Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lukiškių „kalvelės“ autorius nesitrauks: teisinės kliūtys – išsprendžiamos

Būsimo memorialo Lukiškių aikštėje autoriaus Andriaus Labašausko teigimu, jo kūrinys neprieštarauja Kultūros paveldo departamento (KPD) priimtiems teisės aktams. Autorius, konsultuodamasis su ekspertais, taip pat kultūros paveldo specialistais, tikina sieksiąs įgyvendinti savo idėją.
Andriaus Labašausko Lukiškių aikštės memorialo projektas
Andriaus Labašausko Lukiškių aikštės memorialo projektas / 15min koliažas

„Lygus aikštės reljefas tapo vertingąja aikštės savybe labai konkrečiomis istorinėmis ir ideologinėmis sąlygomis – į saugomų kultūros paveldo vertybių sąrašą įtrauktas sovietmečiu ir taikytas tuometiniam Lenino aikštės ansambliui, kuriam buvo suteiktas ypatingas statusas dėl išskirtinio simbolinio aikštės krūvio sovietmečiu (1952 metais įrengta kaip naujosios sovietinės respublikos sostinės – Vilniaus centro šerdis), – atsakyme 15min dėsto A.Labašauskas. – Dabartinis memorialas yra kuriamas kitomis istorinėmis aplinkybėmis ir naujoje architektūrinėje aplinkoje.“

Anot kūrėjo, jo siūlomas memorialas natūralaus aikštės reljefo negrįžtamai nepakeis.

Bus suformuota kalva kaip išplėstinė skulptūrinė forma.

„Bus suformuota kalva kaip išplėstinė skulptūrinė forma. Šiuo požiūriu projektas neprieštarauja kultūros paveldo dokumentams, – tikina A.Labašauskas ir priduria, – sieksiu įgyvendinti savo idėją konsultuodamasis su ekspertais, taip pat kultūros paveldo specialistais.“

Paklaustas, ar jam buvo žinoma informacija apie lygų reljefą kaip Lukiškių aikštės vertingąją savybę, menininkas atsako: „Konkurso sąlygose nebuvo informacijos apie vertingąsias aikštės savybes, to nežinojo ekspertai, su kuriais konsultavausi projekto vystymo procese – istorikai, miesto architektas ir kiti“.

Viešojoje erdvėje aptariamus teisinius nesklandumus visuomenės išrinktam Lukiškių aikštės memorialui skulptorius teigia vertinantis kaip natūralų procesą, o iškilusias kliūtis mato kaip laikinas ir lengvai išsprendžiamas.

„Nemanau, kad kalbant apie kovojusiųjų ir žuvusiųjų už Laisvę atmintį ir ją įprasminančią meninę formą reikėtų remtis buvusios Lenino aikštės vertingosiomis savybėmis“, – teigia A.Labašauskas.

Skulptoriaus A.Labašausko idėja – į Gedimino prospektą orientuotas kalvos šlaitas – pirmadienį visuomenės ir komisijos balsais laimėjo Kultūros ministerijos ir Šiuolaikinio meno centro organizuotą memorialo laisvės kovotojams konkursą. Tačiau antradienį KPD direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis pranešė, kad laimėtojo siūlymas pažeidžia paveldosauginį reikalavimą – aikštė turi būti lygi.

Toks reikalavimas atsispindi ir paskutinį kartą 2016-ųjų liepą KPD Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos tikslintame akte dėl Lukiškių aikštės vertingųjų savybių. Apie tokią vertingąją savybę, kalbėdama ministerijos vardu, BNS teigia nežinojusi ir viceministrė Gintautė Žemaitytė.

KPD teigimu, A.Labašausko projekto vieta neatitinka jau anksčiau su įstaiga suderintos memorialo vietos.

„Šiuo metu pagal galiojančią tvarką galimos dvi išeitys: arba projekto organizatoriai turėtų „derinti laimėjusio autoriaus projekto ypatumus su įgyvendinamu Lukiškių aikštės tvarkymo projektu“, arba patys kreiptis į vertinimo tarybą, jog būtų persvarstytos aikštės vertingosios savybės“, – pranešime žiniasklaidai aiškina KPD.

Memorialas Lukiškių aikštėje turėtų įsikurti iki kitų metų gruodžio 1-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant