Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandemijos paliestas tarptautinis festivalis vyks ir Klaipėdai dovanos magijos

Turėjęs vykti dar pavasarį ir perkeltas, tačiau vis tiek neišvengęs iššūkių dėl koronaviruso ketvirtadienį prasideda Klaipėdos lėlių teatro organizuojamas festivalis „Materia Magica“. Į jį susirgus visai trupei nebeatvyks prancūzai, tačiau nepaisant to paruošta dešimt spektaklių visoms amžiaus grupėms – nuo kūdikių iki vaikų ir suaugusiųjų. Kas dvejus metus vykstantis festivalis šiemet tema pasirinko „Aš kvėpuoju“.
Spektaklio „Virginia Wolf“ akimirka
Spektaklio „Virginia Wolf“, kuris bus rodomas festivalyje, akimirka / Organizatorių nuotr.

Kas dvejus metus vykstantis festivalis kaskart stengiasi pristatyti lėlių teatro įvairovę, klasikinius ir netradicinius, naujas raiškos formas išbandančius, spektaklius. Šie metai – ne išimtis.

Klaipėdiečiams ir miesto svečiams bus pristatyti Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Latvijos, Slovėnijos lėlių teatrų kūrėjų darbai. Viso Klaipėdoje laukiama apie 80 svečių, taip pat teatro kritikų, kurie taip pat bursis į dirbtuves.

Greta įsimintinų spektaklių festivalis paruošė ir kitų renginių programą – žiūrovai kviečiami į lėlinės kino animacijos vaikams ir suaugusiesiems peržiūras, edukacijas šeimoms „Lėlininko kiemas“, festivalio atidarymo koncertą, Scenos meno kritikų asociacijos kūrybines dirbtuves.

Klaipėdos lėlių teatro nuotr./Klaipėdos lėlių teatras
Klaipėdos lėlių teatro nuotr./Klaipėdos lėlių teatras

Tema „Aš kvėpuoju“

Pasak Klaipėdos lėlių teatro vadovės Aušros Juknevičienės, festivalis, vykstantis nuo 1997 metų, gerokai sustiprėjo, išaugo ir nuo 2007 metų pakeitė savo pavadinimą iš „Karakumų asilėlio“ į „Materia Magica“. Šiemet festivalį dėl koronaviruso nuspręsta perkelti iš gegužės į rugpjūčio mėnesį, tačiau nepaisant to iššūkių neišvengta.

„Turime iššūkį organizuoti festivalį vasarą. Programa keitėsi, atlikėjai. Šio festivalio metu nepavyko išvengti Covid. Vienas kolektyvas negali atvažiuoti, nes susirgo visi artistai iš Prancūzijos“, – pasakojo moteris.

Tema „Aš kvėpuoju“ šiemet pasirinkta ir dėl pastarųjų pandeminių įvykių, kuomet daug kam teko sustoti, apmąstyti ir įkvėpti naujai. Kartu kvėpavimas teatre turi ir kitokį atspalvį. Pagal festivalio tematiką pasirinkta ir spaudos konferencijos vieta, ji surengta Girulių miške.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Spaudos konferencija pagal tenatiką vyko Girulių miške.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Spaudos konferencija pagal tenatiką vyko Girulių miške.

„Mums kvėpavimas yra svarbus dėl to, kad lėlininkas yra žmogus, kuris suteikė lėlei kvėpavimą, žmogus, kuris atgaivina, o žiūrovas gali patirti magiją, kuri išplaukia iš pačios atgaivintos lėlės. Šiame festivalyje esantys spektakliai, edukacijos, kino animacijos, susijusios su kvėpavimu. Visi spektakliai atrinkti kruopščiai, visų menininkų prašėm, kad atitiktų kvėpavimo temą. Daugelis spektaklių susiję su gamta, ekologija, tomis temomis, kurios menininkus įkvėpė, skatina žiūrovus kvėpuoti“, – sakė vadovė.

Lėlininkas yra žmogus, kuris suteikė lėlei kvėpavimą, žmogus, kuris atgaivina, o žiūrovas gali patirti magiją,

Įvairiaspalvė programa

Anot festivalio programos koordinatorės Aušros Bakanaitės, be prancūzų, kurie antradienį pranešė, jog susirgusi trupė jau gali lengviau kvėpuoti, bus galima išvysti dešimt nuostabių spektaklių.

„Daug kūrinių būtent šiam festivaliui. Apimsime plačią auditoriją – nepamirštami nei kūdikiai, nei suaugę, nei įvairaus amžiaus grupių mažiausieji žiūrovai. Pirmą kartą turėsime spektaklį ypatingų sensorinių poreikių turintiems žiūrovams“, – pasakojo A.Bakanaitė.

Spektakliuose vaikai galės išvysti įvairiausią tematiką – nuo meilės šeimoje iki gamtos ir visatos kūrimo, taip pat ir karo. Pastarąją tematiką plėtos iš Liublijanos atvykę aktoriai, istoriją pasakosiantys per mergaitės ir šuniuko prizmę.

Tarptautiniame festivalyje bus rodomi trys Auksinių scenos kryžių laureatai – 2019 metų Kauno lėlių teatro spektaklis „Užburtas kalnas“, pernai apdovanojimą pelnęs „Antis mirtis ir tulpė“ bei „Didysis sprogimas“.

Suaugusiųjų auditorijai skirti du, kaip sako organizatoriai, įspūdingi ir kvapą gniaužiantys spektakliai – „Išplėsk sielą“ bei Vokietijos teatro atvežamas „Eliza – keista meilė“.

Edukacijos ir kinas

Be spalvingos teatrinės programos, festivalyje laukiami ir kino mylėtojai, tiek vaikai, tiek suaugę. Pageidaujama į kino seansus registruotis, mat dėl pandemijos vietų skaičius ribotas.

Numatyta ir labai plati edukacinė programa vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems, vyksianti Lėlių centro edukacijos kiemelyje, kuris taps Lėlininko kiemu. Čia bus galima pasigaminti žaislų, knygeles ir kurti mini spektaklį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas