Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išskirtinė paroda – Lietuvos moterų dailė tarpukariu

Nacionalinėje dailės galerijoje rengiamasi parodos atidarymui, penktadienį didžiojoje salėje bus atidaryta paroda, apžvelgianti Lietuvos moterų dailę nuo 1918-ųjų iki 1940-ųjų. Ji skirta pirmosios kolektyvinės moterų dailininkių parodos aštuoniasdešimtmečiui.
Paroda „Asmeniška. Lietuvos moterų dailė 1918-1940 m.“
Paroda „Asmeniška. Lietuvos moterų dailė 1918-1940 m.“ / Facebook nuotr.

1937-aisiais Kaune surengta pirmoji kolektyvinė Lietuvos moterų dailininkių paroda, kurioje eksponuota keturiasdešimties autorių darbai, iš viso apie 300 kūrinių.

Nacionalinėje dailės galerijoje jau baigiama įrengti paroda, pavadinta „Asmeniška. Lietuvos moterų dailė 1918–1940“, skirta pirmosios tokios parodos 80-mečiui. Tai pirmas išsamus tarpukario Lietuvos moterų dailės paveldo pristatymas. Pasak parodos kuratorės Ievos Burbaitės, paroda yra bandymas su 20-ojo amžiaus 3–4 dešimtmečių meniniu gyvenimu susieti anksčiau marginalizuotas personalijas, kurių meniniu požiūriu kukli, dažniausiai realistinė kūryba, vis dėlto yra neatsiejama Lietuvos dailės istorijos dalis. Parodoje pristatomi moterų tapybos, skulptūros, grafikos darbai iš 20-ojo amžiaus pirmosios pusės Lietuvos dailės aukso fondo.

„Minint aštuoniasdešimtmetį nusprendėm parodyti bendrą moterų dailininkių tarpukario kontekstą, tad ši paroda yra ir 1937 m. parodos prisiminimas, bet čia įtraukiamos ir kitos autorės, kurios tarpukariu mažai dalyvavo meniniame gyvenime, bet kūrė, tyliai kūrė, realistinę už didžiosios dailės istorijos ribų likusią dailę. Bandome parodyti visumą, taip pat pristatome 1937 m. parodos dokumentacija, dalį jos eksponatų“, – pasakojo parodos kuratorė.

Parodos pavadinimui pasirinkta antraštė „Asmeniška“ – aliuzija į tarpukariu suaktyvėjusią diskusiją apie dailininkių kūrybos vertinimą, kurią, viena vertus, siūlyta vertinti vadovaujantis universaliais meniniais kriterijais. Šio požiūrio šalininkai teigė, kad yra tiesiog geras ir blogas menas, nepaisant jo autoriaus lyties. Kita vertus, kad moterų kūryba yra specifinė, nulemta socialinių aplinkybių ir stipriai veikiama individualios patirties.

Paroda „Asmeniška. Lietuvos moterų dailė 1918–1940“ nacionalinėje dailės galerijoje bus atidaryta penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas