Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kultūros ministras dar kartą atidėjo sprendimą dėl Lietuvos rusų dramos teatro: „Viskas aišku gali būti tik Maskvoje ir Minske“

„Manau, kad mes tuo ir skiriamės nuo agresyvių kaimynų, nes viskas aišku gali būti tik Maskvoje ir Minske. Esame demokratinė šalis, gerbiame įstatymus ir institucijas“, – trečiadienį spaudos konferencijoje teigė Kultūros ministras Simonas Kairys. Žurnalistai prašė politiko atsakymų dėl ne vienodai vertinamų institucijų pavadinimų ir veiklos modelių, kaip antai Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT), Literatūrinio Puškino bei Venclovų-namų muziejų.

S.Kairys: „Mano galva, pavadinimas turėtų būti geras“

Balandį kultūros ministras teigė, kad ministerija dėl LRDT pavadinimo keitimo turėtų apsispręsti per mėnesį, tačiau pažado neišpildė.

Šį klausimą dar pavasarį ministras žadėjo aptarti su Profesionaliojo scenos meno patariamąja taryba, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos atstovais, kitais teatro žmonėmis, tarp jų – ir dramaturgu Mariumi Ivaškevičiumi.

Nors ir spaudos konferencijos anotacijoje žurnalistams buvo minėta, kad bus pristatytos naujienos dėl LRDT, S.Kairys savo prezentacijoje apie tai nekalbėjo. Visgi žurnalistai jo pasiteiravo, kokie pavadinimai yra svarstomi:

„Variantų nenoriu aptarinėti čia, nes nuo pradžių mano pozicija buvo, kad ministras negali priimti vienas tokio sprendimo, nepaisant to, kad klausimas užsidega raudona lempute. Juolab kad ministerija turi labai daug pagalbos iš šalies. Palieku šį klausimą teatro ekspertams.“

S.Kairys teigė aiškiai matantis, kad „oficiali teatro dokumentuose esanti veiklos linija jau dabar yra žymiai platesnė nei pavadinimas“:

„Ten yra kalbama apie visų tautinių bendrijų kultūros teatro tradicijų ir jų sklaidos užtikrinimą. Tai yra faktas, kuris yra parašytas. Iš esmės mums ši situacija leidžia lengviau priimti sprendimus, tačiau be aprobavimo didžiojoje grupėje aš tikrai nenorėčiau spekuliuoti. Mano galva, pavadinimas turėtų būti geras, nes jo pagrindinis uždavinys nėra toks, kad teatrui būtų blogiau. Jis turi sudaryti galimybes.“

Ministras žadėjo, kad darbo grupė šiam klausimui spręsti bus renkama rugsėjo 12 d.

APIE VISĄ LRDT ISTORIJĄ SKAITYKITE ČIA: Paini Lietuvos rusų dramos teatro istorija: ar jo pavadinimas – sovietinis palikimas?

Memorialinių literatūros muziejų likimas

Paklaustas apie Puškino muziejų, S.Kairys teigė, kad tai yra Vilniaus miesto savivaldybės klausimas:

„Šiame procese mes turime išmokti priimti sprendimus nesusipykę. Taip, yra karštos galvos, reakcija ir kiti dalykai, bet mes turime rasti laiko diskusijai su ekspertais. Jeigu kažką keičiame, kokia bus vieno ir kito objekto ateitis. Manau, kad mes tuo ir skiriamės nuo agresyvių kaimynų, nes viskas aišku gali būti tik Maskvoje ir Minske. Esame demokratinė šalis, gerbiame įstatymus ir institucijas.“

Džiaugiuosi matydamas, kaip po Bučos keičiasi įvairių kultūros lyderių visuomenėje pozicijos. Dabar pabrėžiami visai kiti dalykai.

„Neseniai buvo Sovietinės armijos išvedimo tema, kurioje kalbėjome, kad armiją išvedėme, bet dar daugelį dalykų turime išgyvendinti iš savo kasdienio gyvenimo, bet tą turime daryti solidžiai“, – tęsė ministras.

„Džiaugiuosi matydamas, kaip po Bučos keičiasi įvairių kultūros lyderių visuomenėje pozicijos. Dabar pabrėžiami visai kiti dalykai“, – pridūrė S.Kairys.

15min pasiteiravus apie Venclovų-namus muziejų, S.Kairys atsakė:

„Čia yra geras klausimas. Reikia turėti omeny Tomą Venclovą, kuris yra be galo reikalingas mūsų visuomenei savo mintimis, bet matau ir kitą pusę. Vertinant tai ir vertinant galimybes, kaip šis objektas gali evoliucionuoti į kitas idėjas, manau, kad klausimas yra painus. Akivaizdu, kad signalas yra, į klausimus reikia atsakyti. Vadinasi, savivaldybė eina geru keliu.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Diskusijoje apie Venclovų muziejų: T.Venclovos laiškas R.Šimašiui, pavardės sakralizavimo problema bei kiti pasiūlymai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas