Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune uždaromos POST galerijos įkūrėjas: „Miestas iš kultūros biudžeto remia didelius verslus, o menininkai gauna grašius“

Kaune užsidaro POST galerija. Apie priimtą sprendimą paskelbę jos įkūrėjai sako, kad negali išsilaikyti, o miesto požiūris į kultūrą juos glumina. Pasak galerijos įkūrėjo, skulptoriaus Andriaus Pukio, iš miesto kultūros biudžeto remiami verslo bei abejotinos meninės vertės projektai, nors Kaune stinga ir šiuolaikinio meno, ir jo erdvių.
Uždaroma „POST“ galerija
Uždaroma „POST“ galerija / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kaip 15min sakė A.Pukis, galerija veikė septynerius metus, o ji įkurta būtent dėl šiuolaikinio meno Kaune trūkumo.

„Kaunui trūksta šiuolaikinės kultūros, labai mažai buvo įdomių šiuolaikinio meno projektų. Po studijų grįžau iš Vilniaus į Kauną. Atsirado šios patalpos, taip ir įkūrėme galeriją. Mano nuomone, Kaunui tokios erdvės reikėjo“, – sakė A.Pukis.

Kalbėdamas apie veiklos metus, A.Pukis sakė, kad čia vyko daug ir įvairių projektų, renginių: „Kažką sunku išskirti. Mes tuo ir įdomūs buvome, kad neapsiribojome ties vienu žanru, ties vienu projektu. Čia buvo ir teatras, ir šokis, ir koncertai, parodos, instaliacijos, performansai. Buvome kaip daugiafunkcinis kultūros centras.

Kartu su komanda inicijavome galerijų savaitgalį, kuris vyko ketverius metus. Bendradarbiaujame su universitetais, studentai ginasi čia savo darbus, surengia baigiamų darbų parodas“, – apie veiklą pasakojo galerijos įkūrėjas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Pukis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Pukis

Tačiau po svarstymų nutarta veiklą nutraukti. Tokia žinute pasidaliję socialiniame tinkle, galerijos įkūrėjai sulaukė ne tik palaikymo, tačiau ir priekaištų Kauno kultūros lauko formuotojams.

„Mes kūrėmės iš širdies, darėme tai, kas mums įdomu, tai, kas, mūsų manymu, reikalinga miestui ir apie biudžetus pradėjome galvoti bėgant laikui. Pradėjome rašyti projektus Lietuvos kultūros tarybai, Kauno miesto savivaldybei, ir vis kažką laimi ir įgyvendini.

Atidavėm save, o miestas palaipsniui kultūrą vis po truputį nustekendavo. Tai sumažina biudžetus, tai mažiau projektų laimime, tai mažesnes sumas skiria, galiausiai išnaikino stipendijas menininkams iš viso.

Viskas yra mažinama, ir mes tiesiog visi čia dirbame, žinoma, be atlyginimo. Septyneri metai yra pakankamai daug žmonėms dirbti be atlyginimo miesto labui.

Galiausiai ateina laikas, kai tu jau nebeturi iš ko viską daryti, tu nelaimi projektų, neskiriamos lėšos menininkams, jie neateina ir nieko nerodo, ir kultūra po truputį nyksta. O išlaikyti erdves tokias labai brangu“, – sakė A.Pukis.

– Kalbėdami apie kultūros situaciją Kaune išsakėte priekaištų dėl požiūrio į kultūrą. Vienas iš jūsų minėtų projektų buvo ir nemažai diskusijų sukėlusi Vyčio skulptūra.

– Mano manymu, skandalingas tas Vytis. Labai lengva prisidengti patriotizmo sąvokomis. Tas projektas buvo „Kauno akcentų“ pirmoje vietoje, jam skirta 0,5 milijono eurų, kai viso projekto – iš trijų dalių – suma ankstesniais metais buvo 400 tūkst. eurų. O čia – vienam projektui.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vyčio skulptūros atidengimo šventė Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vyčio skulptūros atidengimo šventė Kaune

Ir pati skulptūra yra Vyčio feikas, tokias skulptūras darydavo prieš 200–300 metų. Tai irgi rodo, kad Kaunas nėra šiuolaikiškas miestas, nes tai XVIII–XIX amžiaus paminklas.

Taip pat buvo skiriama 17 tūkst. eurų „Red Bull muilinių lenktynėms“. Iš miesto kultūros biudžeto. Juk akivaizdžiai aišku, kad tai yra didžiulės kompanijos reklaminis projektas, per muilinių varžybas jie reklamuoja savo produktą, o miesto savivaldybė iš kultūros biudžeto ima ir duoda verslui.

Dar „Bike show millennium“ renginys, kuris yra pramoginis, tačiau taip pat remiamas iš kultūros biudžeto. Jis ir taip yra sumažinamas ir dar iš to sumažinto biudžeto skiriama parama tam, kas yra iš viso ne kultūra. Tuo tarpu kultūrininkai gauna grašius.

Tokia situacija nelabai džiugina, tai turbūt yra dėl kompetencijų trūkumo kultūros skyriuje. Trūksta žmonių, kurie suvokia kultūros lauką, jei iš kultūros biudžeto remia didelius verslus. Tai absurdas.

Vytauto Dranginio nuotr./Kauną sudrebino įspūdingos „Red Bull muilinių lenktynės“
Vytauto Dranginio nuotr./Kauną sudrebino įspūdingos „Red Bull muilinių lenktynės“

– Kalbant apie POST galerijos veiklą, koks požiūris buvo į jus?

– Faktinis momentas – mane įvertino Kauno miesto kultūros ir meno premija, tai yra aukščiausias miesto kultūrinis įvertinimas. Tai reiškia, kad pats miestas pasakė, jog POST galerijoje yra išskirtinai reikšmingi projektai Kauno kultūrai. Juk duoda aukščiausią premiją už tai, ką tu kuri. Bet ką tai suteikia, aš nežinau. Gal tik moralinį palaikymą, bet situacijos nekeičia.

Kultūros biudžetas yra mažinamas, neskiriamos lėšos, panaikintos stipendijos menininkams.

– Kaip viena iš problemų Kaune įvardijamas erdvių trūkumas.

– Erdvių problema yra viena iš svarbesnių. Mažai yra kur galima rodyti šiuolaikinius meno projektus, nes nėra erdvių. O dabar, užsidarius POST galerijai, jų dar sumažės.

Miestas pats jokių erdvių neįkurs, mano nuomone. Tie, kas įkuria (nevyriausybinės organizacijos ir panašiai), gali veikti labai trumpą laiką.

Praeina metai, kiti – jos dingta, nes negali išsilaikyti, nėra remiamos, nėra jokio rūpesčio iš miesto pusės kalbant apie nevyriausybines organizacijas. Tai kaip kultūra Kaune gimti? Niekaip.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas