Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Muziejai, galerijos, knygynai – kaip kultūros įstaigos dirbs NATO susitikimo metu?

NATO viršūnių susitikimo metu centrinėje Vilniaus dalyje bus gan stipriai ribojamas eismas. Kaip šiomis dienomis veiks kultūros įstaigos – muziejai, galerijos, knygynai? Ar jos bus atviros lankytojams? Kokiomis jų labiausiai domisi užsienio delegacijos?, – tuo renginio išvakarėse pasidomėjo 15min.
15min koliažas
15min koliažas / Gretos Skaraitienės, Žigimanto Gedvilos ir Valdovų rūmų nuotr.

Delegacijos domisi Gedimino bokštu, jis liks atviras visiems

Liepos 10 d, kaip įprasta pirmadieniams, nedirbs nė vienas Nacionalinio muziejaus padalinys, išskyrus Gedimino pilies bokštą. Tiesa, tą dieną, dėl numatomo renginio, jis bus uždarytas 17 val.

Liepos 11-12 dienomis nedirbs Naujasis bei Senasis arsenalas, Istorijos namai ir Buvusi areštinė.

Visi kiti padaliniai, tarp jų ir Gedimino pilies bokštas, Signatarų namai, Bastėja, Kazio Varnelio namai-muziejus bus atviri lankytojams.

NATO susitikimo delegacijos taip domisi privačiomis ekskursijomis tiek Gedimino pilies bokšte, tiek Signatarų namuose bei Kazio Varnelio namuose-muziejuje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Modernaus meno centras MO
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Modernaus meno centras MO

MO pristato naują instaliaciją iš Sosnovskio barščių

Visomis NATO susitikimo dienomis MO muziejus dirbs kaip įprasta be jokių apribojimų.

Maža to, MO muziejaus kiemelyje nuo liepos 7 iki 16 d. bus eksponuojama instaliaciją iš Sosnovskio barščių. Rusų botaniko garbei pavadinto invazinio augalo pagalba bus siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į vis dar vykstantį karą Ukrainoje, karinių veiksmų pasekmes bioįvairovei ir vietinei augalijai bei siųsti žinią „NATO Summit“ dalyviams, jog apsauga reikalinga visam gyvajam pasauliui.

Instaliacija „Invazinės rūšys“ – tai trijų jaunų kūrėjų Agnės Stirnės, Oskaro Stirnos ir Eglės Plytnikaitės projektas, įkvėptas „Sengirės fondo“ veiklos, tačiau kartu ir atskleidžia dabartinę Ukrainos situaciją.

Šiuo metu Rusija Ukrainoje yra okupavusi 8 gamtos rezervatus bei 10 nacionalinių parkų. Skaičiuojama, kad nuo Rusijos agresijos nukentėjo 1,24 mln. ha, esančių gamtos rezervatuose. Rusijos invazija taip pat suniokojo 3 mln. ha miškų, iš kurių 450 tūkst. ha yra okupuotose teritorijose arba fronto linijose. Tai didelio masto ekocidas, kurį eksponate vaizduoja Sosnovskio barštis, „žudantis“ visas po juo augančias augalų rūšis.

Valdovų rūmų muziejaus (Vytauto Abramausko) nuotr./Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai
Valdovų rūmų muziejaus (Vytauto Abramausko) nuotr./Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai

Valdovų rūmai taps renginio dalimi

Valdovų rūmuose vyks keletas renginių susijusių su NATO susitikimu, todėl liepos 10-12 dienomis lankytojams jie bus uždari.

Vienas iš renginių – tai delegacijų priėmimas Didžiajame rūmų kieme. Planuojama, kad čia apsilankys apie 1,5 tūkts. svečių.

Taip pat Valdovų rūmuose planuojama ir NATO šalių vadovų antrųjų pusių programa, kurios metu dalyviai bus supažindinti su Lietuvos valstybingumo šaknimis: atkurta Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija, jos reikšmingiausiais autentiškais eksponatais bei istoriniais – XIII–XVIII a. – reliktais.

LNDM nuotr. /Radvilų rūmai
LNDM nuotr. /Radvilų rūmai

NDG sulauks užsienio delegacijos, Radvilų rūmai – naujos parodos

Lietuvos Nacionalinis dailės muziejus ir visi jo padaliniai, kaip įprasta, nedirbs pirmadienį, liepos 10 d. Tuo tarpu visomis NATO susitikimo dienomis bus atviri visuomenei.

Tiesa, išimtis taikoma tik Nacionalinei dailės galerijai, kurioje liepos 11 dieną planuojamas specialus renginys, todėl šią dieną ji nedirbs. Visomis kitomis dienomis darbo laikas bus įprastinis.

Muziejaus atstovai tikisi, kad įvairios parodos sutrauks ne tik po ištuštėjusį miestą sugalvojusius pasivaikščioti vilniečius, tačiau ir užsienio delegacijų atstovus.

Maža to, liepos 13 dieną Radvilų rūmų dailės muziejuje bus atidaryta Pietų Korėjos fotografijos paroda. Tai yra atsakomoji paroda, mat prieš daugiau nei metus Seule įvyko didžiulis Lietuvos fotografijos pristatymas.

Ričardo Šileikos nuotr./„eureka!“
Ričardo Šileikos nuotr./„eureka!“

Knygynas dirbs, pristatymo paštu teks palaukti

Pačiame miesto centre tarp Prezidentūros ir „Grand Holet Kempinski“ viešbučio įsikūręs knygynas „Eureka!“ prieš NATO susitikimą teigia iš Vilniaus Savivaldybės negavę jokių nurodymų kaip turėtų elgtis, tad patys darbuotojai išsityrinėjo viešai prieinamą informaciją ir eismo ribojimus.

Kadangi atkarpoje, kur įsikūręs knygynas, liepos 11 d. tarp 15 ir 21 val. čia bus visiškai uždarytas tiek pėsčiųjų, tiek automobilių eisimas, tuo metu knygynas nedirbs. Tuo tarpu visomis kitomis dienomis knygynas veiks ir čia galima užeiti įsigyti knygų.

Tiesa, dėl automobilių eisimo ribojimų Vilniaus centre liepos 11-13 dienomis knygyno nepasieks naujos siuntos, nevažiuos kurjeriai, tiekėjai negalės atvežti naujų leidinių, todėl ir užsisakius knygas internetu, skaitytojus jos pasieks tik pasibaigus NATO susitikimui.

Knygyno darbuotojai sakosi nežinantys, kiek nuolatinių klientų apsilankys knygyne šiomis dienomis, bet viliasi ir žymių užsienio svečių pasirodymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi