Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gatvės muzikos dienos žemėlapis – nuo Tbilisio iki Paryžiaus

Artėjant Gatvės muzikos dienai, norinčių groti gatvėje sąrašas auga ne dienomis, bet valandomis. Renginio organizatorių nuostabai – ne tik Vilniuje ar kituose Lietuvos miestuose, bet ir Gruzijoje, ir Paryžiuje, ir Jorke, Punske, Taline, Notingeme bei Kopenhagoje.
Gatvės muzikos diena
Gatvės muzikos diena / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Šiuose miestuose gyvenančių lietuvių bendruomenių aktyvistai ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga   inicijavo grojimą gatvėse, ir socialinio tinklo Facebook pagalba apie tai informavo visą pasaulį. Susirinkę miestų gatvėse, aikštėse ir skveruose išeivijos lietuviai gros ir dainuos lietuviškas dainas.

„Kartu kuriame Pasaulio Lietuvą, kuri jau nebėra priklausoma nuo valstybinių sienų. Nesvarbu, kokiame pasaulio krašte bebūtum, Gatvės muzikos diena yra puiki proga į užsienį išvykusiems studijuoti ar dirbti lietuvaičiams susivienyti, bendrauti ir kurti.  Tai svarbu tiems, kas nenori prarasti ryšio su Lietuva“,– sako Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo organizatorė Ieva Davydenko.

Paryžiuje Gatvės muzikos diena gegužės 19 d. 15.30 val. vietos laiku įsikurs pačiame Montsouris parke. Čia skambės gitaros, perkusijos bei specialiai ruošiami lietuviški šlageriai bei liaudies dainos.

Kopenhagos lietuviai 15 val. kviečia susirinkti Frederiksbergo parke prie pilies ir kartu surengti muzikinį pikniką.

Jungtinėje Karalystėje į muzikos fiestą kviečia Jorke ir Notingeme studijuojantys lietuviai. Jorke gatvės muzika skambės prie Minsterio nuo 14 val., o Notingeme visų, norinčių kartu švęsti muzikos dieną, bus laukiama Notingemo universiteto parke nuo 12 val.

Lenkijos lietuviai Punske kvies šokti klumpakojį 18 valandą prie Lietuvos kultūros namų, kur vėliau vyks lietuvių ansamblio „Klumpės“ koncertas.  Estijoje gyvenantys lietuviai kviečia visus 14 val. muzikuoti Talino centre, Tammsaare parke.

Prieš metus Gatvės muzikos dieną surengę savo šalyje, šiais metais Vilniuje groti pasirinko 13-a kaimyninės Baltarusijos grupių ir atlikėjų. Jie grupuosis ir muzikuos ant Tauro kalno. Pasak Kiryll Atamanchyk, jaunimo asociacijos „StudAlliance“ prezidento ir Baltarusijos atlikėjų koordinatoriaus, būdami kaimynai, norime puoselėti kultūrinius tarpusavio ryšius. GMD yra būtent tas įvykis, kuris suteikia galimybę dalintis patirtimi, emocijomis ir geriau pažinti vieniems kitus muzikos pagalba. Dėl įvairių priežasčių sunku organizuoti tokį didžiulį įvykį Baltarusijoje, todėl džiaugiamės galėdami tapti šios šventės dalimi Lietuvoje.

„Didžiausias džiaugsmas dėl gausėjančių GMD dalyvių – mums, vilniečiams, nes visi puikiai atsimename, kaip pirmąją Gatvės muzikos dieną idėjos autorius Andrius Mamontovas neslėpė svajonės, kad kada nors GMD bus švenčiama visame pasaulyje. Panašu, kad ši svajonė tampa realybe, o Vilnius tampa originalios, gyvos ir potencialios idėjos skleidėju pasaulyje“, – teigia šventės organizavimo vadovė Daina Urbanavičienė.

Kitas džiaugsmas – orų prognozė šeštadieniui. Sinoptikai žada, kad tą dieną lietaus tikimybė bus nedidelė, oras sušils iki 20 laipsnių. Blogiausiu atveju – kiekvienas save gerbiantis gatvės muzikantas savo repertuare turi lietaus išsklaidymo dainų.

Džiugiausia, kas žmogui gali atsitikti per Gatvės muzikos dieną – tai iš žiūrovo tapti šventės dalyviu. Tokiam pokyčiui kviečia finalinis GMD akcentas – tradicinis Drum2gether. Būgnų ir kitų mušamųjų instrumentų fiesta prasidės 20.30 val. ant laiptų prie prekybos centro Gedimino 9. Rengėjai ragina ateiti į šią ritmų sesiją ne tik paklausyti, bet ir prisijungti.

Nežinantiems kur groja bičiulis ar kita šauni grupelė, pasirengę padėti 70 savanorių, kurie šurmuliuos gatvėse ir koncentruosis info centruose. Šie bus įsikūrę renginio bičiulio Coffee inn kavinėse: Pilies, Vokiečių ir Vilniaus gatvėse. Čia bus galima gauti informacinių šventės žemėlapių, kuriuose bus sužymėta dauguma atlikėjų ir grupių, suskubusių užsiregistruoti iš anksto. Vėliausiai užsiregistravę dalyviai bus matomi svetainėje www.gmd.lt.

Kiekvienas Vilniuje groti užsiregistravęs muzikantas bus apdovanotas GMD atributika. Kokia ji, kol kas –  paslaptis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento