Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išleista proginė paauksuota moneta, skirta  rabino I.E.Spektoriaus gimimo metinėms

Kauno žydų religinė bendruomenė išleido ir visuomenei pristatė proginę paauksuotą monetą, kuri skirta Kauno Gaono Rabino Icchako Elchanano Spektoriaus 200-osioms gimimo metininėms.
Proginės monetos pristatymas
Proginės monetos pristatymas / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Moneta visuomenei buvo pristatyta Istorinėje Lietuvos respublikos Prezidentūroje Kaune.

Ant monetos pavaizduotas rabino atvaizdas, taip pat XIX a. jidiš šriftu užrašytas I. E.Spektoriaus vardas.

Nominalo neturinti moneta bus skiriama reprezentacijai, teikiama visuomenės veikėjams už nuopelnus puoselėjant Lietuvos žydų religiją ir kultūrą, labdaros tradicijas.

Rabinas Icchakas Elchananas Spektorius buvo vienas žymiausių XIX a. rabinų ir Talmudo išminčių.

Kaip 15 min sakė Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas Maušas Bairakas, proginės monetos išleidimas – svarbus įvykis visai žydų bendruomenei.

„Jis buvo didelis išminčius. Yra parašęs keletą knygų, daug komentarų Talmudui, žinomas visame pasaulyje. Jo vardu įvairiose pasaulio šalyse pavadintos gatvės, religinės mokyklos“, – sakė M.Bairakas.

Monetos pristatymo metu svečiai diskutavo ir apie tai, kad šio rabino vardu pavadinta gatvė būtų ir Kaune.

„Labiausiai tam tiktų dabartinė Puodžių gatvė, kur stovėjo jo namas. Tik šiai idėjai reikia palaikymo“, – kalbėjo M.Bairakas.

Idėją sukurti monetą pasiūlė M.Bairakas. Ant jos pavaizduotas dailininko Kęstučio Milkevičiaus nupieštas rabino portretas. Pagrindinis monetos išleidimo rėmėjas – Samoilas Kacas.

1864 metais Icchakas Elchananas Spektorius buvo išrinktas vyriausiuoju Kauno rabinu ir užėmė šias pareigas iki pat savo mirties – 1896 metų.

Rabinas Spektorius per paskutiniuosius keturiasdešimt savo gyvenimo metų buvo vis labiau pripažįstamas kaip iškiliausias rabinų autoritetas.

Jis gausiai susirašinėjo su rabinais, bendruomenėmis, filantropais ir įvairių pasaulio šalių įgaliotais asmenimis, kurie ieškojo jo patarimų ir pamokymų visais įmanomais su žydais ir judaizmu susijusiais klausimais.

Rabino Icchako Elchanano darbai „Beer Icchak“ („Izaoko šulinys“) , „Ain Icchak“ („Izaoko šaltinis“) ir “Nachalat Icchak“ („Izaoko palikimas“) atnešė jam šlovę ir pripažinimą visame pasaulyje kaip autoritetingiausio įstatymų mokytojo.

Rabinas Icchakas Elchananas mirė Kaune, po mirties jo vardu buvo pavadinti vaikų namai J.Gruodžio gatvėje.

Minint rabino 200-ąsias gimimo metines Kauno žydų religinė bendruomenė jau kovo mėnesį pristatys ir proginį medalį su rabino parašu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant