Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dešimt metų Lietuvos dailės istorijos – naujoje ŠMC parodoje (nuotraukos)

Penktadienio vakarą Vilniaus Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) atidaryta nauja dailės paroda „Lietuvos dailė 2000–2010: dešimt metų“. Šioje parodoje – ištisa pastarojo dešimtmečio Lietuvos dailės istorija, garsių lietuvių ir išeivių kūrėjų darbai ar jų fragmentai.
Paroda „Lietuvos dailė 2000–2010: dešimt metų“
Paroda „Lietuvos dailė 2000–2010: dešimt metų“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parodoje iš viso pristatoma apie 100 kūrinių ir 70 menininkų. ŠMC, pristatydamas parodą „Lietuvos dailė 2000–2010: dešimt metų“ tęsia tradiciją – prieš dešimtmetį buvo surengta analogiška paroda „Lietuvos dailė 1989–1999: dešimt metų“.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Paroda Lietuvos dailė 20002010: deaimt metų
Parodos „Lietuvos dailė 2000–2010: dešimt metų“ konferencija

Pasak parodos organizatorių, ši paroda – tai pirmoji naujo tūkstantmečio šiuolaikinio meno apžvalga, kurioje pristatomi menininkai ir jų kūriniai atspindi penkias svarbias kūrybos strategijas, kurios keitė Lietuvos dailę. Šios penkios strategijos yra šios: apropriacija, bendradarbiavimas, dokumentalumas, fikcijos, institucinė kritika.

Parodos kuratorių teigimu, kai kurių autorių kūriniai yra patekę į keletą strategijų-skyrių, nes tarp  šių simbolinių strategijų griežtų ribų nėra. Organizatoriai šiai parodai stengėsi atrinkti ne pačius garsiausius autorių darbus, bet tokius, kurie ryškiausiai atspindi vieną iš penkių strategijų, yra susiję su kitais grupės darbais.

Kūrinio patekimą į šią parodą taip pat lėmė ir jo svarbumas – tai, kokių kritikų atsiliepimų ir kokio visuomenės atgarsio jis sulaukė, ar kūrinys laikomas reikšmingu, ar prieš tai buvo įtrauktas į kitas parodas.

Keli iš parodos autorių: Jonas Mekas, Andrew Miksys, Robertas Antinis, Konstantinas Bogdanas (jaun.), Ugnius Gelguda, Gintaras Makarevičius, Laura Garbštienė, Šarūnas Nakas, Žilvinas Landzbergas,  Deimantas Narkevičius, Mindaugas Navakas, Paulina Eglė Pukytė, Linas Rimša, Nomeda ir Gediminas Urbonai, Artūras Raila, Valdas Ozarinskas, Eglė Rakauskaitė ir kt.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Paroda Lietuvos dailė 20002010: deaimt metų
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Paroda „Lietuvos dailė 2000–2010: dešimt metų“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas