Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Festivalyje vaikams „Nuotykiai tęsiasi“ – apdovanotos knygos, dėmesys gamtai ir Latvijos akcentai

Šį šeštadienį, birželio 15 d., Anykščiuose jau šeštą kartą vyks literatūros ir kitų menų festivalis vaikams „Nuotykiai tęsiasi“, šįsyk skirtas gamtosaugos ir mus supančio pasaulio pažinimo temoms. Festivalio programoje – susitikimai su gamtos tyrinėtojomis/ais, kūrybiniai užsiėmimai su knygų autorėmis/aisi bei menininkėmis/ais, spektaklis, animacinių filmų peržiūra bei daug kitų literatūrinių pramogų, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Festivalis vaikams „Nuotykiai tęsiasi“
Plakatas / Organizatorių nuotr.

Festivalio garbės viešnios – Latvijos vaikų literatūros kūrėjos, pristatysiančios savo knygas lietuvių kalba ir atidarysiančios iliustracijų parodą. Festivalio renginiai vyks Anykščių miesto parke, Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešojoje bibliotekoje ir jos filiale „Istorijų dvarelis“ bei Anykščių kultūros centre.

Į festivalį atvyksta šaunioji A komanda! Tai rašytojas Tomas Dirgėla, iliustruotoja Kornelija Žalpytė, „Wonder Dog“ šunų akademijos įkūrėja Grėtė Krutovienė ir jos šuo Eltonas. Jie pristatys T.Dirgėlos „A komanda“ serijos knygas, papasakos apie šuniukų priežiūros ir dresūros ypatumus, Kornelija paišys renginio dalyvių portretus, o Eltonas pademonstruos keletą triukų.

Būrį keturkojų draugų į festivalį atlydės ir Kaniterapijos asociacijos narės/iai, kurie surengs edukacinius užsiėmimus apie bendravimą su šunimis ir šunų pojūčius. Vienas iš renginių bus skirtas specialiųjų poreikių turintiems vaikams.

Gamtininkų erdvėje jaunieji festivalio lankytojai susitiks su žmonėmis, kurie tyrinėja pingvinus, vabzdžius ir grybus. Lietuvos jūrų muziejaus muziejininkas-biologas Pavel Kulikov, gamtininkas Tomas Pocius, gamtos tyrinėtoja Aušvyda Kulikauskienė interaktyviai papasakos apie savo tyrinėjamą sritį, pakvies į kūrybinius užsiėmimus ir pristatys apie gamtą pasakojančias knygas.

Rašytoja Jurga Vilė ir iliustruotoja Agnė Nananai į festivalį atsiveža Kašalotų radiją ir kašalotams skirtą instaliaciją. Knygų autorės kvies į kūrybinės dirbtuvės „Jūrų radijas“ ir surengs transliaciją iš Kašalotų radijo studijos.

Festivalyje sutiksite ir knygų apie Gudrią lapę autorę Živilę Labutę, kuri supažindins su „Gudrios lapės abėcėle“ bei naujausia savo knyga „Sesė“.

Veiklų sau ras ir patys mažiausi festivalio lankytojai – Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas įkurdins „Knygų starto“ erdvę, kurioje edukacijas surengs vaikų poetė Indrė Pliuškytė-Zalieckienė ir aktorė Gintarė Latvėnaitė.

Jau tradicija tapo tai, jog festivalio Kūrybinių dirbtuvių erdvėje šeimininkauja Anykščiuose įsikūrę menininkai ir kiti kūrybingi žmonės. Šiemet Anykščių menų inkubatoriaus - menų studijos rezidentė Monika Tekutienė pakvies į dailės terapijos dirbtuves, o Eco buto kūrėjai Simona ir Paulius - į dirbtuvės iš eko žaliavų.

Šių metų festivalio garbės viešnios yra knygų kūrėjos iš Latvijos, kurių knygos ir iliustracijos vienaip ar kitaip susijusios su Lietuva. Rašytoja Laura Vinogradova festivalyje pristatys lietuvių kalba išleistą knygą "Tėtis ir šuo" ir pakvies vaikus į sodo kūrimo dirbtuves, o iliustruotoja Anete Bajāre-Babčuka yra knygos "Saulė – dangaus karalienė" dailininkė. Knygos autorė Nijolė Laurinkienė neseniai buvo apdovanota Martyno Vainilaičio premija. Ji drauge su iliustruotoja dalyvaus knygos pristatyme, o Anete surengs kaukių kūrimo dirbtuves.

Tuo tarpu viena garsiausių Latvijos iliustruotojų Gundega Muzikante Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešojoje bibliotekoje atidarys 20-ties Latvijos iliustruotojų parodą „Arklys“, kurioje pristatomos dvidešimčiai istorijų apie arklius sukurtos iliustracijos. Latvijos kūrėjų pristatymą festivalyje remia šios šalies literatūrą pristatanti platformą Latvian Literature.

Tuo tarpu Anykščių kultūros centre pakviesime į Stalo teatro spektaklį pagal senovės lietuvių mitą „Eglė Žalčių karalienė“ bei į trumpametražių filmų programos „Trumpas kinas. Animacinės istorijos mažiesiems” peržiūrą. Šią mažiesiems kino mylėtojams skirtą nuotaikingą, įkvepiančią ir pamokančią trumpųjų filmų programą parengė lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“. O „Istorijų dvarelyje“ lankytojų lauks literatūrinė instaliacija „Šiaurės šalių knygų potvynis“.

Šią išties turtingą programą dar papildys Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės Bitės viešosios bibliotekos „Coockie truck“ /„Sausainiukų furgonėlis“, interaktyvi instaliacija „Trumpos pasakaitės“, festivalio poilsio zona su skaitykla ir lauko žaidimais.

Tad susitikime Anykščiuose birželio 15 d. Primename, kad Anykščių rajono gyventojai visuose festivalio renginiuose gali dalyvauti nemokamai. Daugiau informacijos ir visą programą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas