Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos meno festivalis: kelionė laiku ir pokštai apie Klaipėdos simbolius

Visą mėnesį, nuo spalio 11 d. iki lapkričio 10 d., uostamiestyje vyks trečiasis Knygos meno festivalis, organizuojamas Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC). Kaip ir kasmet, jo metu vyks knygos meno parodos, kūrybinės dirbtuvės mėgėjams ir profesionalams, paskaitos, jau tradicija tampantys bendradarbiavimo projektai su studentais bei kasmet pristatomos naujovės. Šiemet tai – meno rezidentų programa abipus Baltijos.
Knygos meno festivalis Klaipėdoje
Knygos meno festivalis Klaipėdoje / Cveti Zabiela nuotr.

Kūrėjų manai Klaipėda-Malmė

Festivaliui plečiant savo programą, buvo atnaujinta partnerystė su grafikos kūrėjų organizacija KKV Grafik (Malmė, Švedija) ir pasiūlyta unikali galimybė reziduoti Lietuvos ir Švedijos kūrėjams pas organizaciją-partnerę. Vidurvasarį paskelbus atvirus kvietimus, atrinkta po vieną kandidatą iš abiejų valstybių.

Į Malmę jau išvyko Skirmantė Žemaitytė, o Knygos meno festivalyje laukiame Sofi Hagman, kursiančios KKKC Meno kiemo dirbtuvėse.

Cveti Zabiela nuotr./Knygos meno festivalis Klaipėdoje
Cveti Zabiela nuotr./Knygos meno festivalis Klaipėdoje

Knygos meno aktualumas

Knygos meno festivalį nuo 2022 metų organizuojantis KKKC, jį vertina kaip savotišką misiją. „Sparčios skaitmenizacijos laikais, kai knygos tampa elektroninėmis arba audio knygomis, o kūryboje vis dažniau pasitelkiamas dirbtinis intelektas, mes siekiame populiarinti patį knygos meną, išsaugant knygos kaip vertybės suvokimą “, – festivalio idėją pristato jo vadovė Žana Jegorova, KKKC direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai.

Tad, labai svarbu, kad renginys būtų aktualus ir jaunajai kūrėjų kartai. 2023 m. festivalio programoje buvo pristatyta Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto (VDA KF) studentų ir dėstytojų paroda „Knyga. Be pavadinimo“ (kuratorius dr. Martynas Lapas), o šiemet studentai dalyvavo intensyviame vienos dienos kūrybiniame vyksme, kurio rezultatą išvysite festivalio parodoje „Vanduo, šviesa ir (b/p)okštas“.

KKKuruojant dviems pripažintoms iliustratorėms – Ievai Babilaitei ir Rasai Jančauskaitei – studentų darbuose apmąstoma pajūrio simbolika, nuo asociacijų rašymo iki atvirlaiškių komponavimo koliažo principu.

Pasiklysime knygų labirinte

Kita festivalio paroda pavadinimu „labirinte meninink(i)ų / grafikos dizainerių knygos ir leidiniai“ – tai kuratorės Marijos Repšytės įkurtos skaityklos/knygyno „12:15 Reading Room“ idėjų ir meno kūrinių - knygų per(si)kėlimas į KKKC Parodų rūmų erdves.

Tai anksčiau pristatytos parodos Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje tęsinys, papildytas eksponatais iš Estijos. Parodoje bus stengiamasi atskleisti menininkų knygų kūrimą Lietuvoje, pristatant kelionę laike atspindinčius menininkų knygų pavyzdžius tarptautiniame menininkų knygų kontekste.

Knygos meno festivalio atidarymas vyks spalio 11 d., 17:30 KKKC Parodų rūmuose, o spalio 12 d. 11:30 lankytojai kviečiami dalyvauti ekskursijoje po parodą su jos kuratore Marija Repšyte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas