Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunas Rusijos režisierius Vytautą Juozapaitį privertė pamiršti amžių ir patirtį

Lietuvos operos ir baleto teatras ruošiasi jaunatviška energija užkrėsiančiai premjerai – gegužės 18 dieną, penktadienį, jaunas Rusijos režisierius Vasilijus Barchatovas pristatys trijų dalių operos „Eugenijus Oneginas“ premjerą.
Režisierius Vasilijus Barchatovas ir Vytautas Juozapaitis
Režisierius Vasilijus Barchatovas ir Vytautas Juozapaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Norėčiau pabrėžti, kad ši opera pastatyta ne pagal Aleksandro Puškino romaną, o pagal Piotro Čaikovskio sukurtą muziką, todėl spektaklyje neišvysite tradicinių štampų. Personažai vaidina tie patys, tačiau muzikos kuriama jų psichologija ir motyvacija yra visai kitokia nei romane. Šioje istorijoje svarbiausia tai, kas vyksta su žmonėmis, kaip jie keičiasi, – užsidegęs aiškino režisierius, mėnesį repetuojantis su operos solistais. – Žinoma, aš subjektyviai interpretuoju muzikos tekstą ir spektaklį kuriu, viską „perleisdamas“ per save. Todėl tai tikrai nebus kasdienis spektaklis.“

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Režisierius Vasilij Barchatov
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Režisierius Vasilijus Barchatovas

Būsimos premjeros dirigentas Robertas Šervenikas tikino, kad režisierius dirbo labai įsijautęs, o P.Čaikovskio muzika teikė malonumą visiems muzikantams.

„Ši P.Čaikovskio opera paremta jo paties asmeniniais išgyvenimais. Vienas svarbiausių dalykų joje – psichologiniai žmonių portretai. Režisierius šį kūrinį matė kiek kitaip, bet nenukrypdamas nuo medžiagos, kuri parašyta partitūroje. Jo darbas paremtas giluma, apgalvotais sprendimais, jis nevengė ir improvizuoti. Atlikėjai mielai įsitraukė į šį fantazijų žaismą, – apie kūrybinį procesą pasakojo R.Šervenikas. – O P.Čaikovskį diriguoti labai smagu, juo labiau žinant, kokį malonumą ši muzika teikia solistams ir muzikantams. Manau, tai bus spektaklis, kokio Lietuvoje niekada nebuvo.“

Pagrindinį Onegino vaidmenį operoje pasikeisdami kuria Dainius Stumbras ir Vytautas Juozapaitis. Pastarasis prisipažino, kad būtent „Eugenijus Oneginas“ buvo pirmasis jo gyvenime matytas operos spektaklis.

„Pradėjęs repetuoti, supratau, kad pavėlavau dvidešimt metų. Manau, bet koks jaunas baritonas turėtų pradėti savo karjerą nuo Onegino, o ne ją juo baigti. Kita vertus, aš labai džiaugiuosi susipažinęs su tokiu jaunu menininku. Jis priverčia išdykauti, džiaugtis kūrybiniu procesu – jaučiausi esąs jo bendramintis ir bendraamžis, todėl ėjau iš paskos ir bandžiau padaryti tai, ką jis įsivaizduoja, nes jo idėjos buvo absoliučiai pateisinamos, – su entuziazmu kalbėjo V.Juozapaitis. – Šis režisierius leido pamiršti visą mano turimą daugiau nei šimto spektaklių patirtį – Oneginas tampa kertiniu vaidmeniu mano gyvenime, ir jis bus visiškai kitoks.“

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Vytautas Juozapaitis
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Vytautas Juozapaitis

V.Barchatovo režisūra džiaugėsi ir Tatjanos vaidmenį kurianti Sandra Janušaitė (keičiasi su Julija Stupnianek).

„Smagu, kad jaunas režisierius įdomiai atskleidžia Tatjanos ir Onegino personažus. Galvojau, kad Oneginas – atsainus ir pasipūtęs, o pasirodo, kad jis mane myli. Tai labai smagu“, – šypsojosi solistė.

Olgą operoje vaidina Laima Jonutytė ir Jovita Vaškevičiūtė, Lenkį – Audrius Rubežius, Edmundas Seilius ir Merūnas Vitulskis, Greminą įkūnija Vytautas Bakula, Egidijus Dauskurdis ir Liudas Norvaišas, Zareckį – Arvydas Markauskas ir Dmitrijus Poleščukas, Trikė taps Rafailas Karpis ir Vytautas Kurnickas, Larisą vaidins Inesa Linaburgytė, Auklę – Eugenija Klivickaitė ir Irena Milkevičiūtė, Karininką – Arvydas Markauskas ir Dmitrijus Poleščukas, Choro solistą – Mindaugas Bargaila ir Jonas Valuckas.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Sandra Januaaitytė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Sandra Janušaitytė


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas