Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Molėtai šventė savo gimtadienį

Nuklegėjo nuaidėjo spalvingoji Molio miesto šventė Molėtuose, net tris dienas dovanojusi Molėtų krašto žmonėms ir svečiams įdomų, gražų, linksmą reginį.
Molėtų gimtadienis
Molėtų gimtadienis
Temos: 1 Molėtai

Šventę pradėjo rajono vaikučių ir moksleivių surengtas koncertas „Dovana Molėtams“, kuriame puikiai pasirodė ir labai šiltai buvo sutikti vaikų lopšelių–darželių „Saulutė“ ir „Vyturėlis“ auklėtiniai bei bendrojo lavinimo mokyklų moksleiviai, kurie savo gimtajam kraštui teikė mielas muzikines dovanas, o jiems už jas dėkojo Molėtų rajono savivaldybės meras Stasys Žvinys ir Savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo skyriaus vedėja Nijolė Kimbartienė.

A.Jauniškio name – pleneras

Pirmąją šventės dieną tradiciškai atgimė ir senasis gydytojo A.Jauniškio namas, kuriame savo veiklą pradėjo Atviros meno dirbtuvės, o po pietų jų šeimininkai – dailininkai – besidominčius menu pakvietė į Personalinės ir grupinės parodos atidarymą. Molio šventės Molėtuose metu Molėtų krašto muziejaus ir  dailės galerijos iniciatyva ketvirtąjį kartą įvyko sumanymas „Molėtai įkvepia dailininkus“. Anksčiau tai buvo tarptautinio tapybos plenero rezultatas: Molėtuose nutapyti paveikslai būdavo eksponuojami senajame gydytojo A. Jauniškio name.

Šiemet tarptautinis pleneras įvyks rugsėjo mėnesį. Todėl į būsimą plenerą kviečiami autoriai  rodė savo tapybos darbus, kuriuos atrinko kruopščiai patys, stengdamiesi atspindėti Molėtų kraštą, jo istoriją ir žmones. Daugybė tuščių kambarių pavirto galerijomis, Jauniškio namas persikūnijo į kuo tikriausią parodinį–tapybinį labirintą.  O visą pirmąjį namo aukštą užpildė Rūtos Eidukaitytės personalinė tapybos paroda „Peizažai“. Tai daugiau nei 40 drobių sukurtų per paskutiniuosius kūrybinius autorės metus. Dalis drobių yra įkvėptos Molėtų rajono gamtovaizdžio.

R. Eidukaitytė kasmet dalyvauja Molėtų dailės galerijos organizuojamuose pleneruose, todėl jau seniai yra pamilusi šį ežerų, miškų ir debesų kraštą.  Dailininkės tapybai būdingas muzikalumas ir poetiškumas, nes autorė dar  kuria dainas, rašo joms žodžius. Taip pat R. Eidukaitytė dažnai tapo Vilniaus peizažus. Ypač mėgsta „žaliąjį Vilnių“ vasaros metu. 2014 metais tapo Antano Gudaičio konkurso nugalėtoja. Šioje peizažų parodoje buvo eksponuojami ir tie paveikslai, kurių dėka buvo iškovota A. Gudaičio premija.

Kasmet gydytojo A. Jauniškio name vyksta ir atviros meno dirbtuvės. Šiemet savo personalinės parodos fone tapė ir pati autorė Rūta Eidukaitytė, jai talkino projekto kuratorė Aistė Gabrielė Černiūtė. Renginio metu buvo galima stebėti natiurmorto ar peizažo atsiradimą, savo jėgas išbandyti kūrybiniame procese, dirbant dailininko teptukais ir aliejiniais dažais.

Tapybos parodos „Kambarys kaip galerija“ dalyviai buvo: Aistė Gabrielė Černiūtė, Asta Baltia, Vidas Poškus, Kostas Poškus, Mindaugas Skudutis, Miglė Kosinskaitė, Vaclovas Vilūnas, Aleksandras Vozbinas, Jūratė Mitalienė, Skaidra Savickas, Adasa Skliutauskaitė, Arvydas Kašauskas ir Giedrė Riškutė.

Atidaryta nauja galerija

Miesto šventės dalyviai ir svečiai jos pirmosios dienos vakarą buvo pakviesti į  Alantos dvarą, kur turėjo išskirtinę progą dalyvauti Lietuvos dailininko Vaidoto Žuko meno galerijos atidaryme. Galerijos atidarymo proga dailininką V. Žuką sveikino ir už išskirtinę dovaną Molėtų kraštui dėkojo Molėtų savivaldybės meras Stasys Žvinys ir VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis.

Naująją meno galeriją įsteigė Molėtų rajono savivaldybė  ir VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla. Nuolatinėje ekspozicijoje – dailininko Vaidoto Žuko dovanoti kūriniai: aliejinė ir mineralinė tapyba, koliažai, piešiniai, glazūruoti reljefai ir keramikos pano. Dvaro salėse įdiegta galerinė šviesų instaliacija, apsaugos sistema.

Septynių salių ekspozicija paskirstyta pagal kūrybinius laikotarpius, temas, siužetus: Alanta, Flamandija, Kalnų skulptūros, Šventųjų gyvenimai, Justinas Mikutis, Kaukolės ir kaukės ir kt. Autorius sako, kad „kolekcija sudaryta pagal užgimimo, gyvenimo žydėjimo ir mirties ženklų principus, čia mažai pramogos, daugiau tylios egzistencinės įtampos tarp sacrum ir profanum“.

Naujojoje Alantos dvaro ekspozicijoje – dešimtinė koliažų: „Vaikų sapnai“, „Ikaras“, „Tuščias sekmadienis“, „Ar aš panaši į Bernadette Soubirous?“ ir kiti. „Skaityti, šifruoti koliažą visada svarbu. Temos paradoksas – viena svarbiausių šio žanro savybių, bet tas paradoksas nebūtinai aštrus, dažniau jis netiesioginis, pridengtas, čia nemaža lyrikos ir ironijos“, – sako kūrinių autorius. 

Iki 1915 metų Alantos dvaro savininkas kunigaikštis Pac-Pomarnackis turėjo gausią, vertingą porceliano kolekciją. Šiandien visose dvaro salėse kartu su šiuolaikinio dailininko kūriniais eksponuojamos išdidintos Alantos dvaro įkūrėjų salių nuotraukos. V. Žuko galerijos atidarymo proga solidžią dovaną atsiuntė ir ambasadorius Vytautas Antanas Dambrava, Alantoje praleidęs savo vaikystę, iki šiol vadinantis save alantoku. Jis Alantos naujajai galerijai dovanojo Lietuviškosios Bostono enciklopedijos 37 tomus, taip pat Pasaulio civilizacijų istorijos 11 tomų, Juozo Brazaičio raštus. Knygos taip pat yra eksponuojamos ir galės būti skaitomos čia pat, Alantos dvaro salėje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito