Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muziejų kaita: nuo šventovės iki pramogų parko?

Lietuvoje jau galima pastebėti tendencijas, kad muziejai orientuojasi ne tik į eksponatų kaupimą, bet ir dialogą su lankytojais, LRT KLASIKAI sako MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė. Tačiau, priduria ji, pasaulyje jau randasi muziejų, savo interaktyvumu primenančių pramogų parkus.
Į naujai atidarytą MO Muziejų renkasi lankytojai
Į naujai atidarytą MO Muziejų renkasi lankytojai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Muziejus

Darbas su MO muziejaus projektu išmokė, kad tai, kas atrodo lengva ir greitai įgyvendinama, iš tiesų nėra taip paprasta, LRT KLASIKAI sako Milda Ivanauskienė. Jos teigimu, 2018 m. rudenį sėkmingai atsidaręs ir gausybę lankytojų pritraukiantis MO muziejus didžiausios pamokos laukia šiais – 2019-aisiais.

Paklausta apie muziejininkystės situaciją ir jos iššūkius Lietuvoje, M.Ivanauskienė tvirtina, kad galima pastebėti tendencijas, kai muziejai atsigręžia į lankytoją ir orientuojasi ne tik į eksponatų kaupimą, bet ir dialogą su tais, kurie ateina į muziejus.

Kalbėdama apie muziejų išsilaikymą, M.Ivanauskienė sako, kad didžioji dalis įstaigų pačios išsilaikyti negali: „Tai ne tik Lietuvos problema. Štai pavyzdžiui Didžiojoje Britanijoje šiuo metu tikra muziejų uždarymo banga, mažinamos valstybės dotacijos ir pan., nors kalbame apie turtingą šalį. Šį klausimą britai kelia įvairiose konferencijose, sakydami, kad nors kai kurie muziejai nemokami, jie vis tiek kažkaip turi susirinkti pinigų. Juk nemokami muziejai tik lankytojams, o kur visa kita?“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Ivanauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Ivanauskienė

M.Ivanauskienės teigimu, galima išgirsti apie įvairias Kultūros ministerijos iniciatyvas, orientuotas ir į tai, kaip muziejams elgtis su savo biudžetais. „Tačiau žinome, kad valstybiniai muziejai iš biudžeto gauna vos apie 2 mln. eurų lėšų ir neturi pinigų parodoms, nes šis biudžetas išskirstomas rūbininkų ar valytojų etatams. Galbūt tiesiog renkantis kitokį modelį – ne etatinį – atsirastų kiek daugiau laisvės ir verslumo“, – teigia MO muziejaus direktorė.

Didžiausios kliūtys permainoms muziejuose, anot M.Ivanauskienės, ir yra gebėjimas elgtis su pinigais, žinojimas, kaip valdyti darbuotojų etatus. Taip pat – misijos suvokimas: ar muziejus turi kaupti, ar tirti, ar kalbėti?

Paklausta, kaip apibūdintų šiuolaikinius muziejus, M.Ivanauskienė prisimena MO muziejuje vykusią diskusiją ir menotyrininkės Linaros Dovydaitytės skirstymą: „Vis dar yra muziejų, kurie tarsi šventyklos, bažnyčios – atlieka susikaupimo funkciją. Yra muziejų, kurie stengiasi būti ir socialine platforma – šiai sričiai priskiriame ir MO. Ir galiausiai – yra muziejų, kupini interakcijų ir žaidimų, į kuriuos atėjęs nežinau, ar esi pramogų parke, ar meno erdvėje?“

Parengė Virginija Sližauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas