Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Geniušas ir Čekasinas pristatys „kultūrologinį džiazą“

Vienas talentingiausių Lietuvos muzikų pianistas Petras Geniušas ir džiazo korifėjumi tituluojamas Vladimiras Čekasinas gegužės 1 d. sostinėje pristatys naują projekto „Įsiveržimas į klasiką“ programą, kurioje pirmąkart išskirtinis dėmesys bus skirtas M.K.Čiurlioniui. Koncertas įvyks specializuoto pianinų ir fortepijonų salono Piano.lt salėje (Trakų g. 9/1, Vilnius).
Petras Geniušas
Petras Geniušas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Įsiveržimas į klasiką“ – 2006 m. prasidėjęs tęstinis projektas. Projekto esmė – šviežia klasikinės muzikos ir džiazo dialogo forma, kai panaudojami džiazo principai, tačiau tai jokiu būdu nėra improvizacijos klasikinės muzikos tema. Kritikai „Įsiveržimą į klasiką“ apibūdina kaip „posstilistines improvizacijas“, o pianistas Petras Geniušas sako, jog tai „kultūrologinis free džiazas“.

Projekte du ypatingai aukšto lygio profesionalumo muzikantai tyrinėja klasikinės, džiazo ir taip pat etninės muzikos sąsajas. Vladimiro Čekasino vadinamasis „etninis procesas“ – svarbi projekto linija.

„Kiekvienąkart muzikiniame audinyje būna įpinta lietuvių liaudies dainų. Galbūt jų temas gali išskirti tik muzikos gurmanai, tačiau intuityviai šią muziką atpažįsta net paprastas klausytojas. Muzikinio proceso metu vyksta savotiškas senųjų formų „išpakavimas“, kurio metu išskleidžiama energija, glūdinti mūsų ir kitų tautų muzikos pavelde“, – pasakoja Petras Geniušas, prisipažindamas, jog jam kaip klasikiniam pianistui kiekvienas „Įsiveržimas į klasiką“ koncertas – daug nervingo jaudulio ir emocinės įtampos keliantis dalykas, nes skirtingai nei klasikinėje muzikoje, kur yra daug „aiškumo“, čia vykstantis procesas – labai gyvas ir neprognozuojamas.

Vladimiras Čekasinas apibūdindamas projektą tvirtina, jog skambanti muzika sukuria nepakartojamą XXI amžiaus dvasinės įtampos atmosferą su jo naująja energetika ir kitokiu būties suvokimu.

Po pasirodymo Vilniuje, gegužės 5 d. „Įsiveržimas į klasiką“ bus pakartotas Budapešte, kur iškilmingame Liublino unijos jubiliejaus paminėjime muzikantai atstovaus Lietuvos muziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas