Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Festivalyje – nuo muzikos iki karių ir aitvarų

Festivalių maratonas Lietuvoje baigiasi – šį savaitgalį pasimėgauti vasaros pabaiga gamtoje ir pasiklausyti originalios muzikos norintys žmonės kviečiami į vienuoliktą kartą vyksiantį festivalį „Mėnuo Juodaragis“.
Aitvaras
Aitvaras / Eriko Ovčarenko/„Scanpix“ nuotr.

Šiandien prasidedantis ir tris dienas truksiantis baltiškos kultūros festivalis kaip ir praėjusiais metais vyks Zaraso saloje (Zarasų r.). „Manome, kad vienuoliktasis „Mėnuo Juodaragis“ bus ne tik didžiausias festivalio istorijoje, bet ir brandžiausias turiniu“, – teigia šį festivalį rengiančios leidyklos „Dangus“ vadovas Ugnius Liogė.

Žvaigždės iš užsienio

Organizatoriai teigia, kad šiais metais „Mėnuo Juodaragio“ scenoje pasirodys bene garsiausios per visą festivalio istoriją žvaigždės iš užsienio. Viena jų taps sparčiai kylanti išskirtinio skambesio italų grupė „Spiritual Front“, ji savo muzikoje jungia dekadansiškas balades, niūrų kabaretą, vesternų atmosferą ir net itališką popmuziką.

Ne ką mažiau garsus yra anglų smuikininkas Mattas Howdenas, į Lietuvą atvykstantis su projektu „Sieben“. Šiai muzikai kritikai sunkiai randa apibūdinimų, tačiau naudoja tokius žodžius kaip „kosminė“, „vizionieriška“, „neoklasikinis folkloras“.

Festivalyje pasirodys teatrališkieji rusai „Theodor Bastard“, itin kontraversiški „Von Thronstahl“ ir daugybė kitų atlikėjų iš užsienio, o taip pat tokie lietuvių muzikantai kaip „Skylė“ su Aiste Smilgevičiūte, „Atalyja“, „Pievos“ ir kiti – iš viso per 40 atlikėjų. Organizatoriai teigia, kad muzikos stilius bus pats įvairiausias – nuo elektronikos iki folkloro ar roko.

Mamontovas atšvęs gimtadienį

Bene garsiausias lietuvių atlikėjas, grosiantis šių metų festivalyje – Andrius Mamontovas su grupe. Pats dainininkas sakė, kad jau seniai norėjo pasirodyti šiame festivalyje. „Man įdomu groti ten, kur jaučiu, kad tai atitinka mano žanrą, pojūtį, pasaulėžiūrą, – kalba muzikantas. Jis taip pat sako, jog apie šį renginį girdėjo seniai. – Neapleido jausmas, kad kada nors vienaip ar kitaip jame dalyvausiu. Dabar ta akimirka atėjo.“

Daug ką A.Mamontovas gali nustebinti ir prisipažinimu, kad palaiko pagonišką idėją: „Dalyvauti „Mėnuo Juodaragyje“ man svarbu ir dėl to, kad manau, jog lietuviai, nors ir priverstinai pakrikštyti, vis tiek širdyje yra pagonys. Lietuva – šalis, kur gyvenimas neatsiejamas nuo gamtos. Todėl svarbu daryti tokius renginius, kuriuose senoji kultūra yra pagrindinė tema.“

Beje, dainininkas šiame festivalyje gros per savo gimtadienį. „Kadangi gimimo dienos nesureikšminu ir nemėgstu daryti pasisėdėjimų, tai festivalis bus puiki vieta pasiausti scenoje ir pabūti su draugais bei visais žmonėmis, kurie ten bus”, – įsitikinęs muzikantas.

Leis aitvarus

Daugeliui festivalio dalyvių pagrindinė „Mėnuo Juodaragio“ dalis yra muzika, tačiau organizatoriai teigia, kad šiais metais, kaip ir visada, bus daugybė kitos kultūrinės programos.

Festivalyje įsikurs senųjų amatų kaimelis, bus skaitomos paskaitos, rodomi kino filmai, parodos ir įvairūs meno projektai, galima pajodinėti žirgais ar stebėti riterių kovas. Viena įdomiausių kultūrinių dalių bus tai, kad sekmadienį festivalyje Lietuvos kariai surengs parodomąją programą – defilę. Beje, kasmet festivaliui parenkama vis kita simbolinė tema, ir šįkart salos padangėje skraidys vėjo aitvarai, juos į dangų kels Lietuvos aitvarų judėjimo entuziastai, kurie visus norinčiuosius pamokys, kaip pasidaryti aitvarą.

Festivalyje nebus pamiršti ir krepšinio gerbėjai – bus įrengtos rungtynių stebėjimo vietos, tad kovas dėl medalių bus galima stebėti triukšmingame bendraminčių būryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas