Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotografijos parodą atidariusi Dalia Kaščiūnaitė: „Pro objektyvą žiūriu kaip aistringa ir impulsyvi moteris“

Vilniaus Mažojoje galerijoje (Latvių 19A) atidaryta menininkės Dalios Kaščiūnaitės fotografijos paroda, veiksianti iki gegužės 18 dienos.
Dalia Kaščiūnaitė
Dalia Kaščiūnaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Žvėrynas – rajonas, kuriame užaugau. „Mažoji galerija“ įsikūrė beveik priešais mano vaikystės langus. Labai smagu čia surengti parodą, – pasakojo D.Kaščiūnaitė. – Kiekviena nauja idėja mane uždega. Fotografija tiesiog susirgau. Žiūrėdama į objektyvą, turiu matyti ne tik tiesioginį vaizdą, o numanyti, kas išeis galutiniame kūrybos procese. Man kaip dailininkei improvizatorei tai gana sudėtingas uždavinys. Mane tai tramdo ir disciplinuoja. Pro objektyvą žiūriu ne kaip profesionalus fotografas, bet kaip profesionali tapytoja – aistringa, impulsyvi moteris. Tas naujos kūrybinės energijos pliūpsnis paskatino šios parodos atsiradimą. Galiu pajuokauti – ją atidariau savo gimtadienio proga, o skaičius toks mistiškai gražus – 66...“

D.Kaščiūnaitės kūryboje juntami įvairūs periodai. Ankstyvuoju kūrybos laikotarpiu tapyti portretai, peizažai, natiurmortai. Vėlesniuoju plėtotas savitas abstrakcinės tapybos žanras – spontaniška, intuityvi tapyba, įcentruota fragmentiška paveikslo erdvė formuojama spalviniais niuansais. Dažnai dominuoja viena spalva, kuri išryškinama monumentaliomis skulptūrinėmis arba kontrastingomis grafinėmis faktūromis. Tuo pasižymėjo šviesieji, mėlynieji, vadinamų „angelų“ ir struktūriniai periodai.

Šiandien pristatoma naujo periodo pradžia – fotografija. Ši išraiška – nepatirta galimybė kūrybai. Su savo ne tik jutimine, bet ir technine paslaptimi.

Nuo 1973 m. D.Kaščiūnaitė sudalyvavo daugybėje personalinių ir grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. 2000 m. menininkė apdovanota Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant