Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pajūrio kurortas aktyvųjį kurortinį sezoną baigia su šokiais ir dainomis – savaitgalį skambės festivalis „Palangos miestely“

Šiais metais Palangai švenčiant 770 metų jubiliejų, rugsėjo 15-17 d. tradiciškai vyks 7-ąjį kartą organizuojamas tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely”, kuriame dalyvaus net 17 kolektyvų iš Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos. Festivalio dalyviai pasiruošę gražiausiais tautiniais kostiumais, šokiais ir dainomis kvies į bendruomenišką šventę. Pirmą kartą pamatykite įspūdingą festivalio atidarymą ant Palangos tilto.
Renginio Palangoje akimirka
Renginio Palangoje akimirka / Organizatorių nuotr.

„Šis festivalis yra mylimas ir laukiamas, vykstantis tokiu metu, kai sumažėja vasaros renginių, nurimsta kurortas. Renginys vyksta atvirose kurorto erdvėse, o festivalio dalyvių tautinių drabužių spalvos labai gražiai persipina su rudenėjančios gamtos spalvomis – tai renginys, suteikiantis gerų emocijų“, – sako Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė.

Atidarymo renginys persikels ant tilto

Direktorė V.Petrauskienė pasakoja, kad ši graži festivalio tradicija pradėta liaudiškų šokių kolektyvų „Banguolis“ ir „Bočiai“ iniciatyva, norėjusių surengti liaudiškų šokių šventę: „Labai džiugu, kad kiekvienais metais festivalis keičiasi – pirmaisiais metais atidarydavome renginį Grafų Tiškevičių alėjoje, kuomet vienu metu šokdavo 400 šventės dalyvių, o šiais metais rugsėjo 16 d. 13 val. iškilminga atidarymo ceremonija vyks ant Palangos tilto, kurioje dalyvaus visos Lietuvos, Rygos ir Seinų šokėjai.“

Anot direktorės, bus įspūdingas reginys nepriklausomai nuo oro: „Persipynę tautinių drabužių raštai ir Baltijos jūros bangavimas susilies į vieną gražų vaizdą, suteikiantį daug jaudinančių emocijų. Šis įspūdingas atidarymas tarsi jubiliejinis akcentas, nes šiais metais ne tik septintasis festivalis, bet ir Palanga švenčia 770 metų sukaktį.“

Organizatorių nuotr./Renginio Palangoje akimirka
Organizatorių nuotr./Renginio Palangoje akimirka

Iškilminga eisena ir koncertai

Prieš iškilmingą atidarymą nuo 12.30 val. palangiškiai ir miesto svečiai kviečiami pasigrožėti daugiau nei 400 dalyvių šventine eisena nuo Grafų Tiškevičių alėjos iki Palangos tilto. Eiseną lydės jau visų pamiltas Mažeikių muzikos mokyklos Sedos filialo pučiamųjų instrumentų orkestras „Griaustinis“ (vad. Kęstutis Dvaržeckis), o kelią šventės dalyviams rodys Mažeikių moksleivių namų šokių studija „Saulė“ (vad. Ramutė Plonienė).

Nuo 13.30 val. bus galima iš arčiau susipažinti su visais dalyviais ir jų paruoštais šokiais įvairiose Palangos vietose – Jūratės ir Kastyčio skvere, kurhauzo terasoje, J. Basanavičiaus gatvės ir Birutės alėjos sankirtoje. Šiose scenose kolektyvai ne tik rodys savo meistriškumą, tačiau ir kvies visus šokti kartu. O pagrindinėje scenoje prie Palangos kurhauzo 18 valandą suskambės pačios gražiausios atlikėjo Edmundo Kučinsko festivaliui dovanojamos dainos.

Festivalio išvakarėse – kultūrinė akcija „Visa Lietuva šoka“

Festivalio išvakarėse, rugsėjo 15 dieną 18 val. festivalio šeimininkai Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Mėguva“ bei liaudiškų šokių kolektyvai „Banguolis“ ir „Bočiai“ kartu su kolektyvais iš kitų Lietuvos ir Latvijos miestų kvies į spalvingą etninės kultūros akciją „Visa Lietuva šoka“. Dalyvių prašoma atsinešti šypseną ir skaniausių sodo obuolių savo ir draugų šokių poroms.

„Šiais metais akcija „Visa Lietuva šoka“ sutampa su festivaliu „Palangos miestely“. Džiaugiamės, kad vieną dieną anksčiau atvykę šokėjai prisijungs prie šios akcijos. Šoksime Kurhauzo prieigose sukurdami gražų sceninį vaizdą, traukdami į šokių sūkurį bendruomenę ir miesto svečius bei poilsiautojus“, – teigia V.Petrauskienė.

Organizatorių nuotr./Renginio Palangoje akimirka
Organizatorių nuotr./Renginio Palangoje akimirka

Festivalis puoselėja dialogą tarp kartų

Nors šio festivalio iniciatoriai yra vyresnio amžiaus senjorai – kolektyvo „Bočiai“ nariai – ir jaunesnio amžiaus kolektyvas „Banguolis“, vadovaujami Janinos Serapinienės, šiame festivalyje dalyvauja ir vaikai bei jaunimas. „Kartų dialogas man atrodo labai svarbus puoselėjant tautiškumą, liaudies šokių tradicijas. Rengiame pramogas, kurios būtų įdomios vaikams ir jaunimui – šiais metais atvyksta pabendrauti jūros skautai“, – teigia direktorė.

Festivalyje dalyvaujantys jaunimas, vaikai visą dieną vaikščioja su tautiniais rūbais iki vakaro, nenori persirengti. „Smagu, kad jie didžiuojasi savo tauriniu kostiumu, tuo, kas juos išskiria iš minios“, – mano V.Petrauskienė. Tai gražus reginys ir miesto svečiams, kai mato pilnas gatves tautiniais drabužiais pasipuošusių žmonių.

Savaitgalį šurmuliuos kermošius

Pasak direktorės, daug žiūrovų į šventę įtraukia ir kermošius – visą savaitgalį vyks gražus renginys su muge, tautiniais šokiais, perpintas rudeniškomis spalvomis: „Visada dangus mums dovanoja gerą orą, tikime, kad taip bus ir šiais metais.“

Tris festivalio dienas Vytauto gatvėje vykstančiame kermošiuje bus galima paskanauti įvairiausių patiekalų, šiltų bei šaltų gėrimų, tikros naminės duonos, įsigyti tik Lietuvoje gaminamos produkcijos bei kitokių dovanų sau ir artimiesiems.

Organizatorių nuotr./Renginio Palangoje akimirka
Organizatorių nuotr./Renginio Palangoje akimirka

Sekmadienio pusryčiai ant jūros kranto

Direktorė pasakoja, kad šiais metais didžiausias bendruomenės sambūris vyks paskutinę festivalio dieną: „Anksčiau vykdavo festivalio dalyvių pusryčiai ant jūros kranto, bet šiais jubiliejiniais metais rengiame pikniką „Palangai 770” ir kviečiame prisijungti visas Palangos bendruomenes.“

Renginio organizatoriai bendruomenių sueigai visus kviečia atsinešti spalvingą pledą, ant kurio galėtumėte prisėsti ir pabendrauti su festivalio dalyviais, Palangos bendruomenėmis, draugais ir naujais bičiuliais, pavaišinti namine duona, sodo gėrybėmis šalia sėdinčius sueigos kaimynus.

Organizatoriai žada, kad pusryčių piknike tikrai netrūks veiklos – visų dalyvių lauks Jonas Kavaliauskas su šmaikščiais ir unikaliais etnožaidimais bei estafetėmis. Visų pikniko dalyvių taip pat lauks rytinė mankšta, dainos, šokiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas