Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Menininkės Eglės Tamulytės-Shaltmiros parodoje „Vaginos atsiprašymai“ – dešimt įsakymų moterims

Pamėnkalnio galerija nuo pat atidarymo buvo jaunų menininkų forpostas. Atgaivinant tradiciją rodyti naujausią aktualų meną, čia rengiama šiemet VDA grafikos studijas baigusios Eglės Tamulytės-Shaltmiros darbų paroda.
Eglės Tamulytės-Shaltmiros parodos „Vaginos atsiprašymai“ eksponatas
Eglės Tamulytės-Shaltmiros parodos „Vaginos atsiprašymai“ eksponatas / Pamėnkalnio galerijos nuotr.

Ši jauna menininkė intensyviai tyrinėja kūno, kalbos, gatvės meno ribas, nesislėpdama už padorumo kaukės. Jai nesvetimas antros feminizmo bangos kovingas įkarštis, tačiau rinkdamasi priemonės Shaltmira labiau pasitiki populiarios kultūros žodynu. Asmeniška yra ne tik politiška, bet ir stilinga. Tai reiškia ne politikos estetizavimą, o šiuolaikinio miesto daugiakalbės vertimą į vaizdus ir veiksmus. Tiksliau – komiksų, kūno meno, piešinių, plakatų plitimą į atvirą erdvę. Tai lemia ne tiek monumentalios formos ir graffiti retorika, kiek jų komunikatyvumas, sukeliantis atsakomąją reakciją. Atsidūręs priešais Shaltmiros darbus žiūrovas tampa dalyviu, apsuptu daugybės paraštinių veikėjų.

Shaltmiros darbai įdomūs ne tik savo stilistika, kurios literatūrinis atitikmuo būtų slemo poezija ar manifestas, bet ir siunčiamais pranešimais. Aukštą įtampą atskleidžia kūrinių pavadinimai: „Motinos mazochistės“, „Dominavimas“, „Pandora“, „Nusipirk flomasterių, menininke/aš tau gyvai paminklą pastatysiu“.

Pamėnkalnio galerijos nuotr./Eglės Tamulytės-Shaltmiros parodos „Vaginos atsiprašymai“ eksponatas
Pamėnkalnio galerijos nuotr./Eglės Tamulytės-Shaltmiros parodos „Vaginos atsiprašymai“ eksponatas

Menininkė nebijo ištempti į dienos šviesą slapstomų geidulių ir perversijų, ji kritiškai preparuoja fasadinę moralę (slepiančią įkalintas dukras rūsiuose) ir tyrinėja seksualumą kaip lyčių kovos lauką. Kaip rašė Robertas Darntonas, „seksas tampa geras apmąstymų objektas ne vien todėl, kad kovoja su moterų išnaudojimu, bet todėl, kad priešinasi išnaudojimui apskritai“. Erotiški Shaltmiros piešiniai yra ne tik vojaristinio malonumo, bet ir pasipriešinimo išnaudojimui forma. Joje susijungia Sophie Calle pažeidžiamumas ir Banksy drąsa, Basquiato spontaniškumas ir Valery Solanas ryžtas.

Autorė savo parodą pavadino „Vaginos atsiprašymai“ – „nuoroda į tai, kad dažnai moterys linkusios atsiprašinėti už tai, ką daro, nes tai tarsi visuotinai nepriimtina, reikėtų elgtis santūriau, neišsišokti. Nepridera piešti tabu temų ar apie tai kalbėti“. Vietoje atsiprašymų menininkė pateikia 10 Shaltmiros įsakymų:

1. Neatsiprašinėk už idėjas.
2. Neatsiprašinėk už raišką.
3. Neatsiprašinėk už perversijas.
4. Neatsiprašinėk už nuogybes.
5. Neatsiprašinėk už brutalumą.
6. Neatsiprašinėk už juoką.
7. Neatsiprašinėk už tamsą.
8. Neatsiprašinėk už lavonus.
9. Neatsiprašinėk už geismus.
10.Neatsiprašinėk už buvimą savimi.

Parodos atidarymas rugpjūčio mėn. 8 d. (trečiadienis), 18 val. Paroda veiks iki rugpjūčio 31 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas