Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kauno Ąžuolyno biblioteka – viena iš keturių įspūdingiausių pasaulio bibliotekų nominuotų prestižiniam apdovanojimui

Šių metų pradžioje, po modernizacijos atsidariusi Kauno Ąžuolyno biblioteka sulaukė išskirtinio tarptautinio dėmesio. Ji tapo viena iš keturių finalininkių, nominuotų prestižiniam Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) „Baker & Taylor“ 2024 m. „Metų geriausios viešosios bibliotekos“ apdovanojimui.
Ąžuolyno biblioteka
Ąžuolyno biblioteka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Biblioteka Kultūra

Šiemet dėl šio apdovanojimo varžėsi net šešiolika bibliotekų iš dešimties skirtingų pasaulio šalių. Po ilgo ir kruopštaus vertinimo IFLA žiuri atrinko keturias pretendentes, išsiskyrusias inovatyviais architektūros, tvarumo ir kultūrinio įtraukumo sprendimais.

Ąžuolyno biblioteka tapo viena iš jų kartu su Australijos Yellamundie biblioteka ir galerija bei Kinijos Pekino ir Šiaurės Šendženo bibliotekomis.

Vertinimo komisijos pirmininkas Jakobas Lærkesas (Danija) teigia: „Metų viešosios bibliotekos apdovanojimas skirtas įvertinti sektinus pavyzdžius, o kiekviena iš keturių nominuotų bibliotekų yra ryškūs ateities bibliotekų pavyzdžiai. Įspūdinga matyti savitus, skirtingus požiūrius į tai, kaip atliepiami besikeičiantys vartotojų poreikiai, vis svarbesnis tvarumo vaidmuo statant naujas bibliotekas, taip pat kitokios, savitos interpretacijos, kaip sukurti jaukias skaitymo ir mokymosi erdves vietos bendruomenėms. Žiuri ir aš tikime, kad kiekviena iš keturių nominuotų bibliotekų yra sektini pavyzdžiai“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ąžuolyno biblioteka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ąžuolyno biblioteka

Ąžuolyno bibliotekos direktorė Edita Urbonavičienė džiaugiasi įstaigos nominacija ir tikisi, kad šis pasiekimas įkvėps kitus bibliotekų kūrėjus bei vadovus visame pasaulyje.

„Įstabus įvertinimas ir labai garbinga nominacija būti pasaulio ketvertuke greta Australijos ir Kinijos bibliotekų. Esame iš mažos šalies, modernizuodami sovietinį, nusidėvėjusį pastatą susidūrėme su daugybe iššūkių ir turėjome ribotas finansines galimybes. Mūsų paslaptis – stipri vizija ir tikėjimas tuo, ką darome. Kuriame biblioteką atokvėpiui ir įkvėpimui, čia kviečiame dirbti, mokytis, bendrauti, atrasti, pažinti ir visaip kitaip pasinerti į intelektualius nuotykius bei patirtis. Be galo džiaugiamės ir laukiame galutinių rezultatų“, – sako bibliotekos vadovė.

2024 m. spalio 7 d. Barselonoje, Ispanijoje, vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje „Viešosios bibliotekos ir demokratija“ bus paskelbtas nugalėtojas ir įteiktas „Metų viešosios bibliotekos“ apdovanojimas.

Šis apdovanojimas ne tik pabrėžia inovacijų ir kultūrinės vertės svarbą, bet ir suteikia galimybę bibliotekoms dalytis savo sėkmės istorijomis su tarptautine bendruomene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas