Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujausias tyrimas atskleidė per dešimtmetį įvykusius pokyčius bibliotekose

Tarptautinė rinkos ir žiniasklaidos tyrimų kompanija „Kantar“ atliko Lietuvos viešųjų bibliotekų tyrimą, kuriuo siekė išsiaiškinti, kaip bibliotekų lankytojai vertina jų teikiamų paslaugų kokybę, bibliotekų interneto prieigos paslaugas, kokie yra viešojo interneto prieigos vartojimo įpročiai. Buvo apklausti 4668 penkiolikos metų ir vyresni bibliotekų lankytojai.
Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka / Leono Garbačausko nuotr.
Temos: 1 Biblioteka

Tyrimo rezultatai atskleidė ne tik per dešimtmetį (2009–2019) įvykusius pokyčius, bet ir bibliotekų kuriamą vertę – jos prisideda prie visuomenės skaitmeninės atskirties problemų sprendimo, padeda žmonėms spręsti jų kasdienes problemas, skatina naujų produktų ir paslaugų atsiradimą kaimo vietovėse ir mažesniuose miesteliuose.

Apklaustieji biblioteką dažniausiai supranta kaip vietą, kurioje malonu leisti laiką ir kurioje dirba kvalifikuoti specialistai, suteikiantys profesionalią pagalbą. Palyginti su 2009 metais, išaugo bibliotekininko svarba, pasikeitė jo vaidmuo – bibliotekininkas tapo konsultantu ir vienu svarbiausių motyvų, skatinančių naudotis bibliotekos paslaugomis (pokytis nuo 22 proc. išaugo iki 46 proc.).

Bibliotekų teikiamas paslaugas lankytojai vertina labai gerai (bendro vertinimo vidurkis siekia 9,5 iš 10). Net 93 proc. lankytojų rekomenduotų bibliotekoje apsilankyti savo šeimos nariams ar draugams. Tokią palankią lankytojų nuomonę rodo ir labai aukštas NPS (Net Promoter Score) indeksas, apibūdinantis lankytojų pasitenkinimo ir lojalumo lygį. Šalies bibliotekų NPS siekia 91 proc.

Didžioji dalis (85 proc.) respondentų bibliotekose apsilanko bent kartą per mėnesį. Net 99 proc. bibliotekų teikia galimybę naudotis nemokamu internetu (2009 m. tokių buvo 53 proc.).

Tyrimo metu nustatyta, kad naudojimasis biblioteka daro didelę įtaką gebėjimui kritiškai vertinti visuomenės pokyčius (vidurkis 7,2 iš 10). Apklausos dalyviai teigė, kad naudojimasis internetu bibliotekoje teigiamai veikia jų socialinį gyvenimą, padeda įgyti žinių bei įgūdžių, pritaikomų darbinėje ar mokslo veikloje. 8 proc. apklausoje dalyvavusiųjų nurodė, kad galimybė naudotis bibliotekos internetu jiems padėjo susirasti darbą, taigi bent 373 asmenims biblioteka padėjo įsilieti į darbo rinką ar joje išsilaikyti.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 1240 viešųjų bibliotekų. Beveik 1000 jų yra kaimo vietovėse. Vidutiniškai viena biblioteka tenka 2254 gyventojams. Kiekvienas šalies gyventojas viešojoje bibliotekoje per metus apsilanko vidutiniškai tris kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas