Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didingasis „Yaga Gathering“ – festivalis, į kurį norisi sugrįžti

Praėjus keletui dienų po šių metų „Yaga Gathering“ festivalio tarsi galima ramiai prisėsti ir sudėlioti išsibarsčiusias mintis. Tik tas santykis su urbanistine būtimi keistai sulaukėjęs. Iš miškų glūdumos, kosmose išsiliejusios psichodelinės ir meditacinės penklinės tiesiai į ofiso kėdę sėstis sunku. Festivalio magijos šleifas užsilieka ilgam.
„Yaga Gathering 2015“
„Yaga Gathering 2015“ / „Goodlife photography“ nuotr.

Kadangi į „Yagą“ užklydau pirmą sykį, viskas man buvo nauja, neatrasta ir be galo įdomu. Jau vien kelionė iki festivalio – tie keli kilometrai pėstute nuo stovėjimo aikštelės zonos – kažkur pasąmonėje nuteikė, jog patirtinė festivalio kelionė bus ilga.

Ir jei ne draugų prapuolusi palapinė, ir kiek komiškos šios palapinės paieškos, antrąjį festivalio vakarą būtume pradėję kiek ankstėliau. Mainais rastos milžiniškos palapinės konstrukciniai darbai, užtrukę kelias valandas, privertė į „Yagą“ įžengti pačiu tinkamiausiu metu – naktį, kuomet festivalis atsiveria pačiais netikėčiausiais atspalviais.

„Goodlife photography“ nuotr./„Yaga Gathering 2015“
„Goodlife photography“ nuotr./„Yaga Gathering 2015“

Audiovizualiniai efektai, savo visapusį grožį atskleidžiantys tamsiuoju paros metu, įtikino, jog festivaliui buvo ruoštasi ne vieną ir gal net ne dvi savaites. Daugybė įvairiaspalvių šviesų projekcijų ir fluorescenciniais dažnais padengtų objektų buvo išstatyti ko ne kiekvienoje festivalio zonoje.

Štai, atsistojus lauko viduryje, šalia pagrindinės scenos, ir pažvelgus į aukštus miško medžius, šviesų pagalba galėjai matyti, kaip augalija keičia savo struktūrą, išsiraizgo į labirintus ir čia pat vėl išyra. Visa tai jūs galite matyti blaivaus žmogaus akimis. Neįtikėtina?

VIDEO: Festivalis „Yaga Gathering 2015“

Muzika kaip visą apjungiantis mediumas

Audiovizualiniai efektai, savo visapusį grožį atskleidžiantys tamsiuoju paros metu, įtikino, jog festivaliui buvo ruoštasi ne vieną ir gal net ne dvi savaites

Apie muziką šiame festivalyje kalbėti sudėtinga. Kaip taikliai pastebėjo kolega, muzika čia yra tarsi mediumas tarp žmonių ir aplinkos. Kiekvienas renkasi tą sceną, kuri labiau atitinka tos dienos nuotaikos atmosferą.

„Pagrindinėje“ scenoje vyko grupių pasirodymai, čia sklido pasaulio, dub muzikos garsai, o naktį – intensyvesnė trance muzika. „Ramybės“ sceną daugiausia užpildė rami etno, dub, ambient muzika. Prie jos žmonės ateidavo tiesiog pabūti, pailsėti, paskaityti knygą, pamedituoti ar įsilieti į lėtą „beat'ą“.

Tiesa, didžiulis šio festivalio muzikinis pasiekimas – psy trance muzikos „tėvais“ pramintos grupės „Juno Reactor“ pasirodymas. Tai buvo ne tik koncertas, bet ir ryškus kostiuminis performansas.

Festivalis paskatino menininkų kooperaciją

Kaip jau rašė kolegos, veiklų šiais metais „Yagoje“ tikrai netrūko. Nuo įvairaus profilio paskaitų iki užsiėmimų, amatų ir meno dirbtuvių bei cirko artistų pasirodymų

Visko buvo tiek daug, jog norint sudalyvauti labiausiai patikusiuose užsiėmimuose reikėjo iš anksto susidaryti preliminarų tvarkaraštį.

Įdomu buvo pakalbinti pirmą kartą šiame festivalyje dalyvavusią menininkų trijulę – skulptorę Tatjaną Symon, kuri „Galerijoje“ eksponavo savo darbus – „Sietynus“ (sietynas – kurinys, susidedantis 10-ies šviesos objektų), o vakarais kartu su kitais dviem kolegomis (Aiste Česnavičiūte ir Konstantinu Navasaičiu) užsiiminėjo tapyba ant kūno (angl. body art).

Vienos iš skultūrų ekspozicija / Tatjanos Symon nuotr.
Vienos iš skultūrų ekspozicija / Tatjanos Symon nuotr.

Paklausta, kaip jaučiasi dalyvaudama šiame festivalyje, skulptūrų autorė T.Symon atsakė, jog jos darbai tiesiog atspindėjo festivalio aurą.

norint sudalyvauti labiausiai patikusiuose užsiėmimuose reikėjo iš anksto susidaryti preliminarų tvarkaraštį

“Aš džiaugiuosi, kad mane pakvietė sudalyvauti šitame renginyje, mano šviesos objektai puikiai “priaugo” prie pasakiškos festivalio aplinkos.

Aš kuriu šviesos objektus, kurie realybę paverčia iškreipta iliuzija. Manau, kad tai puikiai tiko festivaliui. Pakyli virš kasdienybės, pamiršti apie savo rūpesčius ir patenki į kitą, trasformuotą realybę”, – pasakojo menininkė.

Tapytoja, rūbų dizainerė A.Česnavičiūtė pasakojo, jog festivalyje sudalyvauti ją paskatino proga išmėginti kūno tapybą ant daugybės skirtingų žmonių veidų.

„Yaga Gathering 2015“ / festivalio akimirkos / Pauliaus Krampo nuotr.
„Yaga Gathering 2015“ / festivalio akimirkos / Pauliaus Krampo nuotr.

„Šį kartą mūsų komandą papildė ir skulptorius K.Navasaitis. Tapėme 2 vakarus. Kas dieną kiekvienas iš mūsų papuošėm apie 50 žmonių. Vakare, prie scenos, kur buvo UV šviesa, piešiniai ant veidų atrodė išties įspūdingai.

Žmonės, kuriuos tapėme, buvo patenkinti, o norinčių buvo dar daugiau, nei spėjome ištapyti iki visiškos tamsos. Manau, kad tai gražiai prisidėjo prie spalvingos ir šviesos efektų kupinos festivalio atmosferos“, – įspūdžiais dalijosi A.Česnavičiūtė.

„Yaga Gathering 2015“ / festivalio akimirkos / Pauliaus Krampo nuotr.
„Yaga Gathering 2015“ / festivalio akimirkos / Pauliaus Krampo nuotr.

Glaustai apie visa kita

Hipiškas festivalis nustebino ir tuo, jog čia mėsos gurmanams teko gerai pašniukštinėti, norint gauti pateikalą, kuriame būtų mėsos.

Galima drąsiai teigti, jog šis festivalis yra daugiau orientuotas į vegetarų – veganų auditoriją, ir tame yra savotiško žavesio: net ir tie, kurie urgzdami ieškojo mėsiškų patiekalų, vis dėlto vėliau gyrė vegetariškuosius „burgerius“ (mėsainiais jų juk nepavadinsi). Jie, beje, buvo ypatingai sotūs!

„Yaga Gathering 2015“ / festivalio akimirkos / Pauliaus Krampo nuotr.
„Yaga Gathering 2015“ / festivalio akimirkos / Pauliaus Krampo nuotr.

Apskritai šiame festivalyje buvo gausu vietinių „paslaugų“ „centrų“ (nežinia, kaip juos derėtų įvardyti?): nuo jurtose įsikūrusių arbatinių iki vigvamuose įrengtų masažinių. Rodos, čia savo talentą ar amatą galėjo pademonstruoti netradicinėmis (mūsų kraštui) veiklomis užsiimančios žmonių grupės.

Galbūt dėl šios priežasties ir pati publika buvo „rinktinė“. Kai kurie „Yagos“ lankytojai į keturias dienas trunkantį festivalį atvyko su visa „ekipuote“: atsivežė ne tik milžiniškas palapines, bet ir pilnus virtuvės komplektus (indus ir netgi baldus). Pavyzdžiui, gretimais mano palapinės gyvenę kaimynai čia atkeliavo su dviem huskiais, kuriuos naktį laikė specialiuose narvuose.

Festivalį teko palikti su liūdesiu. Tokiame alternatyviame reginyje retai kada tenka pabūvoti. Veikiausiai stipri festivalio atmosfera ir yra tas slaptasis katalizatorius, verčiantis kartą čia atvykus sugrįžti dar ir dar sykį. Tik kiekvieną kartą – vis labiau pasiruošus, atsivežant ir savo paties kūrybines idėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas