad per keturias mugės dienas apsilankys apie 40 tūkst. žmonių. Tiesa, A.Žilinskienė pabrėžė, kad Knygų mugės lankytojų skaičių sudaro ne tik paprasti lankytojai, bet ir renginių dalyviai, rašytojai, iliustratoriai, partneriai bei skirtingoms institucijoms atstovaujantys žmonės, kuriems yra išdalinami tūkstančiai pakvietimų ir jie taip pat sudaro gan solidų visų lankytojų skaičių. Todėl, anot pašnekovės, nesibaiminama, kad mugės metu bus tuščios salės.

Šis kartas gali būti puiki, o gal net vienintelė proga, apsilankyti mugėje ir galimai išvengti didžiųjų spūsčių bei srautų.

Tačiau ji taip pat pažymėjo, kad anksčiau dėl itin didelio lankytojų kiekio, organizatoriai sulaukdavo ir priekaištų. Tuo tarpu šis kartas gali būti puiki, o gal net vienintelė proga, apsilankyti mugėje ir galimai išvengti didžiųjų spūsčių bei srautų.

Organizatoriai taip pat džiaugiasi, kad prieš pat mugę nebuvo įvesta naujų apribojimų ar suvaržymų, kurie apsunkintų patekimą į šį renginį, todėl visos anksčiau numatytos ir paskelbtos saugumo priemonės tebegalioja ir bus pilnai užtikrinamos.

„Svarbu pabrėžti, kad žmonių srautai bus reguliuojami, bet ne ribojami, todėl baimintis tikrai nėra pagrindo. Bilietus geriausia pirkti internetu, tačiau ir prie „Litexpo“ centro veiks kasos, kur galima juos įsigyti gyvoje eilėje. Visi lankytojai privalės dėvėti respiratorius, o žmonės salėse bus nukreipiami viena kryptimi“, – pagrindinius šios mugės saugumo niuansus akcentavo A.Žilinskienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Knygų pristatymo akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Knygų pristatymo akimirka

Knygų ir renginių užteks visiems

Daugelis leidyklų mugėje pristatys naujausias savo knygas, kurios, labai dažnai yra išleidžiamos specialiai šiam knygų mylėtojų įvykiui. Skaičiuojama, kad turėtų būti apie šimtas skirtingų pavadinimų knygų naujienų.

Tačiau, anot Lietuvos kultūros instituto direktorės, mugėje lankytojai visada domisi ne tik naujomis, tačiau ir anksčiau išleistomis knygomis – kažkas gal anksčiau prasprūdo pro akis, kažkas nedomino, o dabar jau rūpi. Maža to, senesnes knygas galima įsigyti pigiau ir tai taip pat yra gan svarbus motyvas apsilankyti mugėje.

Kur kas sudėtingesnė situacija buvo su renginiais bei gyvais susitikimais, kurių žmonės yra be galo išsiilgę.

Tačiau, anot pašnekovės, pandemijos laikas parodė, kad dabar įsigyti knygą nėra jokia problema. Kur kas sudėtingesnė situacija buvo su renginiais bei gyvais susitikimais, kurių žmonės yra be galo išsiilgę.

„Šia prasme mugė yra kaip tik ta vieta, kur po dviejų metų bus galima apsilankyti gausybėje įvairiausių susitikimų su rašytojais, susitikti savo pažįstamus ir bičiulius, pasimatyt gyvai ir pasikalbėti. Tai yra didžiulis šios knygų šventės privalumas, todėl tiek knygų, tiek ir reginių užteks visiems“, – 15min kalbėjo A.Žilinskienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Jurgos Ivanauskaitės premijos iteikimas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Jurgos Ivanauskaitės premijos iteikimas

Dėmesys Ukrainai

Reaguodami į situaciją Ukrainoje, Mugės organizatoriai taip pat ketina išreikšti solidarumą šiai šaliai.

„Mugėje lankysis du rašytojai iš Ukrainos – Andrejus Kurkovas ir Andrėjus Liubka, todėl kviečiame palaikyti mūsų kaimynus šiuo ypatingai sudėtingu laikotarpiu ir ateiti į susitikimus su jais, taip parodant mūsų bendrystė ir bičiulystę“, – teigė A.Žilinskienė.

Mugėje lankysis du rašytojai iš Ukrainos – Andrejus Kurkovas ir Andrėjus Liubka.

Anot mugės organizatorės, taip pat galvojama apie specialią akciją, skirtą Ukrainos palaikymui, kurios detalės turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

„Negalime likti abejingi pastarųjų dienų įvykiams Ukrainoje. Mugė yra mąstančių, skaitančių, gebančių reflektuoti ir kritiškai vertinti situaciją susitikimų vieta, todėl labai svarbu rasti tinkamą būdą išreikšti mūsų visų palaikymą ir rūpestį Ukraina bei jos žmonių likimais“, – kalbėjo A.Žilinskienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./15min forumas Diskusijų klubas. „Parduota, bet ar skaityta?“
Arno Strumilos / 15min nuotr./15min forumas Diskusijų klubas. „Parduota, bet ar skaityta?“

Kaip gyvena Europos knygų mugės?

Paklausta, kaip šiuo laikotarpiu gyvuoja kitos Europos knygų mugės, A.Žilinskienė teigė, kad Vilniaus mugė nėra pirmoji sugrįžusi po pandemijos:

„Praėjusių metų spalio mėnesį po metų pertraukos duris atvėrė Frankfurto knygų mugė. Turint galvoje, kad tai tarptautinė mugė anksčiau sutraukdavusi leidėjus iš viso pasaulio, praėjusiais metais ji buvo gerokai mažesnė ir labiau apsiribojo Vokietijos bei Europos leidėjais. Tai, be abejo, turėjo įtakos dalyvių skaičiui bei lankomumui. Nepaisant to, tai buvo labai aiškus ir principingas pareiškimas, kad mugė turi sugrįžti į gyvenimą“.

Visai neseniai buvo atšaukta Leipcigo knygų mugė, turėjusi vykti kovo mėnesį.

Pasak pašnekovės, deja, visai neseniai buvo atšaukta Leipcigo knygų mugė, turėjusi vykti kovo mėnesį. Šis renginys, orientuotas ne į leidėjus, bet į skaitytojus ir visą miestą paversdavęs literatūros sostine, neįvyks jau trečius metus iš eilės ir tai, deja, nieko gero nežada šiam ilgas tradicijas turinčiam renginiui.

Tuo tarpu kovo pabaigoje yra planuojama Bolonijos knygų mugė – vienas didžiausių vaikų literatūros renginių. Kaip 15min teigė A.Žilinskienė, nors ši mugė bus mažesnė ir ne tokio didelio tarptautinio masto kaip buvo įprasta iki šiol, tačiau jos organizatoriai yra nusiteikia optimistiškai.

Panašiomis nuotaikomis gyvena ir balandį planuojama Londono knygų mugė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas