Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Numizmatikos gerbėjams – autentiškų LDK pinigų rinkinys

Praėjusiais metais Kauno Laisvės alėjoje atrastame lobyje buvo 350 puodynėje užkastų Žygimanto Augusto laikų monetų. Šis neeilinis įvykis paskatino visuomenę atsigręžti į LDK laikus bei ženkliai išaugino susidomėjimą šio laikotarpio monetomis. Atsižvelgiant į tai numizmatikos gerbėjams „Monetų namai“ pristato kolekciją „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pinigai“, kurią sudaro autentiškos, senovinės LDK laikų monetos, o jų nominalas ir kaldinimo laikotarpis toks pat, kaip rastųjų lobyje.
Žygimanto Augusto dvidenaris
Žygimanto Augusto dvidenaris / „Monetų namų“ nuotr.

„Vienas iš įdomesnių valstybės istorinio, ekonominio ir kultūrinio paveldo palikimo ženklų yra pinigai. Kiekviena moneta pasakoja naują istoriją, supažindina su įvairiais valdovais, svarbiais šalies simboliais. Pirmosios LDK valdovų monetos buvo labai paprastos su vos keliais simboliais. Vėliau monetose pradėta kaldinti daugiau detalių. To laikmečio monetų kalyba turėjo didelę reikšmę ir Vyčio simbolio formavimuisi. Tai tik keletas priežasčių įrodančių šios kolekcijos išskirtinumą. Tai puiki galimybė prisiliesti prie tolimos Lietuvos istorijos ir geriau ją pažinti“, – rinkinio istorinę reikšmę bei vertę pranešime žiniasklaidai pabrėžia Ieva Galiauskienė, „Monetų namai“ rinkodaros vadovė Baltijos šalims.

„Monetų namų“ nuotr./Žygimanto Augusto dvidenaris
„Monetų namų“ nuotr./Žygimanto Augusto dvidenaris

Pirmoji kolekcijos moneta – Žygimanto Augusto dvidenaris. Dvidenariai kaldinti 1566, 1567, 1569 ir 1570 m. kartu su lietuviškais dvigrašiais ir keturgrašiais. Ši moneta pasirinkta neatsitiktinai – Žygimanto Augusto laikai istoriškai labai svarbūs monetų kaldinimui, o jis pats buvo pirmasis LDK valdovas išleidęs monetą su savo atvaizdu. Visą kolekciją sudaro 12 įvairaus nominalo monetos – denarai, grašiai ir šilingai leisti XV – XVII amžiuje.

„Žygimanto Augusto valdymo metai – LDK monetų kalybos spindesio laikai. Tuo metu įgyvendinta daug iki to laikmečio netaikytų naujovių: pirmą kartą LDK monetose atsirado valdovo portretas, pirmą kartą buvo nukaldintos stambiausio nominalo monetos taleriai (sidabrinės) ir dukatai (auksinės), pirmą kartą į pinigų sistemą įvesta daug naujų monetų nominalų, pirmą kartą monetose atsirado nominalų užrašai ir kalyklos valdytojų ženklai (herbai). Žygimanto Augusto valdymo laikais Vilniuje taip pat pradėjo veikti moderni pinigų kalykla. Istoriškai tai Lietuvai itin reikšmingo laikmečio pinigai, kurie šiandien gali būti puikiais mūsų praeities liudytojais“, – pažymi Dr. Ignas Narbutas, Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus numizmatikos skyriaus vadovas.

Žygimanto Augusto dvidenaris yra 13,5 mm skermens ir 0,63 g masės. Averse pateikiama Žygimanto Augusto monograma „SA“ su karūna, reverse – LDK herbas Vytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas