Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksualiniu priekabiavimu kaltinamas Gintautas Trimakas pripažįsta galimai pažeidęs akademinę etiką

Seksualiniu priekabiavimu buvusių studenčių apkaltintas Vilniaus dailės akademijos dėstytojas ir fotomenininkas Gintautas Trimakas praėjusią savaitę savo kaltę neigė, tačiau pirmadienį rektoriui pripažino pažeidęs akademinę etiką.
Gintautas Trimakas
Gintautas Trimakas / Gintaro Česonio nuotr.

Pasak VDA atstovo spaudai Mariaus Dirgėlos, Gintautas Trimakas rektoriui Audriui Klimui pateikė pareiškimą, kuriame teigiama: „Pripažįstu, kad, galimai per arti priartėdamas prie studento ar studentės, sukėliau dviprasmišką situaciją, tuo iš dalies pažeidžiau VDA akademinio etikos kodekso numatytus perspėjimus.“

Šis raštas keliaus į VDA Etikos komitetą, kuris teiks rekomendaciją Senatui, tačiau rektorius gali nelaukti jo sprendimo ir veiksmų imtis vos sulaukus Etikos komiteto išvadų. VDA Etikos komiteto posėdis suplanuotas vasario 12 d.

Paklaustas, ar iki Etikos komiteto posėdžio G.Trimakas toliau dirbs su studentais, M.Dirgėla sakė: „Jis išreiškė norą nedirbti, dėl to sprendimą priims katedros vedėjas. Šį norą jis išreiškė žodžiu, prašys iki to laiko neliepti jam dirbti su studentais.“

G.Trimakas kaltinimų seksualiniu priekabiavimu sulaukė vasario 1 d. Delfi.lt konferencijos metu A.Klimas paminėjo, kad VDA Senato Etikos komitetas gavo du neanoniminius merginų liudijimus, susijusius su G.Trimako elgesiu.

Pats fotografas anonimų istorijas anksčiau vadino bandymais susidoroti: „Na, negaliu pasakyti, kad taip buvo. Nepamenu tokių dalykų. Neprisileidžiu. Aišku, nebuvo. Čia sakau, pas mus raganų medžioklė dabar vyksta. Visi tie, kurie yra vardijami kultūriniai objektai, dabar bus raganų medžioklė.“

M.Dirgėla teigia, jog informacijos apie kitų dėstytojų nederamą elgesį VDA administracija negavo. „Mano žiniomis, šiuo metu negauta nei anoniminių, nei neanoniminių pareiškimų apie kitus dėstytojus. Galbūt kažkur internete ir klaidžioja, nes dabar mus pasiekė peticija dėl mūsų buvusio dėstytojo Jono Gasiūno, jį ginanti, bet niekieno nepasirašyta, klajojanti internete. Mums ji nebuvo atsiųsta. Datuota vakar data, minimi ją pasirašiusieji, bet jokių parašų nėra.“

Paklausus, ar gauta peticija bus svarstoma VDA administracijos, M.Dirgėla teigė: „Jei mūsų nepasieks originalas su kokiais nors parašais, kaip buvo su raštu, kurį pasirašė dabartiniai katedros studentai ir perėję į kitas programas bei buvę studentai, tai bus sunku ją [peticiją] lyginti. Bet kuriuo atveju Etikos komitetą ji pasieks, bet neaišku, kiek jie į ją atsižvelgs.“

Penktadienį portalui lzinios.lt publikavus straipsnį, kuriame teigiama, jog išaiškėjus seksualiniu priekabiavimu dėstytojus kaltinusių studentų tapatybėms, galimai bus peržiūrėti jų pačių diplomai, M.Dirgėla nuo šių teiginių atsiribojo: „Tai nesusipratimas, neteisingas traktavimas. Neplanuojame to daryti, net kalbos nėra apie tai. Akademija tikrai nesiruošia ieškoti galimų studijų kokybės pažeidimų, kurie buvo prieš keliolika metų. Net ir mūsų dokumentuose tos tvarkos nėra.“

Iš darbo pasitraukė dar du dėstytojai

Pirmadienį iš pareigų pasitraukė seksualiniu priekabiavimu kaltinamas akademijos psichologas, istorikas Arvydą Liepuonius.

A.Liepuonius 15min patvirtino parašęs Vilniaus dailės akademijos rektoratui pareiškimą dėl išėjimo iš darbo.

„Ir mano orumas kenčia, ir norisi, kad akademijos orumas nekentėtų. Gal aš ir pasakiau merginai komplimentą, esu daug stažavęsis Vakaruose. Ten palyginti kita bendravimo kultūra su studentais – kaip su suaugusiais žmonėmis, o tarp suaugusių žmonių yra tarpusavio pasitikėjimas. Aš manau, kad mes gyvename laisvoje šalyje su laisvais žmonėmis ir komunikuojame taip.

Labai atsiprašau ir pastarosios studentės, ir kitų merginų už galimai perteklinį dėmesį, kuris galėjo pasitaikyti. Iš tiesų gailiuosi. Gaila kolektyvo, gaila žmonių, gaila įdomių disciplinų, kurias įvedžiau pirmas Lietuvoje, bet dabar nelabai kam rūpi. Teks labai sunkiai gyventi, labai sunkiai išgyvena artimieji, pirmą kartą tokia krizė visomis prasmėmis“, – teigė buvęs dėstytojas.

Praėjusią savaitę, po to, kai socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje pasklido informacija apie Vilniaus dailės akademijos Tapybos katedros dėstytojo Jono Gasiūno seksualinį priekabiavimą, šis taip pat pasitraukė iš užimamų pareigų.

Siūloma sugriežtinti Nacionalinės premijos laureatų atranką

Kitą savaitę seksualiniu priekabiavimu apkaltintam G.Trimakui turėtų būti skiriama Nacionalinė premija. Dar du į seksualinio priekabiavimo skandalus pastaruoju metu įsivėlę menininkai – Jonas Gasiūnas ir Jonas Vaitkus – taip pat yra apdovanoti Nacionalinėmis premijomis.

„Po tokios patirties turėtų būti sugriežtinta kandidatų atranka, įvesti reputacijos reikalavimai, peržiūrima ir pačios komisijos sudarymo tvarka“, – teigiama BNS pateiktame prezidentūros komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant