Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaune duris atveria paroda: menininkių duetas kvies permąstyti tradicinę erdvę ir dabarties būsenas

Liepos 17 d. 18:00 val. Kauno galerijoje „Meno parkas“ atvers duris tarptautinė lietuvių ir latvių menininkių – Židrijos Janušaitės ir Evos Vēverės – paroda „Prieglobstis, šventykla, monumentas“, rašoma pranešime spaudai.
„Prieglobstis, šventykla, monumentas“
„Prieglobstis, šventykla, monumentas“ / Eva Vēvere nuotr.

Jos metu bus eksponuojamas E.Vēverės tęstinis vaizdo projektas „Šiltnamis galėtų būti“. Atidarymo vakarą taip pat įvyks Ž.Janušaitės performansas, tiriantis šiltnamį kaip vidinės transformacijos metaforą.

Parodos užuomazgos – Žagarėje

Latvijos vizualiųjų menų atstovė E.Vēverė daugiausia dėmesio skiria instaliacijoms ir procesams, kuriuose tyrinėja laiko architektūrą ir filosofinius klausimus. Jos darbai įtraukti į žymias Latvijos meno kolekcijas. Ž.Janušaitė užsiima tapyba, instaliacijomis, žemės, video menu ir performansu. Ji aktyviai dalyvauja ir organizuoja kultūrinius renginius, buvo viena iš Žagarės „Fringe“ festivalio koorganizatorių bei menininkų rezidencijos kuratorė, kur ir įvyko pirmasis menininkių bendras pasirodymas.

Valdis Jansons nuotr./Eva Vēvere
Valdis Jansons nuotr./Eva Vēvere

„Su Eva susipažinome prieš devynerius metus Tāši dvaro rezidencijoje Latvijoje, o 2023 metais Žagarės „Fringe“ festivalyje senosios pieninės patalpose rodėme tris video darbus. Juose nufilmuoti performatyvūs veiksmai su šiltnamių erdvėje rastais augalais, daiktais. To paties renginio metu Evos paruoštoje užrašų knygoje žiūrovai užrašė savo įsivaizdavimus, kuo šiltnamis galėtų būti be savo pagrindinės funkcijos. Iš šių užrašų ir užgimė būsimos parodos pavadinimas bei struktūra“, – pasakoja Ž.Janušaitė.

E.Vēverė priduria, jog tuo metu sulaukė daug įdomių atsakymų, pradedant nuo to, kad šiltnamis gali būti muzikos instrumentas, menininkų rezidencija ar akvariumas. „Daugelyje atsakymų buvo ir ilgesio elementų – prieglobsčio vietos, kur būtų galima pasimėgauti ramybės akimirka, vietos, kuri skleistų stiprią ir sutelktą energiją. Mano noras šioje parodoje – suteikti žmonėms būtent tai.“

Irene Arango nuotr./Ž. Janušaitė, Performansų festivalis „Territory“, Ibiza
Irene Arango nuotr./Ž. Janušaitė, Performansų festivalis „Territory“, Ibiza

Tradicinių erdvių permąstymas pasitelkiant vaizdą

E.Vēverė sako, kad parodoje eksponuosiamas tęstinis vaizdo projektas „Šiltnamis galėtų būti“ – tai ilgesnį laiką vystyta idėja: viso projekto metu latvių menininkė kviečia moteris atlikti pasirinktą kūrybinį veiksmą tam tikroje erdvėje, pavyzdžiui, šiltnamyje – tradiciniame Baltijos šalių pagalbiniame pastate.

„Šio tęstinio projekto rezultatas – video darbai, kuriuose moterys išryškėja visu savo pajėgumu, atlikdamos nepaprastus ir, atrodytų, absurdiškus veiksmus tradiciškai funkcionaliose erdvėse. Siekiu parodyti, kaip jų kūrybiškumas išplečia mūsų gyvenimo patirtį už normalumo ir praktiškumo ribų, pabrėžiant nuolatinį šio kūrybinio elemento buvimą mūsų gyvenime“, – aiškina menininkė.

E.Vēverė pasakoja, kad nors vaizdo įrašą su Ž.Janušaite nufilmavo praeitų metų žiemą, būsimai parodai sukurti prireikė maždaug pusės metų. Proceso trukmei įtakos turėjo ir galerijos erdvės išpildymas, ir per pastaruosius du mėnesius susiformavęs tikslesnis pojūtis, kaip paroda bei jos performatyvūs elementai gali veikti kartu. „Judantis vaizdas yra tik vienas iš kūrybinio pasakojimo būdų ir tam tikra prasme yra atspirties taškas šiai parodai vystytis ir išsiplėsti į platesnį pokalbį su daugiau medijų, pavyzdžiui, atidarymo metu vyks Židrijos performansas.“

Pagrindinės performanso ašys – dabarties būsenos ir kismas

Ž.Janušaitei prisijungus prie E.Vēverės pradėto šiltnamio erdvės tyrinėjimo, parodoje bus galima išvysti ir lietuvių menininkės performansą – jis įsilies į bendrą erdvę, sukurdamas tam tikrą „buvimo čia“ būseną, taip pat apjungs parodos objektus tam tikromis priemonėmis, kurias Ž.Janušaitė pasitelks pasirodymo metu.

„Be to, parodos realizacijai pasirinktos metaforiškos prieglobsčio bei šventyklos erdvės – tai tos vietos, kuriose svarbios dabarties būsenos, jų pajautimas, išsigryninimas bei kismas. Juk šiltnamyje ir sėkla, ir augalas keičiasi, pereina visas savo gyvybės stadijas. Manau, transformacija, perėjimai mūsų gyvenimuose ir yra mus pasitinkantys augimo bei brandos slenksčiai. Tai bandysiu ir įkūnyti savo pasirodymo metu“, – pasakoja menininkė.

„Prieglobstis, šventykla, monumentas“ – pirmoji jungtinė menininkių paroda galerijos „Meno parkas“ erdvėje. Ją bus galima pamatyti iki rugpjūčio 11 d. Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi