Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Culina mundi po vienu stogu: Vilniuje ruošiamasi tarptautinei gastronomijos fiestai

Jei turi pinigų, valgyk plovą, jei jų neturi, valgyk tik plovą. Tai uzbekų patarlė, kuria patys uzbekai, netrukus plovą siūlysiantys Vilniuje, pristato maisto vertę ir reikšmę. Lietuvoje plovą įprastai keičia šaltibarščiai ir cepelinai, tačiau šie patiekalai jau taip pat nebėra tokie reprezentaciniai. Lietuviška virtuvė tampa vis labiau moderni, unikali ir vis mažiau nuspėjama. Ir ją pažinti nori vis daugiau pasaulio piliečių.
"Baltshop. Balthotel. Baltgastro"
"Baltshop. Balthotel. Baltgastro" / LITEXPO

„Nebėra šiandien užsieniečio svečio, kuris, atvykęs į Lietuvą, nebūtų supažindintas su tradicine mūsų virtuve, kaip ir nebėra turistinės programos, kuri neįtrauktų ir gastronominių ekskursijų. Žmogus pasaulį pažįsta ne tik per kultūrą, istoriją ar inovacijas, bet ir per kultūrą, istoriją ir inovacijas… virtuvėje“, - tuo įsitikinusi Vilniaus miesto savivaldybės turizmo skyriaus vedėja Nijolė Beliukevičienė, pristatanti „Vilniaus gastronomijos savaitę“ ir vilniečiams, ir svečiams.

Vilniuje ji prasidės jau lapkričio 3 dieną - čia ji vyks pirmą kartą Lietuvos istorijoje. Visi norintys už specialią kainą galės vaišintis 18-oje sostinės restoranų ir mėgautis geriausių jų šefų kūriniais. „Tokios gastronomijos savaitės Estijoje ir Latvijoje būna sausakimšos, staleliai rezervuojami žaibo greičiu, tad patekti kartais negali net patys rengėjai”, - sako Nijolė Beliukevičienė.

O prieš unikalias vakarienes sostinės restoranuose, parodų ir kongresų centro „Litexpo” parodų grupės vadovė Jolanta Masiulienė kviečia į svetingumo verslui skirtą parodą „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“ bei Baltijos maisto ir gėrimų mugę BAF. Čia visa culina mundi (pasaulio virtuvė) bus pristatyta po vienu stogu. Italijos prekybos rūmai ir Italijos ambasada, Lenkijos Respublikos ambasada, atstovai iš Čilės ir Argentinos, Latvijos, Uzbekijos ir gausybė kitų svečių iš Rytų ir Vakarų – tai šių metų parodų vizitinė kortelė.

„Baltijos maisto ir gėrimų mugės BAF virtuvės studijai šiemet diriguos svečias konditeris iš Italijos Piero Mazzei, be kurio, kaip sako patys italai, jų pasaulinio garso konditerijos mokykla neegzistuotų tikriausiai išvis. Daugiau kaip 25 metų konditerijos ir dekoravimo patirties ir tūkstančiai vestuvinių tortų receptų – tai lobis, kuriuo dalinsis žymusis italas su visais, kas tik panorės”, - parodos svečią pristato Jolanta Masiulienė. Be to, parodose vyks  “Arbatos dienos”,  veiks „Vyno kampas”, bendravimo bei diskusijų erdvė „Maisto žinovai pataria”, o šalia pirmą kartą įsikurs kokybiškos namų aplinkos ir atsakingo vartojimo paroda-forumas „Eko Logika”.

Indonezijoje pagrindinių prieskonių, žolelių, šaknų ir lapų maistui ruošti naudojama daugiau kaip 60

Indonezijos ambasados Danijoje komercijos atašė Ima Siti Fatimah mano, kad dalyvauti tokiose turtingose žinių ir dalyvių parodose verta visoms, net ir tolimiausioms šalims: „Baltijos regiono gyventojams, kaip mes Jus vadiname, mes pristatysime savo patiekalus ir tradicines arbatas, be to, tikrai išmokysime lankytojus namuose pasigaminti kažką nesudėtingą ir kvepiantį mūsų gražuolėmis salomis - juk Indonezijoje pagrindinių prieskonių, žolelių, šaknų ir lapų maistui ruošti naudojama daugiau kaip 60! Todėl esame tikri, jei ne aplankyti šalį, tai jos „paragauti” bus įdomu ir skanu”.

Besidomintieji kinų kultūra žino, kad net ir šiais skubos laikais pavalgyti kinams yra vis dar šventas reikalas. Senais laikais jie net susitikę vienas kitą sveikindavosi klausdami: „Ar esi pavalgęs?“ („Chi ma?”).  Parodos svečias Wu Yan iš Kinijos jau dabar žino, jog tokia paroda leis jam ne tik skanauti gausybę patiekalų, bet ir rasti partnerių agrokultūros kontekste. „Mus labai domina lietuviška medaus ir mėsos pramonė, o patys turime ką pasiūlyti naujausių pakuočių rinkai, atvežame ir moderniausių lauko grilio kepyklų“, - verslo nišą įžvelgia Wu Yan. Kinai taip pat parodoje džiugins arbatos ceremonijomis, vaišins mažais sausainėliais ir sveikins lankytojus atminimo suvenyrais bei kvies žiūrėti filmą apie kinų virtuvę.

LITEXPO/
LITEXPO/"Baltshop. Balthotel. Baltgastro"

Tarptautinį virtuvės kontekstą parodose bus galima pažinti ir stebint konkursus, kurių komisijose taip pat bus ir užsieniečių. “Geriausio Lietuvos virėjo”, “Geriausio jaunojo virėjo” ir “Geriausio konditerio” rinkimus vertins profesionalai iš Estijos, Latvijos, Bulgarijos, Rusijos, Suomijos, netgi “Michelin” žvaigždutėmis apdovanotas svečias iš Italijos.

Šių metų parodoje „BaltShop.BaltHotel.BaltGastro 2014“ taip pat dalyvauja tarptautinės verslo įmonės, kurios pristatys kavinių, bistro, užkandinių įrangą, stalo serviravimo ir puošybos priemones, naujausius įrengimus duonos kepykloms ir konditerijos cechams, taip pat – patalpų priežiūros priemones ir integruotas multifunkcines paslaugas viešbučiams bei restoranams.

Parodos vyks lapkričio 6-8 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo”, Vilniuje.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos