Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klaipėdoje gros Rygos saksofonų kvartetas

Intriguojančią programą „Vivaldi Japonijoje“ Klaipėdos Koncertų salėje trečiadienį, 18 valandą atliks Rygos saksofonų kvartetas ir pianistė Herta Hansena (Latvija).
Rygos saksofonų kvartetas trečiadienį koncertuos Klaipėdoje.
Rygos saksofonų kvartetas trečiadienį koncertuos Klaipėdoje. / Koncertų salės nuotr.

Uostamiestyje jie koncertuos tokia sudėmi: Arvydas Kazlauskas (sopraninis saksofonas), Artis Sīmanis (altinis saksofonas, ansamblio įkūrėjas), Ainars Šablovskis (tenorinis saksofonas) ir Gints Pabērzs (baritoninis saksofonas).

Rygos saksofonų kvartete groja ir lietuvaitis Arvydas. Prieš keletą metų išvykęs į Rygą studijuoti akademinio saksofono meno jis baigė Latvijos J. Vitolo muzikos akademiją ir pasiliko ten dėstyti. Beje, pernai kvartete atlikėjas grojo baritoniniu saksofonu, o šiemet – sopraniniu.

Šiais metais kūrybinės veiklos dvidešimtmetį minintis rygiečių kvartetas už aktyvią koncertinę veiklą ir aukštą meistriškumą buvo įvertintas Latvijos Didžiuoju Muzikiniu Apdovanojimu (Lielā Mūzikas Balva).

Kolektyvo repertuare yra tiek klasikos transkripcijų, tiek originalios šiandienos kūrybos. Latvijos kompozitoriai jau sukūrė nemažai kūrinių specialiai šiam ansambliui. Rygiečių kvartetas taip pat yra pagrindinis Tarptautinio saksofono muzikos festivalio SAXOPHONIA dalyvis.

Klaipėdos koncertų salėje skambėsianti programa aprėps platų stilistinį diapazoną: nuo renesanso (Orlando Gibbons), baroko (Johann Sebastian Bach, George Fridrich Handel) iki skirtingo braižo dabarties autorių (Russell Peck, Joe Cutler, Ástor Piazzolla) muzikos. Plati kūrinių amplitudė vyravo ir pernykščio Rygos saksofonų kvarteto pasirodymo metu. Tąkart jis sužavėjo klaipėdiečių publiką tiek individualiu atlikėjų meistriškumu, tiek ir kolektyvinio muzikavimo pojūčiu bei švaria garso estetika.

Pasak A. Kazlausko, būsimo koncerto pagrindą sudaro šiuolaikinio japonų kompozitoriaus Jun Nagao perkomponuotas ir į modernų rūbą įvilktas gerai pažįstamas Antonio Vivaldi opusas „Keturi metų laikai“, kurį atliks saksofonų kvartetas su fortepijonu. Tai nėra tiesiog aranžuotė, bet nėra ir absoliučiai originalus darbas, nes išeities taškas yra A. Vivaldi, kuris visuomet lieka girdimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas