Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio nepriklausomybės 70-mečiui – žydiškos muzikos koncertas

Balandžio 19 d. Izraelis švenčia 70-ąsias nepriklausomybės metines. Ta proga, ketvirtadienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje vyks Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas. Jo metu skambės specialiai Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui sukurto kūrinio premjera ir išskirtiniai žydų kilmės kompozitorių kūriniai, diriguos orkestro vyr. dirigentas ir meno vadovas Modestas Barkauskas.
Šv. Kristoforo orkestro koncertas choralinėje sinagogoje 2017 m
Šv. Kristoforo orkestro koncertas choralinėje sinagogoje 2017 m / M.Mikulėno nuotr.

„Shalom Israel“ – tokiu simbolišku kreipiniu padabintas koncerto plakatas kviečia visus prijaučiančius Izraelio kultūrai atvykti ir paklausyti išskirtinai žydiškų kūrinių programos. Koncerto metu skambės Izraelio kompozitoriaus Ayalo Adlerio kūrinio – „Circular Breathing“ – premjera, kurią kompozitorius parašė specialiai Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui. Koncerte dalyvaus ir pats kūrinio autorius – Izraelio muzikos ir šokio akademijos kompozicijos katedros vedėjas, Izraelio kompozitorių lygos direktorius, tarptautiniu mastu pripažintas kompozitorius, kurio kūrinių premjeros skambėjo tokiuose festivaliuose, kaip „Lucerne“, „BBC Proms“, Zalcburgo muzikos festivalis ir kt.

„Bendradarbiavimas tarp talentingo Izraelio kompozitoriaus Ayalo Adlerio ir žinomo Šv. Kristoforo kamerinio orkestro reprezentuoja mūsų požiūrį į dviejų šalių bendradarbiavimą. Tai yra vienas iš pavyzdžių, kaip tiesiami tiltai tarp mūsų valstybių.“ – bendradarbiavimu džiaugėsi Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas.

Ryčio Šeškaičio nuotr./Modestas Barkauskas
Ryčio Šeškaičio nuotr./Modestas Barkauskas

Ne sutapimas, kad Vilnius buvo vadinamas „Lietuvos Jeruzale“, arba „Šiaurės Jeruzale“. Šiame mieste gyveno ir kūrė daugybė žydų kilmės iškilių menininkų, architektų, rašytojų, kompozitorių. Vieno iš jų – litvako, Lietuvos Respublikos nacionalinės premijos laureato Anatolijaus Šenderovo koncertą smuikui taip pat girdėsime koncerto metu. Smuiku solo grieš tarptautinių konkursų laureatė, Trio FortVio ir styginių kvarteto Art Vio narė Ingrida Rupaitė. Vakaro metu taip pat girdėsime legendinio džiazo muzikanto, pianisto – virtuozo, profesoriaus, šiuolaikinės ir akademinės muzikos kompozitoriaus, garsiojo „Ganelino trio“ nario Viačeslavo Ganelino kūrinį „Apropos“.

„Mums garbė, kad galime drauge minėti tokios iškilios šalies kaip Izraelis Nepriklausomybę. Simboliška, kad šiemet švenčiame ir savo, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo garbingą jubiliejų. Džiugu, kad Ayalo Adlerio kūrinio dėka mūsų orkestras yra šias abi progas suvienijanti jungtis“ – kalbėjo M.Barkauskas.

Koncerto bilietai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas