Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitą savaitę sostinės Prospekto galerijoje – fotografijų paroda apie Visaginą

Gruodžio 19 dieną sostinės Prospekto fotografijos galerijoje (Gedimino pr. 43) 17.30 val. vyks fotomenininkų Jonty Tacon ir Laurie Griffith fotografijų parodos „Babochka” atidarymas.
Kitą savaitę sostinės Prospekto galerijoje – fotografijų paroda apie Visaginą
Kitą savaitę sostinės Prospekto galerijoje – fotografijų paroda apie Visaginą / Organizatorių nuotr.

Gruodžio 20-ąją toje pačioje vietoje 17.30 val. taip pat vyks diskusija, kurioje dalyvaus fotografijų autoriai ir teatro režisierius Jonas Tertelis, mokslininkė Leila Dawney.

Organizatorių nuotr./Kitą savaitę sostinės Prospekto galerijoje – fotografijų paroda apie Visaginą
Organizatorių nuotr./Kitą savaitę sostinės Prospekto galerijoje – fotografijų paroda apie Visaginą

„Babochka“ (liet. „drugelis“) yra fotografinis tyrimas, kurio objektas – atokus ir palyginus mažai pažįstamas Lietuvos miestas Visaginas, sovietinės okupacijos metais specialiai įkurtas tuo metu galingiausios pasaulyje atominės elektrinės statytojams ir darbuotojams. Lietuvos ir Latvijos pasienyje esanti Ignalinos atominė elektrinė buvo ambicingas projektas, turėjęs užtikrinti solidžią ateitį Visagino gyventojams. Lietuvai siekiant įstoti į Europos Sąjungą Ignalinos elektrinės eksploatavimo nutraukimas tapo pagrindine sąlyga. Elektrinėje buvo naudojamos tokios pat reaktoriaus technologijos (RBMK-1500) kaip ir Černobylyje.

Menininkai įsitraukė į kadaise labai uždaros vietinės bendruomenės, kurią sudarė visos buvusios Sovietų sąjungos tautų žmonės, gyvenimą.

„Jėgainės uždarymo įtaka Visagino miestui tapo pagrindine Laurie ir Jonty fotografijos projekto Babochka ašimi. Menininkai įsitraukė į kadaise labai uždaros vietinės bendruomenės, kurią sudarė visos buvusios Sovietų sąjungos tautų žmonės, gyvenimą ir iš arti tyrinėjo kone šventai saugomą elektrinės vidų. Išryškėjo išdidumo, išlikimo, bendruomeniškumo ir kartu suskaldytos tapatybės paveikslas“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Laurie ir Jonty projekte galima rasti kasdienybės ir monumentalumo kombinacijų, padedančių žiūrovams ryžtis kelionei ne tik po jėgainės vidų, bet ir po patį miestą, jo gyventojų namus.

Šioje parodoje pirmąsyk bus pristatyti darbai, jau buvę ir šiltai priimti „Peckam 24“ fotografijos festivalyje bei platformoje „Brighton Photo Fringe“. Nuotrauka „Blue Phone“ („Mėlynas telefonas“) įtraukta į šiųmetę Karališkosios akademijos „Vasaros parodą“, o fotografija „Nuclear Families: Boys“ („Atominės šeimos: berniukai“) šiuo metu eksponuojama „Taylor Wessing Portrait Prize“ parodoje Nacionalinėje portretų galerijoje Londone.

Paroda veiks iki 2018 metų sausio 20 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant