Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Memorandumo dėl kultūros darbuotojų atlyginimų kėlimo nepasirašė Jurbarko, Ignalinos ir Biržų merai

Sudėjus savivaldybės ir Kultūros ministerijos lėšas, kitais metais kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai, planuojama, kils 38 eurais (atskaičius mokesčius). Tačiau Kultūros ministerijos inicijuoto memorandumo dėl atlyginimų kėlimo, nepasirašė dvi savivaldybės, o Jurbarko merui padėti parašo neleido politikai. Meras žada algas vis tiek kelti, bet kiek – nežino.
Kultūros ministerija
Kultūros ministerija / Mato Miežonio / 15min nuotr.

Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centro darbuotoja gamina elnius, puošiančius Viešvilės eglutę. Moteris apie atlyginimą ir politikų sprendimus kalbėti nenori. Kultūros centro vadovas sako, kad atlyginimus reikia kelti, nes rasti darbuotojų, ypač jaunų, sudėtinga. Daugelis dirba keliose darbovietėse, mat vien iš kultūros centre gaunamo atlyginimo gyventi sunku.

„Kai aš pradedu kalbėti, kai aš ieškau darbuotojo, sakau, jūs pradėsite dirbti turėdamas aukštąjį išsilavinimą už 430–450 eurų, kaip jūs galvojate, ką man atsako? Gerai, jeigu žmogus gali dar kažkur dirbti“, – pasakojo Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centro direktorius dr. Arvydas Griškus.

Jei rajono politikai būtų įgalioję merą pasirašyti Kultūros ministerijos memorandumą dėl kultūros darbuotojų atlyginimo kėlimo, sudėjus savivaldybės ir ministerijos lėšas, alga beveik 100 darbuotojų būtų kilusi 38 eurais. Tačiau pasigedę tikslesnių skaičių ir pasipiktinę, kad atlyginimai keliami tik kultūros darbuotojams, tarybos nariai merui memorandumo pasirašyti neleido. Pasak rajono vadovo, atlyginimai vis tik kils, bet ar 38 eurais, neaišku.

„Galutinai nuspręsime, kai matysime Kultūros ministerijos pažadų vykdymą, kaip jie... Aš labai tikiuosi, kad tai nebus susiję su tuo memorandumu pasirašiusiomis savivaldybėmis. Mano manymu, turėtų būti skirta visoms savivaldybėms, neišskiriant nepasirašiusių, ar tų, kurių taryba nepritarė“, – sakė Jurbarko rajono meras Skirmantas Mockevičius.

Kultūros ministerija teigia, kad memorandumo be Jurbarko nepasirašė Ignalinos ir Biržų merai. Pastarasis iš karto pareiškė, kad ministerija, versdama savivaldybes prisidėti prie kultūros darbuotojų atlyginimų didinimo, užsiima reketu. Kitos savivaldybės kultūros darbuotojų algoms kelti biudžeto projekte numatė lėšų. Kaunas, pavyzdžiui, skirs 80 tūkst. eurų. Beveik neabejojama, kad politikai sprendimui pritars.

„Kultūros sektoriuje dirbančių žmonių atlyginimai, imant visą viešą sektorių, ir visas kitas sferas, lyginant, tarkime, su švietimu, yra patys mažiausi. Po tų visų pridėjimų tai siekis ir yra toks, kad jie pasivytų bent jau švietimo darbuotojų lygį“, – vylėsi Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Kultūros ir meno srities darbuotojų atlyginimais susirūpinta, kai piketuodami rudenį jie pareikalavo, kad atlyginimai jau kitąmet kiltų mažiausiai 75 eurais. Kitų metų biudžete jų algoms didinti numatyta beveik 5 mln. eurų. Vienas iš piketo organizatorių yra sakęs, kad tai nėra tas skaičius, kuris tenkintų kultūros bendruomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas