Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitų metų kultūros sektoriaus biudžetos projektas – 5,5 mln. eurų didesnis

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson Seimo kultūros komitete trečiadienį pristatė didėjantį kultūros sektoriaus 2018 m. biudžetą. Pateiktame projekte, kultūros sričiai numatytas daugiau nei 5,5 mln. eurų didesnis biudžetas, lyginant su praėjusiais metais, rašoma pranešime spaudai.
Kultūros ministerija
Kultūros ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Didžiausia kultūros biudžeto naujovė – Profesionaliojo scenos meno veiklos nacionalinė programa, kuri užtikrins, kad nacionaliniai ir valstybiniai teatrai bei koncertinės įstaigos turės atskirą finansavimą veiklai ir nebepretenduos į Lietuvos kultūros tarybos lėšas. Tikimasi, kad naujoji programa suteiks nacionaliniams bei valstybiniams teatrams ir koncertinėms įstaigoms galimybę efektyviau planuotis savo veiklą, o Lietuvos kultūros taryboje likusios lėšos atvers daugiau galimybių įgyvendinti nevyriausybinio sektoriaus bei regionuose veikiančių organizacijų projektus. Profesionaliojo scenos meno veiklos nacionalinei programai kitų metų biudžete numatyta 3 mln. eurų.

2018 m. Valstybės biudžete taip pat numatyta skirti 500 tūkst. eurų kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialui Lukiškių aikštėje Vilniuje, atskiras finansavimas numatytas Valstybės atkūrimo šimtmečio renginiams, didės kino filmų gamybos ir platinimo finansavimas. Dalis finansavimo šioms iniciatyvoms skirta perskirsčius valstybės investicijų programos lėšas, o likusioji dalis yra papildomos lėšos.

„Kiti metai yra ypatingi Lietuvai. Minėsime Valstybės atkūrimo šimtmetį ir turėsime nemažai iniciatyvų, susijusių su šia švente. Džiaugiuosi, kad kartu su Premjeru ir Finansų ministerija pavyko rasti galimybių ne tik tokioms naujoms svarbioms iniciatyvoms, kaip Profesionaliojo scenos meno veiklos nacionalinė programa ir kultūros pasas, bet ir Valstybės atkūrimo šimtmečio programai bei Lukiškių aikštės memorialui, kurio laukta tiek metų“, – teigė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Liana Ruokytė Jonsson
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Liana Ruokytė Jonsson

Dar viena kitų metų naujovė – kultūros pasas, kuris suteiks Lietuvos moksleiviams galimybę nemokamai gauti kultūros ir meno įstaigų paslaugas, taip skatinant juos dalyvauti kultūriniame gyvenime ir ugdyti aktyvius kultūros vartotojus. 2018 m. dalis Lietuvos moksleivių išbandys bandomąją kultūros paso versiją, kurią bendradarbiaudamos įgyvendins Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijos.

Kitų metų kultūros biudžete numatyta 22 mln. eurų daugiau Europos Sąjungos fondų investicijų lėšų. Tarp didžiausių pagal skiriamą finansavimą planuojamų įgyvendinti projektų esama nemažai kultūros infrastruktūros projektų regionuose. Šiauliuose bus įgyvendintas Šiaulių Aušros muziejaus Venclauskių namų pritaikymas daugiafunkcinėms muziejinėms veikloms, Mažeikių rajone Renavo dvaras bus pritaikytas viešojo turizmo reikmėms, Panevėžyje atnaujinta Juozo Miltinio dramos teatro įranga, o Telšiuose modernizuotas ir visuomenės poreikiams pritaikytas kultūros centras.

Patvirtinus 2018 m. Valstybės biudžetą Vyriausybėje, jis bus teikiamas svarstyti Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant