Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išskirtinė paroda: panevėžietis fotomenininkas pristato vienos nuotraukos parodą

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – Vasario 16-ąją – Panevėžio kraštotyros muziejus kvietė švęsti drauge. Trečiadienį čia buvo galima ne tik nemokamai aplankyti muziejaus ekspozicijas, bet ir įvertinti vienos, įsimintinos fotografijos parodą. Jos autorius panevėžiečiams gerai žinomas fotomenininkas Stanislovas Bagdonavičius. Menininkas pristato fotografiją „Atgimimo ąžuoliuko sodinimas. Laisvės aikštė. Panevėžys. 1989 vasario 16“.
Stanislovo Bagdonavičiaus fotografijos paroda
Stanislovo Bagdonavičiaus fotografijos paroda / Rimvydo Ančerevičiaus/www.jp.lt nuotr.

Naujienų portalui JP fotografijos autorius S. Bagdonavičius paaiškino, kodėl Kraštotyros muziejuje eksponuojama viena, bet labai įsimintina nuotrauka.

„Tam įvykiui – gražus amžius. Šiais metais sukanka 33 metai. Suteikiau Kraštotyros muziejui garbę eksponuoti vieno paveikslo parodą. Kai tai nusprendžiau tai padaryti, sužinojau, kad Lietuvoje tai antras toks įvykis, kai parodoje eksponuojamas vienas kūrinys. Pirmas kartas buvo, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė prezidentūroje eksponavo dailininko Šarūno Saukos Lietuvos vardo tūkstantmečiui skirtą paveikslą“, – pasidžiaugė vieno kūrinio ekspozicija fotomenininkas.

Vietą atrado nuotraukai

Fotografas pasidžiaugė, kad perkrautame ekspozicijomis muziejuje atsirado vieta jo kūriniui.

„Muziejaus vadovas Arūnas Astramskas mielai sutiko ir atrado vietą fotografiją eksponuoti. Fotografiją padariau panoraminę ir atrinkau iš kelių prieš 33 metus užfiksuotų negatyvinių kadrų. Prieš 33 metus tai buvo istoriniai įvykiai, kurie vyko 1989 metais vasario 16 dieną. Todėl ir nusprendžiau, kad fotografiją būtina eksponuoti būtent tą dieną, nes Atgimimo ąžuoliukas ir buvo pasodintas vasario 16 dieną“, – pasakojo S. Bagdonavičius ir pridūrė:

„Pasirinkau šį negatyvą, kuriame užfiksuota lietuvių tautos pakilimo dvasia. Šiandien esame susiskaldę, atsirado visokių Celofanų, todėl mums trūksta to tikrumo, koks užfiksuotas prieš 33 metus darytoje nuotraukoje. Dabar reikia tikrumo, vieningumo, kai aplinkui vyksta neramumai.“

Atrasti save ir prisiminti

Fotografijos meistras neslėpė, kad nepažįsta žmonių užfiksuotų fotografijoje.

„Užfiksuoti savanoriai, kurie sodino ąžuoliuką. Tačiau įdomiausia, kad ąžuoliuko sodinime dalyvavo nemažai vaikų, kuriems dabar netoli 40 metų. Būtų smagu, kad jie ateitų ir pamatytų save ir įvertintų savo įdomią vaikystę. Yra ir daugiau įdomių žmonių, kurių galbūt jau nebėra gyvųjų tarpe. Gal ateis fotografijos apžiūrėti artimieji ir pamatys, kas vyko Panevėžyje prieš 33 metus. Ši nuotrauka ir yra skirta, kad galima atrasti save ir prisiminti. Juk tai yra mūsų miesto gyvenimo dalis, kuri užfiksuota“, – dalijosi prisiminimais S.Bagdonavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas