Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dirbtuves dėl memorialo Lukiškių aikštėje laimėjęs menininkas A.Labašauskas: panašu, kad institucijos nepaiso teismo sprendimų

Pinigai memorialo vystymui bus skirti po to, kai baigsis teismų karuselės. Taip dar pernai viešai sakė premjeras, kultūros ministras ir kultūros komiteto pirmininkas. Teismai baigėsi – pripažinta, kad kūrybines dirbtuves dėl memorialo Lukiškių aikštėje laimėjo menininko Andriaus Labašausko projektas „Laisvės kalva“. „Pinigų idėjos vystymui nėra. Lietuvos atsakingos institucijos tyli, per kūrybinę laisvę ir LR teisę patriotai važiuoja volu“, – savo feisbuko paskyroje rašė menininkas A.Labašauskas. O Kultūros ministerija teigia, jog reikės rasti teisinę išeitį.
Andrius Labašauskas
Andrius Labašauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Taip kūrėjas sureagavo į žinią, kad Vyčio monumentas Lukiškių aikštėje Vilniuje turėtų būti pastatytas iki 2026 metų, o tokį siūlymą pateikė Vilniaus miesto savivaldybė.

„Situacija dabar yra tokia pati, kokia ir buvo visą laiką – nieko nežinau“

15min rašė, kad pernai rudenį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad skulptoriaus A.Labašausko paminklas „Laisvės kalva“ pagrįstai laimėjo Lukiškių aikštės memorialo konkursą. Kultūros ministerija tąsyk teigė, kad artimiausiu metu detaliai susipažins su Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi.

„Kultūros ministerija artimiausiu metu detaliai susipažins su Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi dėl Lukiškių aikštės Vilniuje memorialo konkurso ir spręs, kokiomis sąlygomis projektas gali ir ar gali būti įgyvendintas, atsižvelgiant į galiojančias Lukiškių aikštės įstatymo nuostatas.

Ministerija ir kitos atsakingos institucijos taip pat dalyvaus derinant Vilniaus miesto savivaldybės ir Nacionalinės žemės tarnybos pasirašytoje Lukiškių aikštės panaudos sutartyje numatytą priemonių planą, įgyvendinant Lukiškių aikštės įstatymo nuostatas“, – buvo teigiama rudenį.

„Situacija dabar yra tokia pati, kokia ir buvo visą laiką – nieko nežinau. Teismai baigėsi, Lietuvos aukščiausiasis teismas atmetė kasacinį skundą ir sprendimas yra nebeskundžiamas. Laimėjo geriausia idėja, kūrybinės dirbtuvės buvo legitimios ir galiojančios. Toks yra galutinis sprendimas.

Buvo komunikuota – taip sakė ir kultūros ministras, ir S.Skvernelis – kad jei teismo sprendimas teigiamas, tada skirs biudžeto lėšas“, – 15min sakė menininkas.

A.Labašauskas sako nežinantis, ar apskirtai kas nors susipažino su teismo sprendimu, ar jį skaitė. Teoriškai, pasibaigus teismams, turėjo būti skiriamos lėšos: „O praktiškai panašu, kad institucijos, kurios visą šią košę užvirė, nepaiso teismo sprendimų ir neskuba jų skaityti ar įgyvendinti. Jie daro kitus sprendimus, kurie nesuvokiami sveiku protu.“

„Vyksta absurdai, ir nėra politinės valios to sustabdyti“

Kalbėdamas apie Lukiškių aikštės įstatymą ir apie tai, kad jis galbūt užkerta kelią laimėjusiam memorialui, A.Labašauskas teigė, kad įstatymas pirmą kartą siūlytas prieš kelerius metus, tačiau Seimo teisės departamentas savo išvadose teigė, jog galimai nurodymas, ką statyti (kokios formos paminklą ar memorialą) aikštėje, yra antikonstitucinis ir varžo kūrybinę laisvę.

„Tokia buvo išvada. Manau, kad Konstitucinis teismas tą įstatymą kada nors anuliuos, nes Seimas priėmė galimai antikonstitucinį įstatymą. Ir prezidentas jį pasirašė, žinodami Teisės departamento išvadas, kad tai yra blogas įstatymas. Tokio neturėtų būti. Iš neteisės pagimdė teisę ir dabar, juo remiantis, toliau traukinys važiuoja ir viskas gerai.

Vyksta absurdai, ir nėra politinės valios to sustabdyti. Kaip taip neatsakingai gali elgtis ir seimas, ir prezidentas, kalbėdamas apie tai, kad jauni žmonės turi būti įgalinti Lietuvoje ir jaustis laisvi, žada tai užtikrinti. O tada pasirašo mano ir kitų kūrėjų kūrybinę laisvę ribojantį įstatymą. Eilinį kartą kalba vienaip, o daro priešingai“, – kalbėjo A.Labašauskas.

Pats menininkas sako, jog sureagavo ir savo nuomonę išdėstė išgirdęs apie tai, kad iki 2026 metų Lukiškių aikštėje turėtų būti pastatytas Vyčio memorialas.

„Tad neišėjo nereaguoti. Iki šiol pats į jokias institucijas nesikreipiau suprasdamas, kad dabar yra tokia situacija ir Lukiškių aikštė tikriausia nėra svarbiausias klausimas. Sąmoningai to nedarau – nurims situacija ir galbūt grįš prie to klausimo. Netrukdau, tegul nauja Vyriausybė tvarkosi su problemomis, kurios yra svarbios. Tokia mano pilietinė pozicija“, – kalbėjo A.Labašauskas.

Kultūros ministerija: reikės rasti teisinę išeitį

15min kreipėsi į Kultūros ministeriją ir paprašė paaiškinti, kokia yra situacija dėl Lukiškių aikštės.

„Šiuo metu galiojantys teismų sprendimai nustato, jog kūrybines dirbtuves dėl memorialo Lukiškių aikštėje laimėjo menininko Andriaus Labašausko projektas „Laisvės kalva“. Tačiau įstatymas numato, kad ten turi būti Vyčio monumentas su memorialu.

Todėl Vilniaus miesto savivaldybė, kuriai Lukiškių aikštė yra suteikta valstybinės žemės panaudos sutartimi, buvo įpareigota parengti priemonių planą dėl Lukiškių aikštės funkcijų, jos memorialinių akcentų ir naudojimo bei tvarkymo principų įgyvendinimo.

Vilniaus savivaldybės parengtame priemonių plane yra numatoma sudaryti tarpinstitucinę darbo grupę iš centrinės valdžios institucijų bei savivaldybės atstovų.

Pagrindinis šios darbo grupės uždavinys ir bus įvertinti, kokiais būdais ir kokiomis priemonėmis turės būti organizuojamas tolesnis Lukiškių aikštės tvarkymas, taip pat ir rasti teisinę išeitį iš minėtos susidariusios situacijos“, – rašoma Kultūros ministerijos Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyriaus patarėjos Agnės Grinevičiūtės atsiųstame atsakyme.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime svarstomas įstatymas dėl Lukiškių aikštės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime svarstomas įstatymas dėl Lukiškių aikštės

Vilniaus miesto savivaldybė nori siūlyti svarstyti situacijos „nunulinimą“

Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras Tomas Gulbinas sako, kad tiksliai vykdydama 2020 m. įstatymą dėl Lukiškių aikštės, savivaldybė pasiūlė ministerijoms sudaryti iš centrinės valdžios institucijų ir Savivaldybės atstovų darbo grupę. Ji turėtų būti sudaryta iki gegužės mėnesio.

Jos pagrindinis uždavinys – įvertinti, kokiais būdais ir kokiomis priemonėmis turi būti organizuojamas Lukiškių aikštės tvarkymas, siekiant užtikrinti jos atitikimą Lietuvos laisvės kovotojų memorialinės funkcijos vykdymui, kovų už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimo, 1863–1864 m. sukilėlių egzekucijos vietos atspindį, bei išspręsti įstatyme numatyto Vyčio monumento klausimą (numatoma teritorija – ar visa aikštė, ar jos dalis; būsimų dirbtuvių/konkursų vykdytojas; preliminariai sprendžiamas finansavimo klausimas).

„Dauguma ministerijų ir kitų valstybės institucijų pritarė tokiam pirmam žingsniui. Tikimės artimiausiomis dienomis sulaukti oficialaus atsakymo. Atsakant į klausimą, kokią išeitį matome, akivaizdu, kad tokios nesantaikos kontekste iškilęs monumentas, kad ir ką jis vaizduotų, sunkiai gali suvienyti vieningai nuomonei didžiąją dalį vilniečių ir nesukurtų santarvės.

Todėl Vilniaus miesto savivaldybė nori pasiūlyti apsvarstyti situacijos „nunulinimą“. Tai reikštų bendrą visų institucijų sutarimą, kad pagrindinė Lukiškių aikštės dalis nebekeičiama ir joje bent jau artimiausią dešimtmetį nestatomas joks monumentas“, – sakė T.Gulbinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?