Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Naujalio kamerinės muzikos kursuose – vardai, kuriems bisuoja garsiausios pasaulio salės

Birželio 26 – liepos 1 d. Kaune vyks Tarptautiniai J. Naujalio kamerinės muzikos kursai. Kursų sumanytojos, pedagogės, smuikininkės Ilonos Klusaitės aistra ir užsispyrimas kasmet jaunimui suteikia unikalią galimybę patirti savaitę muzikinės bendrystės ir gauti geriausių muzikinio meistriškumo pamokų iš geriausių pasaulio muzikos meistrų ir pedagogų.
 „Mettis“
„Mettis“ / Rengėjų archyvo nuotr.
Temos: 2 Muzika Koncertas

Šiais metais jau ketvirtąjį kartą Kaune įsikurs karšta muzikinė virtuvė, kurios „patiekalų“ galės paragauti ir Kauno, Kėdainių bei Birštono publika nemokamuose koncertuose.

Kvartetas „Mettis“– reti svečiai Lietuvoje

Šįvakar Kauno ir miesto svečių laukia dovana – styginių kamerinio orkestro „Mettis“ koncertas VDU Katalikų teologijos fakulteto Didžiojoje auloje. Paradoksalu, tačiau lietuvaičių kvartetas „Mettis“ – retas svečias Lietuvos scenose. Keturis talentingus vyrukus dažniau girdi klausytojai garsiausiose pasaulio pasaulio salėse kaip antai Wigmore Hall (Londonas, Anglija) Auditorium (Bordo, Prancūzija) Corum (Monpeljė, Prancūzija), Merkin Hall (Niujorkas, JAV), Glenn Gould CBC studio (Torontas, Kanada).

Rengėjų archyvo nuotr./Akimirka iš meistriškumo pamokos
Rengėjų archyvo nuotr./Akimirka iš meistriškumo pamokos

Styginių kvartetas „Mettis“ susibūrė 2012 metais Vilniuje. Atlikėjai netruko sulaukti pripažinimo, pavergė klausytojus, sulaukė susižavėjimo ir aukštos prabos konkursų žiuri geriausių įvertinimų. Jie pelnė visą eilę svarių apdovanojimų: II premija (iš skiriamų dviejų) ir specialusis L.Durosoir vardo prizas tarptautiniame Bordo styginių kvartetų konkurse Prancūzijoje, pelnyti ir IX tarptautinio V. E. Rimbotti kvartetų konkurso Italijoje laurai.

Aukščiausios prabos muzikavimas

Kokybė užprogramuota paties kvarteto pavadinime. „Mettis“ – tai senovės graikų mitologinė figūra, Titanų kartos Okeanidė, viena iš Dzeuso dukrų, simbolizavusi išmintį. Bendrinėje kalboje šis žodis apibūdina kokybę, paremtą sumanumu, išradingumu bei įgūdžiais.

„Mettis“ nesileidžia į kūrybinius kompromisus. Solidūs tarptautiniai konkursai, rimtos kamerinės muzikos programos ir aukštai sau iškelta kartelė – jų skiriamasis bruožas.

Kvartetas nuolat koncertuoja su scenos grandais: Mūza Rubackyte, Paolo Giacometti, Alexander Paley, Luku Geniušu, Miguel da Silva, Quartetto di Cremona, Vaclovo Augustino vadovaujamu choru „Jauna muzika“.

Rengėjų archyvo nuotr./Akimirka iš meistriškumo pamokos
Rengėjų archyvo nuotr./Akimirka iš meistriškumo pamokos

Kursų rengėjai su koncertine programa neaplenks ir mažesnių Lietuvos miestų. Birželio 29 d. 17 val. 30 min. Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčioje laukia nemokamas kursų dalyvių ansamblių ir styginių orkestrų koncertas. Birštono Kurhauze styginių muzika skambės birželio 30 d. 19 val., liepos 1 d. 15 val. „kursantai“ sugrįš į Kauną baigiamajam koncertui Kauno Arkivyskupijos konferencijų salėje, kur Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūrinius kameriniams ansambliams ir styginių orkestrui atliks kursų dalyviai ir dėstytojai.

Dėstytojų tarpe – unikali pasaulinio garso asmenybė

Kursuose svečiuosis be proto talentinga ir charizmatiška asmenybė – smuikininkas Igoris Polesitsky. Jis gimė Kijeve, pradėjo mokytis groti smuiku būdamas šešerių. Būdamas vos 19 metų Igoris rizikuodamas gyvybe ištrūko iš antisemitinės, individualumą žlugdančios Sovietų Sąjungos ir atsidūrė visame pasaulyje žinomame Curtis muzikos institute (JAV, Filadelfija), kur netrukus jis tapo pagrindinis altu instituto orkestre. „Laisvė man nebuvo tik žodis ar abstrakti sąvoka, kad ir ką sakytų šiandieniniai posovietiniai reliatyvistai. Ji yra tokia pat būtina mano kasdienei egzistencijai kaip oras ar vanduo“, – sakė I. Polesitsky.

Rengėjų archyvo nuotr./Igoris Polesitsky
Rengėjų archyvo nuotr./Igoris Polesitsky

Vėliau jis buvo pakviestas metams į Florenciją. Kartą jis jau buvo ten nuvykęs su savo kvartetu ir iki ausų įsimylėjo šį miestą, todėl nedvejodamas priėmė pasiūlymą. Be to, jis manė, kad važiuoja tik metams, bet, kaip paaiškėjo – visam gyvenimui. „Negalėjau atsiplėšti nuo Florencijos. Net po 40 metų kiekviena diena Florencijoje tebėra svajonė.“, – šypsosi I. Polesitsky. Nuo1983 m. Igoris groja ,,Florencijos Maggio Musicale Fiorentino” orkestre, vadovaujamame muzikos grando Zubino Metha ir koncertuojančiame prestižiškiausiose pasaulio scenose.

Rengėjų archyvo nuotr./Zubin Metha
Rengėjų archyvo nuotr./Zubin Metha

Z. Metha – genialių rankų ir atminties maestro

Igor Polesitsky teigia, kad būtent Zubin Metha išmokė jį būti orkestro vadovu. Gausų repertuarą Zubin Metha diriguoja atmintinai, o iš solistų reikalauja aktyvaus ir nenutrūkstamo vizualinio kontakto. Ne kiekvienas gali tai ištverti, bet tai išskirtinis mokymas. „Man asmeniškai pagrindinis jo, kaip dirigento, išskirtinumas, neskaitant išties genialių rankų ir atminties, yra tas, kad jis iš tiesų klausosi ir gerbia savo muzikantus, leidžia jiems groti, o formos ir metro pojūtis leidžia jam išlaikyti mus padorumo ribose“, – pasakojo Igoris.

Pasak Igorio, daugelis dirigentų į orkestrą žiūri kaip į klaviatūrą, kurios dėka galima išpildyti savo muzikines idėjas, nepaisant muzikantų nuomonės ar požiūrio. Z.Mehta ne toks. Jis duoda ir ima, todėl geriausi orkestrai jį dievina, Z.Mehta yra neįtikėtinai autentiškas ir geras žmogus.

Rengėjų archyvo nuotr./Zubin Metha
Rengėjų archyvo nuotr./Zubin Metha

Repertuare etnografinių ekspedicijų į Ukrainą užrašytos melodijos

I.Polesitsky įdomus dar ir tuo, kad jis neapsiriboja klasikine muzika. Jis yra vienas iš ,,Gebirtig“ trio, ,,Shi-ram“ ansamblio steigėjų, o 2005 metais subūrė ir vadovauja ,,Klezmerata Fiorentina“. Jis lengvai randa balansą tarp skirtingų muzikos stilių ir rusų, italų, amerikiečių ir žydų kultūrų.

Iš vaikystės jį atlydėjusi Jidiš liaudies muzika taip pat yra vienas iš I.Polesitsky muzikinių banginių, ant kurio laikosi jo žemė. Močiutė, iš kurios jis pirmą kartą ir išgirdo daugumą žinomų žydiškų melodijų, nerimavo, kad Igoris netaptu prastu klezmerio atlikėju. Ji išmokė jį laikytis teisingo santykio su žydiška melodija: „Nevalia dainuoti kaip operoje, turi kalbėti „af idish“ (jidiš) ir kiekvienas žodis yra „idish neshume“ (žydo siela) – verkianti ir dainuojanti“.

Igoris groja ne savo klasikiniu altu, o smuiku – ankstyvos vaikystės ir jaunystės instrumentu. Orkestro programą sudaro kamerinė muzika, daugiausia iš Moisei Beregovskio archyvo. Tai senos žydų instrumentinės melodijos, įrašytos tarpukario etnografinių ekspedicijų į Ukrainą metu. Kiekvienoje iš šių melodijų yra visas G. Mahleris ir visas M.Šagalas. Negaliu groti šios muzikos kaip liaudies šokio „velniui“, tai yra tai, kas liko iš gyvos Ukrainos žydų sielos, kurios nebėra. Taigi man tai yra kažkas didesnio už muziką, nors muzika, be abejonės, yra nuostabiausias dalykas“, – dalinosi I. Polesitsky.

Epoque Quartet“ novatoriai, nepaneigiantys čekų mokyklos tradicijos

Dar viena sunkiasvorė kursų asmenybė – David Pokorný, „Epoque Quartet“ styginių kvarteto narys. Šis kvartetas yra išskirtinai novatoriškas, laisvas, patrakęs, koncertuojantis ne tik scenose, bet ir statybvietėje, tarp lokomotyvų, automobilių, lėktuvų, tačiau jie nukrypsta nuo bendros klasikinio kvarteto formos idėjos.

David Pokorný
David Pokorný

„Epoque Quartet“ atrado muzikoje erdvę, kurioje jie yra išskirtinai unikalūs ir nepaprastai įdomūs. Nors jų grojimas nepaneigia čekų kvarteto mokyklos tradicijos, jis įtikinamai išryškina tas muzikos dimensijas, kurias kadaise atvėrė dabar jau legendiniu tapęs Kronos kvartetas.

Jų repertuare ne mažiau kokybiškos džiazo kompozicijų aranžuotės, pavyzdžiui, Mileso Daviso ar Dizzy Gillespie ar roko gitaros mago Jimo Hendrixo.

Kadangi klasikiniai kūriniai išlieka neatsiejama šio ansamblio repertuaro dalimi, jautrus požiūris į netradicines aranžuotes suteikia kvartetui naujų styginių instrumentų panaudojimo galimybių ir kartu leidžia ansambliui praplėsti savo repertuarą, kuris yra unikalus tiek Čekijos, tiek pasaulio scenose.

David Pokorný laurus skynė vieną po kito

David Pokorný pradėjo groti smuiku prof. Vladimiras Krale klasėje nuo ketverių metų. Keturiolikos metų tapo absoliučiu ZUŠ konkurso Trutnove nugalėtoju. Įstojęs į Prahos konservatorija prof. Jaroslav Foltýn klasėje tampa absoliučiu Prahos „Junior Note“ konkurso nugalėtojas ir gauna apdovanojimą už geriausią čekų kompozitoriaus kompozicijos atlikimą. 2000 metais jis laimėjo radijo konkursą „Concertino Praga“, pelnė apdovanojimą už geriausią privalomos kompozicijos atlikimą ir „Zdenka Podhajské“ apdovanojimą, skirtą geriausiam konkurso dalyviui iš Čekijos. Po metų jis tampa Konservatorijos konkurso „Teplice“ nugalėtoju. D. Pokorný drauge su kvarteto partneriais dirbo su tokiomis žvaigždėmis kaip Mischa Maisky, Placido Domingo, Jose Cura, Janin Jansen, Maxim Vengerov, Vaclav Neumann, Libor Pesek.

Nepasiriboja vien muzikinio meistriškumo pamokomis

Šios vasaros kursuose kaip ir kasmet iš tiesų daug svarių vardų ir išskirtinių asmenybių. „Kamerinis muzikavimas yra puikus būdas ne tik tobulinti techniką ir mokytis atlikimo meno, jis taip pat lavina bendravimo ir komandinio darbo įgūdžius, skatina kūrybiškumą̨ ir suteikia jauniesiems atlikėjams taip reikalingos sceninės patirties. Maža to, asmeniškai su kiekvienu kursų dalyvių dirba stipri tarptautinė profesionalų komanda“, – sakė I.Klusaitė.

Kursų dalyviai šiais metais be minėtųjų Igor Polesitskyj ir David Pokorný dirbs su tokiomis asmenybėmis kaip Eilis Cranitch (smuikas, Italija-Airija), Elizabeth Wilson (violončelė, Italija-Anglija) ir pedagogėmis iš Lietuvos – Ramute Kalnėnaite (violončelė) ir smuikininke, kursų organizatore I.Klusaite. Maža to, jaunimas gaus meistiškumo pamokų ir iš kursų garbės svečių – kamerinio orkestro „Mettis“.

Vienam kursų dėstytojui tenka nuo trijų iki penkių studentų, kas reiškia, kad mokymas yra labai individualus, o santykis su dėstytoju – betarpiškas. Taip pat jaunimas dalyvaus pokalbyje-diskusijoje su „Kaunas Piano Fest“ organizatoriais Monika ir Robertu Lozinskiais, laukia ir seminaras su psichologe Laura Dubosaite.

Kursų dalyviai spurtuoja

„Praėjo pakankamai laiko, kad galėtume vertinti kursų poveikį jame dalyvavusiam jaunimui. Dauguma jų po kursų tikrai daro didžiulė pažangą, dalis jų spurtuoja. Praėjusių metų kursuose susibūręs kvartetas koncertavo Italijoje, dar viena mergina išvyko groti į Balkanų jaunimo orkestrą, dalyvavo ture po Europą. Gera tai matyti ir įkvepia nesustoti, kad ir su kokiais iššūkiais besusidurtume. Jaučiu prasmę, kai matau, kaip keičiasi muzikuojančio jaunimo gyvenimas“, – sakė kursų organizatorė I.Klusaitė.

Panevėžietis Dovydas Levickis po kursų sakė, kad jam buvo be galo didelė garbė dirbti bei mokytis iš garsių menininkų, visa širdimi atsidavusių muzikai ir jau iki susitikimo gyvai buvusių mūsų autoritetais. Smagu sutikti daug motyvuotų, darbščių, savotiškai „išplaukusių“, meniškų bendraminčių, su kuriais toliau palaikome ryšius. Nuoširdžiai ir patys stebimės savo pažanga padaryta kursų metu, kuomet per tokį trumpą laiką su puikia komanda sugebėjome paruošti sudėtingas programas.

J.Naujalio kursų iniciatorė ir vadovė I.Klusaitė dėkoja partneriams VDU Muzikos akademijai, J. Naujalio gimnazijai, Kauno kunigų seminarijai ir, žinoma didžiajam rėmėjui Lietuvos Kultūros tarybai, Kamerinės muzikos rėmimo fondui, Birštono kultūros centrui bei Kėdainių krašto muziejui, o klausytojams linki netikėtų muzikinių atradimų ir patyrimų net keturis šios vasaros vakarus.

Nemokami koncertai:

Styginių kvartetas METTIS

Birželio 27 d. 18 val., VDU Teologijos fakulteto Didžioji aula, Gimnazijos g. 7, Kaunas

Kostas Tumosa (I smuikas)

Bernardas Petrauskas (II smuikas)

Tomas Petrikis (altas)

Rokas Vaitkevičius (violončelė)

Programoje:

W. A. Mozart (1756-1791) Styginių kvartetas Nr. 23 F-dur, K. 590

R. Schumann (1810-1856) Styginių kvartetas Op. 41 Nr. 1, a – moll

IV Tarptautinių J. Naujalio kamerinės muzikos kursų dalyvių koncertai:

Birželio 29 d. 17 val. 30 min.

Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčia, Senoji g. 1, Kėdainiai

2023 m. birželio 30 d. 19 val., Birštono Kurhauzas, B. Sruogos g. 2, Birštonas

BAIGIAMASIS KONCERTAS

Liepos 1 d. 15 val., Kauno Arkivyskupijos konferencijų salėj, Papilio g. 5, Kaunas

Koncertuoja – kursų dalyvių ir dėstytojų ansambliai, styginių orkestras.

Programoje: Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūriniai kameriniams ansambliams ir styginių orkestrui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas