Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klimato aktyvistai Hagoje nusitaikė į paveikslą „Mergina su perlo auskaru“

Nyderlandų policija suėmė tris asmenis po to, kai ketvirtadienį Hagoje esančiame Mauricheiso muziejuje klimato aktyvistai nusitaikė į Jano Vermeerio paveikslą „Mergina su perlo auskaru“, pranešė policija ir muziejus.
Jano Vermeerio paveikslas „Mergina su perlo auskaru“
Jano Vermeerio paveikslas „Mergina su perlo auskaru“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Menas Kultūra Dailė

Du žmonės prisiklijavo prie paveikslo, o dar vienas užliejo nežinomos medžiagos, tačiau kūrinys buvo už stiklo ir nenukentėjo, sakoma muziejaus pareiškime naujienų agentūrai AFP.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti aktyvistai, vilkintys marškinėlius su užrašu „Just Stop Oil“.

Taip pat jie klausė žmonių, kaip šie jaučiasi, o muziejaus lankytojai jiems šaukė „gėda“ ir „esate kvailiai“.

„Apie 14 val. (vietos, 15 val. Lietuvos laiku) du žmonės prisiklijavo prie Vermeerio paveikslo „Mergina su perlo auskaru“, – sakoma Mauricheiso muziejaus pranešime AFP.

„Vienas asmuo priklijavo galvą prie paveikslo, kuris buvo už stiklo, o kitas asmuo prisiklijavo ranką prie žalios sienos šalia paveikslo. Trečiasis asmuo sviedė į paveikslą nežinomos medžiagos“, – nurodoma jame.

Muziejus pridūrė: „Mes nedelsdami apžiūrėjome paveikslą, tai atliko mūsų restauratoriai. Laimei, paveikslas... nebuvo pažeistas.“

Paveikslas sugrįš į ekspoziciją „kuo greičiau“, patikino muziejaus atstovai.

„Menas negali apsiginti, ir mes griežtai smerkiame bandymą jį sugadinti dėl bet kokių priežasčių“, – pridūrė Mauricheiso muziejus.

Hagos policija socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad muziejuje suėmė tris asmenis dėl „viešo smurto prieš daiktus“.

Dešimtys žmonių buvo susirinkę muziejaus viduje ir laukė naujienų, o apsaugininkai liepė jiems nesiartinti prie kitų paveikslų, sakė AFP reporteris.

Įėjimas į salę, kurioje paprastai kabo „Mergina su perlo auskaru“, buvo užtvertas didele aliejinio paveikslo reprodukcija, o apsauginis pasakė, kad ji tikriausiai bus uždaryta likusią dienos dalį.

Pirmadienį Londono „Madame Tussauds“ muziejuje klimato aktyvistai šokoladiniu pyragu ištepė Jungtinės Karalystės karaliaus Karolio III vaškinį modelį.

Anksčiau šį mėnesį aplinkosaugos aktyvistai apipylė pomidorų sriuba olandų dailininko Vincento van Gogho šedevrą „Saulėgrąžos“ Londono nacionalinėje galerijoje, o Vokietijoje ištepė bulvių koše Claude'o Monet paveikslą.

„Just Stop Oil“ teigia, kad klimato kaita žmonijai kelia egzistencinę krizę, todėl grupės tiesioginiai veiksmai yra pateisinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?