Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joninių laužą keičia liepsnojantys Petruškevičiaus ir Bžesko atvaizdai (nuotraukos)

Menininkas Gytautas Balkevičius, išgarsėjęs paveikslų ciklu „Nuodėmių gatvė“ su Lietuvos politikų veidais, velykiniu molinių politikų galvų ridenimu bei kitais netradiciniais performansais, pirmadienį Seime pristatė parodą „Naujieji istorijos puslapiai“, o specialiai Joninėms sukūrė degančius „gydomuosius paveikslus“ su Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždėmis.
Menininkas Gytautas Balkevičius Joninių laužui padegė savo paveikslus
Menininkas Gytautas Balkevičius Joninių laužui padegė savo paveikslus. / Alvydo Opulskio montažas

Specialiai Joninėms sukūriau gydomuosius paveikslus, nes kai žiūri į ugnį – atsipalaiduoji, nusiramini... Juk ugnis turi religinę reikšmę.Meno kūrėjas iš Kauno šiomis dienomis beveik neturi laisvo laiko – neseniai apsigynė magistro laipsnį VDA Kauno dailės fakultete, pirmadienį Seime atidarė personalinę parodą, kuri, anot menininko, susideda iš svarbių Kauno istorijos įvykių siužetų, o Joninėms pristato dar nematytą projektą – „gydomuosius paveikslus“, kuriuose dega tokie garsūs Lietuvos pramogų pasaulio atstovai kaip stilistas Mantas Petruškevičius ar prodiuseris Egmontas Bžeskas.

„Man patinka klasikiniai menai, bet aš ieškau ir noriu sukurti ką nors nauja. Lygiuojuosi į pasaulio meną, seku pasaulinio meno madas ir pats jas kuriu. Joninėms kuriu tokius menus, kokių niekas pasaulyje nedaro – tai yra naujas dalykas ne tik Lietuvos, bet pasaulio mene, – intrigavo visuomenės dėmesio netradiciniais projektais sulaukęs menininkas, rodydamas paveikslus su Manto Petruškevičiaus ir Egmonto Bžesko degančiais atvaizdais. – Specialiai Joninėms sukūriau gydomuosius paveikslus, nes kai žiūri į ugnį  – atsipalaiduoji, nusiramini... Juk ugnis turi religinę reikšmę.“

Paklaustas, kodėl į šį projektą, be politikos korifėjų, nutarė įtraukti ir pramogų verslo žvaigždžių, menų magistras išduoda, kad tokiu būdu nori patraukti ir jaunimo dėmesį.

„Joninių projektui žvaigždes pasirinkau, nes noriu jaunimui parodyti, kad aš čia esu. Kad turiu stilių. Juokdavosi iš manęs studentai, kad aš – be stiliaus. Tai štai – nupiešiau stilistą Mantą, – su paslėpta šypsena pasakojo savo užmačias G.Balkevičius, be gailesčio kritikuodamas Lietuvos žvaigždes. – Tegu jos padaro taip, kaip aš, kad rodytų jas per visas šalies publicistines laidas! Ir tegul tos pseudo žvaigždės mijos, majos ir kamanės atneša man magistro diplomus. Mane juokas ima – ar kuri iš jų yra menų magistras? Prisikuria patys... Visas tas pramogų verslas turi siekti, mokytis, kad pateiktų kokybišką produktą, kuris turėtų išliekamąją vertę.“

Juokdavosi iš manęs studentai, kad aš – be stiliaus. Tai štai – nupiešiau stilistą Mantą.Jis įsitikinęs, kad menininkas tik eksperimentuodamas gali ką nors nauja išrasti, manifestą parašyti.

„Nesakau, kad mano menas turėtų visiems patikti – aš noriu, kad žmogus tiesiog nepraeitų pro šalį, ilgai mano darbus prisimintų, – aiškino kūrėjas. – Daugiau, be manęs, tokių menininkų nėra, kurie ridentų galvas ar sukurtų tokį Joninių projektą. Aš visada naudoju naujas raiškos priemones, todėl mano menas evoliucionuoja.“

Pirmadienį Seime atidaryta, anot menininko, jo rimtojo meno paroda „Naujieji istorijos puslapiai“, kurios paveiksluose užfiksuoti miesto istorijos siužetai, neeksploatuoti kitų menininkų.

„O kodėl manęs galėjo neleisti į Seimą? Aš juk esu dailininkas, baigęs magistro studijas, gavęs premiją už piešimą, o savo diplominiam darbui nutapiau paveikslą, pavadintą „Prezidentas“. Niekas tokio paveikslo nenutapė ir nenutapys šimtą metų, – tikino G.Balkevičius, paklaustas, ar lengvai pavyko pristatyti parodą Seime. – Mano siekiamybė – padaryti ką nors nauja. Ši paroda irgi kažkas nauja. Mano paveikslai neeiliniai. Tapiau juos metus – daugiausia laiko užėmė patikrinti istorinius įvykius: ėjau į Karo muziejų, domėjausi, su kokiais šarvais jie kariavo, kad viskas būtų atlikta autentiškai.“

Naujas menininko tikslas – demonstruoti parodą Briuselyje, o rudenį G.Balkevičius žada pradėti tarptautinę menininko karjerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento