Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje prasidėjo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirti renginiai

Kaimyninėje Baltarusijoje prasidėjo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirti renginiai. Norėdama priminti bendrą šalių istoriją Lietuvos ambasadoje Minske menininkė Jolita Vaitkutė iš lietuviškų ir baltarusiškų žemių sukūrė Vyčio instaliaciją.
Jolita Vaitkutė
Jolita Vaitkutė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Menininkė Jolita Vaitkutė Vytį kūrė iš lietuviškų ir baltarusiškų žemių. Lietuvos ir žemaičių kronikose minima, kad Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės ženklu Vytis tapo XIV a. – Vytauto didžiojo valdymo laikais.

Nors manoma, kad pirmasis ant žirgo save galėjo pavaizduoti kunigaikštis Algirdas, bet jo anstpaudas prie 1366 m. sutarties su Lenkija, neišlikęs. Pasak istorikų, baltas raitelis ant žirgo simbolizuoja protėvių karžygio vėlę.

„Čia mes turime Vytį, bet jis yra be kalavijo, o su alyvos šakele. Mes ieškojome taikos simbolio, kuris būtų vietoje kalavijo, ji tinka ir simboliškai ir estetiškai“, – sakė menininkė J. Vaitkutė.

Lietuvos menas, pasak diplomatų, baltarusiams nekart pristatytas, vyksta bendri plenerai, dažnai koncertuoja etnografiniai kolektyvai, todėl artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui norima parodyti ką nors naujo.

„Norėsim pademonstruoti irgi modernią elektroninę smuiko muziką, ko gero, vasario 16-osios proga. Norėtume parodyti naujausią Eimunto Nekrošiaus darbą „Cinkas“, pagal Svetlanos Aleksijevič pjesę pastatytą. Norėtume parodyti klasikinio lietuviško džiazo pavyzdžių. Labai didelį dėmesį norėtume skirti kinui“, – vardijo Lietuvos ambasados antrasis sekretorius Baltarusijoje Mindaugas Gabrėnas.

„Mes gyvenome vienoje valstybėje, mus sieja ir bendra kultūra. Mes, muziejininkai, stengsimės ir toliau tiesti tiltus tarp kultūrų, organizuosime renginius su Lietuvos menininkais“, – sakė Baltarusijos nacionalinio J. Kupalos literatūrinio muziejaus direktorė Elena Liškovič.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio renginiai vyks daugelyje šalių. Juos organizuoja diplomatinės atstovybės, lietuvių bendruomenės ir nevyriausybinės organizacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant